Κεραμέως στο Mega για άνοιγμα σχολείων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αστυνομία Πανεπιστημίων

Κεραμέως στο Mega για άνοιγμα σχολείων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, Αστυνομία Πανεπιστημίων

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega Εμφανίστηκε η Υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η  υπουργός απάντησε πρώτα σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν με το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Επανέλαβε ότι το υπουργείο ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών και ότι το άνοιγμα  γίνεται σταδιακά.

Επιβεβαίωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα ταυτόχρονα όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων και όχι μόνο της Γ Λυκείου.

Είπε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόταση και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το άνοιγμα να γίνει στις 25/1.

Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση και στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της εμπειρίας της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αναφέρθηκε στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως διδασκαλία,  για το οποίο είπε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση.

Τέλος σχετικά με το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των ΑΕΙ που βρίσκεται στη Βουλή  προς ψήφιση, αναφέρθηκε στο ειδικό σώμα αστυνομικών που θα περιφρουρεί την ασφάλεια μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Πρόκειται για ειδικό σώμα πρόσθεσε, που θα έχει ειδική εκπαίδευση, ειδική στολή και θα δεν θα φέρει όπλα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ)

ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΑ ΑΕΙ

Δείτε στο σχετικό ρεπορτάζ του  mathe.gr τις αντιδράσεις κομμάτων και Σχολών για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ:

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να  βάζει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των ΑΕΙ που ανακοινώθηκε χθες από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Τμήμα Παιδείας του κόμματος να μιλά για «αντιδημοκρατικό» νομοσχέδιο, «κατ΄επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση» και να ζητά την απόσυρσή του.

Κάνει λόγο για νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίηση μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών

ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ είχε τοποθετηθεί αρχές Δεκεμβρίου για το επικείμενο νομοσχέδιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάτι νεότερο. Ωστόσο, στην ανακοίνωση εκείνη είχε αναφέρει: «Τα πανεπιστήμια χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη, καθώς είναι χώροι ελεύθερης διδασκαλίας, διακίνησης ιδεών και έρευνας. Γι’ αυτό και πρέπει να βρίσκονται έξω οι μπαχαλάκηδες και οι έμποροι ναρκωτικών», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει αποτύχει να το διασφαλίσει, παρά τις τυμπανοκρουσίες».

Κ.Κ.Ε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κ. Κουτσούμπας δήλωσε στη Βουλή ότι «Τα μέτρα αυτά θα μείνουν τελικά στα χαρτιά, θα μείνουν ανενεργά. Θυμηθείτε το αυτό που σας λέμε». Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας αφού τόνισε ότι η πανεπιστημιακή λειτουργία με το εν λόγω νομοσχέδιο τίθεται υπό συνεχή παρακολούθηση θύμισε ότι κάρτα φοιτητή επεδείκνυαν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια επί χούντας.

ΜΕΡΑ 25

Θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι «ζητούσε και συνεχίζει να ζητάει την επιστροφή του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και την περιφρούρηση αυτού του ασύλου μέσα από μια υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά και μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτανικές αρχές και φοιτητικοί σύλλογοι) και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη που οικοδομεί το αυταρχικό, αστυνομικό, αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο κράτος του κ. Μητσοτάκη που οδηγεί στην ορμπανοποίηση».

Καταλήγοντας, το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προωθεί το περιβόητο δόγμα «νόμος και τάξη» και προσπαθεί να επιβάλει το αστυνομικό κράτος που χτίζει και ευρύτερα και στα Πανεπιστήμια»

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  σε χθεσινή της συνεδρίαση  κατέληξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: “ η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του ιδρύματος και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία και φέρει θεσμικά την ευθύνη θέσπισης και εφαρμογής του νόμου”.

Α.Π.Θ.

Η σύγκλητος του  ΑΠΘ  διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.  συγκεκριμένα η σύγκλητος σε ανακοίνωσή της Αναφέρει ότι «Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του πανεπιστημίου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, συνεπικουρούμενα από μια πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης Security), που θα υπάγεται στις πανεπιστημιακές Αρχές. Η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα πανεπιστήμια».

ΠΑΝΤΕΙΟ

Αντίθετα, αρνητική είναι η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την ασφάλεια στα ΑΕΙ.  Σύγκλητος του Παντείου αναφέρει ότι «Η αμφισβήτηση που συνοδεύει την αναζήτηση της γνώσης δεν συμβιβάζεται με τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ : Τι προβλέπεται για την πρόσληψη αναπληρωτών στα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής εκπαίδευσης (Σ.Κ.Α.Ε.)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ  Όλες οι πολιτικές αντιδράσεις για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ. Ναι από Ο.Π.Α., Όχι από Πάντειο, Ναι μεν αλλά, από ΑΠΘ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ  Όλες οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Τι θα ισχύσει από φέτος και τι από του χρόνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΥΠΑΙΘ: 15 Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τα Α.Ε.Ι.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password