CARPE DIEM: Άδραξε τη στιγμή και νίκησε την αναβλητικότητα

 

Εσείς τι αναβάλλετε να κάνετε; Kάντε το τώρα, αδράξτε την στιγμή, η ικανοποίηση σας θα είναι μεγάλη όταν το κάνετε πράξη.CARPE DIEM!

Της Μαρίας Δόλογλου*

Η αναβλητικότητα είναι κάτι που εμποδίζει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα μας να δώσει τους καρπούς της και συχνά μας φυλακίζει βουλιάζοντας μας στην απραξία και την στασιμότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι έχουμε νοιώσει παγιδευμένοι στο νοσηρό τέλμα της αναβολής να κάνουμε το επόμενο βήμα. Αυτό συχνά συμβαίνει σε ανθρώπους δημιουργικούς και ταλαντούχους οι οποίοι όμως θέτουν υψηλούς στόχους που μετά δεν μπορούν να τους υλοποιήσουν,  γιατί απλά κολλάνε στον σχεδιασμό και δεν περνούν στην δράση. Το μυστικό για να ξεφύγουμε από όλο αυτό είναι το να κάνουμε το επόμενο βήμα δηλαδή η δράση. Για παράδειγμα εάν είστε φοιτητής και πρέπει να παραδώσετε μία εργασία ξεκινήστε να την γράφετε ακόμη και εάν δεν ξέρετε ακριβώς τι θα είναι αυτό που θέλετε να παραδώσετε ως τελικό αποτέλεσμα. Μαγικά το μυαλό σας θα σας οδηγήσει και θα δείτε ότι οι ιδέες κατά ενενήντα εννιά τις εκατό θα κυλήσουν αυθόρμητα. Μην το φοβάστε δοκιμάστε το. Συνήθως αν όχι πάντα πετυχαίνει αφού αυτά που θέλουμε  να δημιουργήσουμε ήδη υπάρχουν μέσα μας ατάκτως ειρημένα και περιμένουν την ώρα της πραγμάτωσης και της υλοποίησης τους από εμάς, αρκεί να κάνουμε την αρχή, να αδράξουμε την στιγμή.

Ο Γκαίτε στον Φάουστ έλεγε χαρακτηριστικά: Αν χάσεις την ημέρα γιατί είσαι αργόσχολος ,το αύριο απαράλλαχτο θα μοιάζει, και μεθαύριο πιότερο αναβλητικός θα είσαι…. Η ουσία είναι λοιπόν να μην μείνουμε αδρανείς. Πρέπει πάση θυσία να πάμε παρακάτω ακόμη και όταν νομίζουμε ότι δεν μπορούμε. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός εάν δεν θέλουμε να μείνουμε στα ίδια. Η δράση οδηγεί στην εκπλήρωση των στόχων μας και των επιθυμιών μας. Συνεπώς ξεκινήστε σήμερα και καταγράψτε τι θέλετε να κάνετε και το αναβάλλετε είτε μικρό, είτε μεγάλο. Ξεκινήστε με κάτι μικρό πχ. ένα τηλεφώνημα σε έναν συνεργάτη που αποφεύγετε και προχωρήστε στο αμέσως επόμενο σε δυσκολία. Κάθε ένα διαγράψτε το από την λίστα σας και θέστε στόχο σε μία εβδομάδα να έχετε ξεφορτωθεί την λίστα σας. Ακόμη και εάν κάτι απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί εσείς κάντε την αρχή και σβήστε το από την λίστα αναμονής. Θα δείτε πόσο ανάλαφροι θα νιώσετε και δημιουργικοί συνάμα.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας σε κάθε σας νίκη ενάντια στην αναβολή. Κάντε του μικρά δωράκια πχ φάτε κάτι που σας αρέσει , βγείτε μία βόλτα, δείτε μια ταινία. Αυτό θα σας κάνει να συνδέσετε την ολοκλήρωση με κάτι ευχάριστο και θα σας βοηθήσει στο μέλλον να μην αναβάλλετε εύκολα κάτι αφού είναι ωραίο και ευχάριστο τελικά να μην αναβάλλουμε αλλά να ολοκληρώνουμε ότι βάλουμε στο νου.

Εσείς τι αναβάλλετε να κάνετε; Kάντε το τώρα, αδράξτε την στιγμή, η ικανοποίηση σας θα είναι μεγάλη όταν το κάνετε πράξη.CARPE DIEM!

Τολμήστε το δεν έχετε να χάσετε κάτι, θα διαπιστώσετε μόνο ότι τόσο καιρό χάνατε τον χρόνο σας και την ενέργεια σας και στερούσατε από τον εαυτό σας την ικανοποίηση να νοιώσετε και πάλι ζωντανοί και δημιουργικοί.

Ξεκινήστε την δράση, στο χέρι σας είναι. Η μαγεία της στιγμής θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά και μετά θα χαρείτε το αποτέλεσμα έχοντας όμως πάει μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα. Ξεκινήστε τώρα, αυτό μόνο και η ολοκλήρωση θα έρθει σύντομα σε ό,τι δεσμευτείτε ότι θα ξεκινήσετε τώρα.

* Η Μαρία Δόλογλου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Ηγεσίας – Οργανωσιακής Ψυχολογίας και συμπεριφοράς.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δόλογλου Μαρία: Όταν οι καταιγίδες  δεν φέρνουν μόνο ταραχές

Μαρία Δόλογλου: Πως η μοναχικότητα μπορεί να μας κάνει περισσότερο δημιουργικούς και καινοτόμους

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password