Πανεπιστημιακοί ενάντια στην Κεραμέως

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο  ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, που θα λογοδοτεί στην ΕΛΑΣ και όχι στα ΑΕΙ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αντί να συζητάμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία, καθώς και το επικείμενο νομοσχέδιο για την Παιδεία, η κυβέρνηση μάς καλεί σε διάλογο για τη θέσπιση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας… Θεωρώντας προκλητική και εκτός τόπου και χρόνου αυτήν τη συζήτηση,

Παράλληλα, καταδικάζει τις σκέψεις δια πρόσληψη αστυνομικών με διαδικασίες εξπρές και εκπαίδευση 5-7 εβδομάδων που έχουν διαρρεύσει μέσω δημοσιευμάτων, κάνοντας λόγο για «προσλήψεις εκτός τόπου και χρόνου».

Η ανακοίνωση κλείνει τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για φύλαξη και όχι αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, και καταλήγει πως «η συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική».

Η ανακοίνωση

Το πανελλήνιο συνδικαλιστικό μας όργανο (ΠΟΣΔΕΠ)

έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση του ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πανεπιστημίων σήμερα Τρίτη 8/12/2020.

Το σχετικό νομικό πλαίσιο

υπάρχει μετά από υπουργική απόφαση για οποιοδήποτε ΝΠΔΔ ήδη από τον Ιούλιο του 2020. Σύμφωνα με ρεπορτάζ μερίδας του Τύπου, η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση αυτού του σώματος, το οποίο θα δίνει απευθείας αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ. Οι αστυνομικοί θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους. Θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες. Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα ΝΠΔΔ.

Ο ΕΣΔΕΠ επισημαίνει μετά από τα παραπάνω τα εξής:

  • Οι προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών είναι εκτός τόπου και χρόνου.
  • Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίοδο όπου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι άδεια είναι το λιγότερο ανεπίκαιρη.
  • Η πρόσκληση για διάλογο από την Πολιτεία θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικές προτεραιότητες. – Πρώτα να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προέρχονται από την πανδημία. Πράγματι, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει από την αρχή της κρίσης θέσει εαυτόν στη διάθεση της Πολιτείας και δεν έχει υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, ενώ τα πράγματα σε όλα τα πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμα. – Στη συνέχεια να συμβάλλουμε στον διάλογο για το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το οποίο συνεχώς υπόσχεται ότι θα μας σταλεί πρόσκληση. Αντί αυτού λαμβάνουμε πρόσκληση για να συζητήσουμε για νέες προσλήψεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
  • Οι πρυτανικές αρχές της χώρας έχουν ήδη από την 4η Νοεμβρίου 2020 απαντήσει στις προτάσεις του Πρωθυπουργού για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και στην ανακοίνωσή τους είναι αντίθετοι σε ένα σώμα που θα έχει αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου των π πρυτάνεων πρυτάνεων το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και η πανεπιστημιακή φύλαξη πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Φαίνεται λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία δε λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της συνόδου των πρυτάνεων, αλλά προχωρά κανονικά στο σχέδιό της.

Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρεί:

  • Ότι καλύπτεται από την ανακοίνωση της συνόδου των πρυτάνεων σχετικά με το θέμα της πανεπιστημιακής φύλαξης.
  • Ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επαρκή φύλαξη (και όχι αστυνομία) στους ευαίσθητους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία θα αναφέρεται μόνο στα εκλεγμένα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων.
  • Ότι η συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική.

Επομένως ο ΕΣΔΕΠ:

  • Καλεί τις πρυτανικές αρχές του Π.θ. να υποστηρίξουν την ήδη από 4/11/2020 απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να τοποθετηθούν απέναντι στην πρόταση της Πολιτείας για σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Τους καλούμε επίσης να μας κοινοποιήσουν τις θέσεις τους.
  • Καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να συνταχθεί με την ανωτέρω απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων και να αρνηθεί τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ.
  • Την Πολιτεία να σεβαστεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και να συνδράμει για φύλαξη και όχι αστυνόμευση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Να αποσύρει συνεπώς άμεσα οποιαδήποτε σκέψη για σύσταση ενός σώματος με αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ.».

Δείτε ακόμα

Στη δημοσιότητα η Μελέτη εκτίμησης αντικτύπου για τα προσωπικά δεδομένα. Τι αναφέρει.

Νέα Εγκύκλιος για την απόδοση Μ.Κ. στους αναπληρωτές

Η νέα βάση για τα ΑΕΙ : Κατατίθεται τροπολογία 

Σκυλακάκης καρφώνει Κεραμέως για το επίδομα της μαθητείας

Τι λέει η Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης

Εντοπίστηκε ο δράστης της βεβήλωσης του μνημείου Ολοκαυτώματος

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password