Όλες οι πολιτικές αντιδράσεις για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ. Ναι από Ο.Π.Α., Όχι από Πάντειο, Ναι μεν αλλά, από ΑΠΘ

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να  βάζει το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των ΑΕΙ που ανακοινώθηκε χθες από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με το Τμήμα Παιδείας του κόμματος να μιλά για «αντιδημοκρατικό» νομοσχέδιο, «κατ΄επίφαση πρόσκληση σε διαβούλευση» και να ζητά την απόσυρσή του. 

Κάνει λόγο για νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, νομιμοποίηση μηχανισμών πειθάρχησης και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των ίδιων των Πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών

ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ είχε τοποθετηθεί αρχές Δεκεμβρίου για το επικείμενο νομοσχέδιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάτι νεότερο. Ωστόσο, στην ανακοίνωση εκείνη είχε αναφέρει: «Τα πανεπιστήμια χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη, καθώς είναι χώροι ελεύθερης διδασκαλίας, διακίνησης ιδεών και έρευνας. Γι’ αυτό και πρέπει να βρίσκονται έξω οι μπαχαλάκηδες και οι έμποροι ναρκωτικών», προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει αποτύχει να το διασφαλίσει, παρά τις τυμπανοκρουσίες».

Κ.Κ.Ε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κ. Κουτσούμπας δήλωσε στη Βουλή ότι «Τα μέτρα αυτά θα μείνουν τελικά στα χαρτιά, θα μείνουν ανενεργά. Θυμηθείτε το αυτό που σας λέμε». Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας αφού τόνισε ότι η πανεπιστημιακή λειτουργία με το εν λόγω νομοσχέδιο τίθεται υπό συνεχή παρακολούθηση θύμισε ότι κάρτα φοιτητή επεδείκνυαν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια επί χούντας.

ΜΕΡΑ 25

Θέση του ΜέΡΑ25 είναι ότι «ζητούσε και συνεχίζει να ζητάει την επιστροφή του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και την περιφρούρηση αυτού του ασύλου μέσα από μια υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά και μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτανικές αρχές και φοιτητικοί σύλλογοι) και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη που οικοδομεί το αυταρχικό, αστυνομικό, αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο κράτος του κ. Μητσοτάκη που οδηγεί στην ορμπανοποίηση».

Καταλήγοντας, το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «προωθεί το περιβόητο δόγμα «νόμος και τάξη» και προσπαθεί να επιβάλει το αστυνομικό κράτος που χτίζει και ευρύτερα και στα Πανεπιστήμια»

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  σε χθεσινή της συνεδρίαση  κατέληξε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει: “ η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ασφάλεια και την ελεγχόμενη πρόσβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της περιουσίας του ιδρύματος και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων που τελούνται εντός των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία και φέρει θεσμικά την ευθύνη θέσπισης και εφαρμογής του νόμου”.

Α.Π.Θ.

Η σύγκλητος του  ΑΠΘ  διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.  συγκεκριμένα η σύγκλητος σε ανακοίνωσή της Αναφέρει ότι «Η φύλαξη των χώρων μας και ο έλεγχος της χρήσης τους είναι αρμοδιότητα του πανεπιστημίου και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διασφαλίζονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, συνεπικουρούμενα από μια πανεπιστημιακή υπηρεσία φύλαξης Security), που θα υπάγεται στις πανεπιστημιακές Αρχές. Η καταπολέμηση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμόδια δύναμη της πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, στην οποία ανήκουν και τα πανεπιστήμια».

ΠΑΝΤΕΙΟ

Αντίθετα, αρνητική είναι η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την ασφάλεια στα ΑΕΙ.  Σύγκλητος του Παντείου αναφέρει ότι «Η αμφισβήτηση που συνοδεύει την αναζήτηση της γνώσης δεν συμβιβάζεται με τη μόνιμη παρουσία δυνάμεων καταστολής».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ : Η απόφαση για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Ξεκινά άμεσα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Διαδικασία αξιολόγησης μαθητών Γυμνασίου (εγκύκλιος)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ  Όλες οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Τι θα ισχύσει από φέτος και τι από του χρόνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:  ΥΠΑΙΘ: 15 Ερωτήσεις & Απαντήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τα Α.Ε.Ι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το σχέδιο νόμου για την ασφάλεια των ΑΕΙ και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password