Προτάσεις για τον χαμένο σχολικό χρόνο

Να μειωθούν μέρες διακοπών Πάσχα, Χριστουγέννων και θέρους, για να αναπληρωθούν -όσο γίνεται- οι χαμένες διδακτικές ώρες. Δεν το λέει γονιός, δεν το λέει η υπουργός, ούτε η αντιπολίτευση. Το λέει ένας εκπαιδευτικός. Ρεαλιστής, αντικειμενικός και με πραγματική έγνοια για τη μαθησιακή διαδικασία και την ελληνική εκπαίδευση.

Πορευόμαστε με ό,τι έχουμε και με την ελπίδα όλα να τελειώσουν γρήγορα. Από τον κορωνοϊό και τη διαχείριση της πανδημίας θα μας μείνουν και μερικά καλά. Διαδικασίες που θα έπαιρναν μπορεί και δεκαετία να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν, μέσα σε λίγους μήνες γίνονται πραγματικότητα.

Τηλεκπαίδευση

Μία από αυτές είναι και η τηλεκπαίδευση και οι πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν για να τη στηρίξουν. Εννοείται βέβαια ότι δεν υποκαθιστούν τη σχολική αίθουσα και τη διά ζώσης διδασκαλία και αν ρωτήσετε μαθητές και μαθήτριες –παρόλο που με μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν το κλείσιμο των σχολείων τους πριν ένα μήνα περίπου- σήμερα λαχταράνε αυτά να ανοίξουν πάλι.

Μπροστά στον Υπολογιστή

Έξι και επτά ώρες καθημερινά μπροστά από μία οθόνη και ξανά το απόγευμα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες (ξένη γλώσσα, θεατρικό παιχνίδι, φροντιστήριο κ.λπ.) εξαντλούν ακόμη και τους εφήβους μας που τόσο εξοικειωμένοι είναι με τους υπολογιστές κι έχουν συνηθίσει να περνούν ώρες μπροστά από μια οθόνη.

Επισημάνσεις

Ακούσαμε πολύ πρόσφατα –σε έναν μάλιστα δημόσιο διάλογο (ασφαλώς διαδικτυακό)- καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να επισημαίνει το προφανές (ωστόσο πολύ δύσκολα ξεστομίζεται από έλληνα εκπαιδευτικό): έχει χαθεί σχεδόν μια ολόκληρη σχολική χρονιά, που δεν αναπληρώνεται όσες ώρες κι αν καθίσουν δάσκαλοι και μαθητές μπροστά από μία οθόνη και συνεπώς χρειάζεται αυτός ο χαμένος χρόνος να αναπληρωθεί με γενναίες αποφάσεις εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ποιες είναι αυτές;

Προτάσεις

Μα φυσικά να μειωθούν μέρες διακοπών Πάσχα, Χριστουγέννων και θέρους, για να αναπληρωθούν -όσο γίνεται- οι χαμένες διδακτικές ώρες. Δεν το λέει γονιός, δεν το λέει η υπουργός, ούτε η αντιπολίτευση. Το λέει ένας εκπαιδευτικός. Ρεαλιστής, αντικειμενικός και με πραγματική έγνοια για τη μαθησιακή διαδικασία και την ελληνική εκπαίδευση. Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα; Να ρωτήσουμε τους συναδέλφους του.

Τ.Τ. – Ηπειρωτικός Αγών, 3/12/2020

Δείτε ακόμα

Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο πουν οι ειδικοί (vid)

Την Πέμπτη η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων

Παράταση στις αιτήσεις για τις Πανελλαδικές | ΥΠΑΙΘ

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password