Ελάχιστη βάση εισαγωγής ποια Πανεπιστήμια θα μείνουν χωρίς φοιτητές. Τα σχέδια του Υπουργείου

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να έχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) με τμήματα σε πόλεις της Κρήτης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης Καθημερινής και του Α. Λακασά, η  υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να προκαλέσει μείωση του αριθμού των φοιτητών σε περιφερειακά ΑΕΙ, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και ως 60% ανά τμήμα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να έχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) με τμήματα σε πόλεις της Κρήτης.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα,  η απώλεια% μπορεί να προσεγγίσει το 60% ανά τμήμα στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Μελέτες δείχνουν ότι 10 από τα  22 τμήματα του ΑΕΙ θα έχουν έως 30 με 40 φοιτητές!

Η Σύνοδος πάντως,  δέχεται την ελάχιστη βάσης εισαγωγής, αρκεί να υπάρξει ουσιαστική ανακατανομή των θέσεων των εισακτέων από τα κεντρικά στα περιφερειακά ΑΕΙ, καθώς λόγω της ΕΒΕ θα μειωθούν σημαντικά οι εισακτέοι στα περιφερειακά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής»  οι πρυτάνεις θεωρούν ότι η ηγεσία του υπ. Παιδείας μεθοδεύει τη μετάθεση στα ΑΕΙ του πολιτικού κόστους λόγω των επιπτώσεων που θα έχουν οι αποφάσεις της στα ιδρύματα αλλά και τις τοπικές οικονομίες, διότι τα ΑΕΙ φαίνεται να μετέχουν στον σχεδιασμό για την ΕΒΕ, καθώς κάθε τμήμα ΑΕΙ θα επιλέξει τον συντελεστή, ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με τον μέσον όρο των επιδόσεων των υποψηφίων σε κάθε πεδίο θα διαμορφώνει την ΕΒΕ του τμήματος.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας  θεωρείται πιθανό ότι  το Υπουργείο τελικά θα δεχθεί το χαμηλό όριο του συντελεστή (δηλαδή 0,8) να μπορεί να  μειώνεται με απόφαση της σχολής, και να εισαχθούν περισσότεροι υποψήφιοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Μόνον τα Γυμνάσια στις “κόκκινες” περιοχές.  Εξ αποστάσεως πανεπιστήμια, Σ.Δ.Ε., φροντιστήρια, Κ.Δ.Β.Μ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έρευνα: Μόλις το 24% των μαθητών έχει πλήρη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ  Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι μαθητές και φοιτητές για να λάβουν το voucher 200 ευρώ για tablet, laptop, desktop

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έρευνα της G.P.O.: 62,3% υπέρ της καθιέρωσης ελάχιστης βάσης εισαγωγής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Τι προβλέπει σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ  Όλες οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Τι θα ισχύσει από φέτος και τι από του χρόνου

1 Comment

  • Αρθούρος Reply

    8 Φεβρουαρίου, 2021, 2:19 μμ at 14:19

    Δεν μπορεί να διορθώσει η κυβέρνηση τίποτα. Είναι μάλιστα κι επιλογή της σύμφωνα με δηλώσεις και της κας Κεραμέως και του κυρίου Συρίγου ότι θέλουν να κλείσουν τμήματα. Να δω με τί μούτρα θ΄ αντικρίσουν τους αυτοδιοικητικούς ανά την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί οι περισσότεροι είναι δικοί τους, αλλά λόγω αποκλεισμών του κορωνοϊού, πολλοί δήμοι υπολογίζουν σ’ αυτά τα περιφερειακά τμήματα γιά να ρεφάρουν, όπως και οι τοπικοί επαγγελματίες.
    Να θυμηθούμε ακόμα ότι πριν τον κορωνοϊό, η ίδια η Κεραμέως είχε καταργήσει 37 τμήματα σύν τη Νομική Πατρών που τα περισσότερα ανήκαν σε ακριτικά πανεπιστήμια. Μην ψάχνουν λοιπόν τώρα γιά δικαιολογίες, γιατί δεν έχουν. Να πούν ότι είναι πολιτική τους κι ο κόσμος θα τους καταλάβει καλύτερα από το να λένε ψέματα. Εξάλλου, όσο και να αλλάξουν προς τα κάτω τον αριθμό εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια, πάλι οι περισσότεροι εισακτέοι στα περιφερειακά θα θέλουν να πάρουν μετεγγραφές γιά τα κεντρικά.
    Η μόνη λύση που μπορεί να δοθεί είναι να συνεννοηθούν με κοινή απόφαση όλοι οι πρυτάνεις όλων των περιφερειακών κι όχι μόνο των ακριτικών πανεπιστημίων, να εφαρμόζουν βάσεις στα τμήματά τους με τον κατώτερο συντελεστή 80%, γιά ν’ αποφύγουν περαιτέρω μείωση του αριθμού των εισακτέων τους. Επίσης, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ισοδυναμίας εισακτέων με εκείνον που πετυχαίνει την αποδεκτή βάση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password