ΔΑΚΕ ΠΕ: Το Υπ. Παιδείας αγνοεί διαχρονικά τις ειδικές συνθήκες των Νηπιαγωγείων

Να ανακληθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί την ώρα αποχώρησης στο Βασικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου

Η Υπουργική Απόφαση

Με την υπ’ αριθμό. Φ7/3625/Δ1/13-01-2021 Υπουργική Απόφαση που φέρει την υπογραφή της νέας Υφυπουργού Παιδείας κ. Μακρή και δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμό. ΦΕΚ Β’ 83/15-01-2021 τροποποιείται η ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’.

Αποτελεί διαπίστωση πως το Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά δείχνει να αγνοεί (σκόπιμα άραγε;) τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και με την ατυχή και άστοχη ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και στις οικογένειες των μαθητών.

Αυτά που προβλέπονται

Στην υπ’ αριθμό Φ.7/118216 /Δ1/09-09-2020 εγκύκλιο με θέμα «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020-2021» προβλεπόταν πως «ειδικότερα για το σχολικό έτος 2020-2021 πρέπει να ληφθεί μέριμνα για αποφυγή του συγχρωτισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ μαθητών/τριών-γονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το Νηπιαγωγείο.

Εφαρμόζονται πρακτικά μέτρα για τήρηση αποστάσεων (π.χ. σήμανση στο δάπεδο).

Εφόσον είναι εφικτό, προγραμματισμός διαφορετικών ωρών άφιξης και αναχώρησης των παιδιών με εύρος χρόνου που θα έχει προκαθοριστεί σε συνεννόηση με τους γονείς/κηδεμόνες» οι σύλλογοι διδασκόντων πήραν τις κατάλληλες αποφάσεις, υπερβαίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ωράριο, προβλέψεις νόμων και καθήκοντα, για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

 Άλλωστε υπήρχε η δυνατότητα, σε περίπτωση που οι Σύλλογοι διαπίστωναν στην πορεία ότι ανέκυπταν ζητήματα να ζητήσουν να υπάρξει σχετική απόφαση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) και να τροποποιηθεί η ώρα έναρξης και λήξης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου αναλόγως των τοπικών ή άλλων συνθηκών χωρίς να μεταβάλλεται η χρονική διάρκειά τους, παρ. 7στ άρθρο 11 κεφ. Β ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23, ν. 4559/2018 (Α΄142).

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας 

Επιπλέον η πολιτική ηγεσία για μια ακόμα φορά αγνοεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων της χώρας είναι από πλευράς οργανικότητας μέχρι 3/θέσια και οι νηπιαγωγοί που υπηρετούν σε αυτά, ανεξάρτητα από τον βαθμό και τον χρόνο υπηρεσίας τους, έχουν διδακτικό ωράριο είκοσι πέντε (25) ώρες εβδομαδιαίως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αντίστοιχης οργανικότητας δημοτικά σχολεία.

Επιπρόσθετα, δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται πως από τη στιγμή της προσέλευσης των νηπίων οι νηπιαγωγοί ασκούν πέρα από τα διδακτικά τους καθήκοντα, αδιάλειπτη επιτήρηση χωρίς να παρέχεται καμία δυνατότητα διαλείμματος.

Θεωρούμε 

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) θεωρούμε αδιανόητο, με πρόσχημα την πανδημία, να προωθούνται αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, Ιανουάριο μήνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντική αναστάτωση στις οικογένειες με παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες και οι οποίες είχαν ρυθμίσει το θέμα της παραλαβής των μαθητών κατά τη λήξη του προγράμματος και καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία όχι μόνο δε δίνει λύση αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 1 Φεβρουαρίου το άνοιγμα Γυμνασίων & Λυκείων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αν αυξηθούν τα κρούσματα ξεχάστε τα σχολεία (Video)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Χρυσοχοΐδης:  Σε 5 Πανεπιστήμια σε πρώτη φάση θα εγκατασταθεί η “ακαδημαϊκή αστυνομία” (ηχητικό)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέσα στην εβδομάδα οι αιτήσεις αναπληρωτών για πρόσληψη στην ενισχυτική διδασκαλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χιονισμένες δραστηριότητες για παιδιά την Ημέρα Χιονιού

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password