Καταστροφές, θρίαμβοι και οι εμβολιασμοί, του Θοδωρή Γεωργακόπουλου

Όπως απέδειξε και το φιάσκο με τους εμβολιασμούς πολιτικών προσώπων, λίγη απροσεξία και ασυνεννοησία φτάνουν για να εκραγεί η κοινή γνώμη

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού της Ελλάδας κατά του κορωνοϊού πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όσοι έχουν έστω και υποψία ευθύνης σε αυτόν τον τόπο όταν ξυπνάνε και το τελευταίο πριν κοιμηθούν.

Είναι το απόλυτο τεστ πολιτικής στην πράξη:

μια εξαιρετικά δύσκολη δοκιμασία οργάνωσης, σχεδιασμού, συντονισμού και εκτέλεσης.

Εδώ θα μετρηθούν οι κυβερνήσεις,

οι κρατικοί μηχανισμοί, οι κοινωνίες και οι λαοί. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα η χώρα μας έχει κάνει κάποιες σωστές κινήσεις.

Το 1981 μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση,

ας πούμε, έτσι τώρα έχουμε εμβόλια να κάνουμε. Ακόμα, έχουμε ήδη λύσει άμεσα και αποτελεσματικά το διαδικαστικό μέρος της υπόθεσης.

Μέσα σε τρεις ημέρες από τη στιγμή που άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα, 130.000 παππούδες και γιαγιάδες ηλικίας άνω των 85 ετών έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

Ή, πιο σωστά, το ραντεβού κλείστηκε αυτόματα για τους περισσότερους από αυτούς, χωρίς να κάνουν τίποτε.

Τις προάλλες, δε, ξένα μέσα μετέδωσαν

την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού ώστε ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το συναποφασίσουν και οι υπόλοιποι, να εκδίδει ενιαία πιστοποιητικά για τους εμβολιασμένους, ώστε να ταξιδεύουν ελεύθερα μέσα στην Ε.Ε.

Ίσως η δεύτερη καλή ιδέα που έχουμε συνεισφέρει στην Ε.Ε. μετά τα ΜΟΠ ( Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) το 1982.

Επιπλέον, κι ο ελληνικός λαός,

αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε κάποιες άλλες χώρες, μοιάζει έτοιμος για τη μάχη. Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό που δηλώνει ότι θα αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο είναι πολύ μικρό.

Ωστόσο, αν κι έχουμε αποφασίσει ως λαός ότι θα το κάνουμε, αν και έχουμε λύσει το θέμα τού πώς θα το κάνουμε κι αν προτείνουμε και μια ωραία ιδέα για το τι θα το κάνουμε όταν το κάνουμε, εκκρεμούν ακόμη δύο εξίσου σημαντικά πράγματα: το πότε θα το κάνουμε και το ποιοι θα το κάνουμε πρώτοι.

Σε αυτά φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πρώτα απ’ όλα, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας γίνονται απελπιστικά αργά.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη

είχαν εμβολιαστεί μόνο 70.000 πολίτες. Οι ηλικίας άνω των 85 στην Ελλάδα είναι περίπου 230.000 άνθρωποι.

Οι άνω των 70, που είναι οι ηλικίες που θα προηγηθούν γενικά, είναι 1,6 εκατομμύριο. Με τον ρυθμό που γίνονται σήμερα οι εμβολιασμοί, αυτοί θα τελειώσουν και με τις δύο δόσεις κάπου προς το καλοκαίρι του 2022.

Είναι προφανές ότι αυτός ο ρυθμός εμβολιασμών

δεν είναι απλώς ανεπαρκής – πρέπει να γίνει πέντε ή και δέκα φορές μεγαλύτερος αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες να τελειώνουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2021.

Και υπάρχουν και δύο άλλα θέματα στα οποία δεν τα πηγαίνουμε καλά: της διαφάνειας και της npOTOpaionoinons.

Στη «φάση 2» του σχεδίου «Ελευθερία»

για τους εμβολιασμούς, στην οποία βρισκόμαστε τώρα, αναγράφονται πέντε κατηγορίες πολιτών, οι δύο εκ των οποίων είναι ηλικιακές.

Μια άλλη κατηγορία, όμως, είναι το «προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους», έτσι γενικά. Τι σημαίνει αυτή η φράση; Τι χωράει εκεί μέσα; Είναι εκεί, ας πούμε, οι φαρμακοποιοί, οι αστυνομικοί και οι δάσκαλοι;

Μάλλον. Αλλά δεν μας λένε. Είναι μέσα οι στρατιωτικοί, οι εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες, οι κούριερ και οι ντελιβεράδε3; Θα έπρεπε. Δεν ξέρουμε.

Και, αν είναι όντως μέσα όλες αυτές οι κατηγορίες, αμέσως αμέσως μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους. Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα ανάμεσα σε αυτούς;

Είναι πιθανό να δούμε υπαλλήλους γραφείου σε κρατικούς οργανισμούς να εμβολιάζονται πριν από τους εργαζομένους s στην εφοδιαστική αλυσίδα, τους ήρωες της καραντίνας, που κρατάνε τη χώρα όρθια;

Και πόσα «βύσματα» θα χωρέσουν, πολύ βολικά, σε αυτό το παραθυράκι; Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της αδιαφάνειας: αφήνει περιθώρια και γεννά καχυποψίες.

Όπως απέδειξε και το φιάσκο με τους εμβολιασμούς πολιτικών προσώπων, λίγη απροσεξία και ασυνεννοησία φτάνουν για να εκραγεί η κοινή γνώμη.

Το μόνο αντίδοτο σε όλα αυτά είναι η απόλυτη, εξαντλητική διαφάνεια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ειδικά τους πρώτους μήνες, όταν οι δόσεις που είναι διαθέσιμες δεν επαρκούν για όλους.

Και, βέβαια, όλη αυτή η διαδικασία να διαφυλαχθεί φανατικά απέναντι στους αναπόφευκτους που θα προσπαθήσουν να την παρακάμψουν. Αυτά, από ό,τι φαίνεται, δεν τα κάνουμε καλά μέχρι τώρα.

Αλλά είναι προβλήματα πολύ σημαντικά και πρέπει να λυθούν άμεσα. Θα κρίνουν την έκβαση της πανδημίας στη χώρα μας, τη μορφή και το βάθος της οικονομικής ύφεσης και της κοινωνικής αναταραχής και τις προοπτικές της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ευημερία την κανονικότητα.

Είναι η τελευταία, μοναδική μας ευκαιρία να το καταφέρουμε.

Καθημερινή, 16/1/2021

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κεραμέως στο Mega για άνοιγμα σχολείων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αστυνομία Πανεπιστημίων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι θα γίνει φέτος με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Ποιες είναι οι ημερομηνίες για τις διαδικασίες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Φρένο στο άνοιγμα των σχολείων από τους ειδικούς

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password