Ιδρύεται Ελληνογερμανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη

Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα έχει βραχυπρόθεσμους στόχους την άμεση προώθηση και στήριξη εξωσχολικών και σχολικών ανταλλαγών, ανταλλαγών εκπαιδευτικών, νέων εθελοντών και εμπειρογνωμόνων για την εργασία με νέους, καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και σε τόπους μνήμης και μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας και, αντίστοιχα, σε τόπους μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία.

Επίσκεψη Ζέρβα στη Λειψία – Το μήνυμά του στο «Χρυσό Βιβλίο» της γερμανικής πόλης - OTA VOICE

Έγκριση 

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παρουσίασε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2018/958 που αφορά στον έλεγχο αναλογικότητας προ της θέσπισης ρυθμίσεων που περιορίζουν την επαγγελματική ελευθερία και την κύρωση της συμφωνίας για την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος που υπεγράφη μεταξύ του ομοσπονδιακού υπουργείου οικογένειας, τρίτης ηλικίας, γυναικών και νεολαίας της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας και του υπουργείου Παιδείας.

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Η «ατζέντα» της συνεδρίασης | The Indicator

Μακροπρόθεσμους στόχους

του αποτελούν η καθιέρωση διαρκούς συνεργασίας της Ελλάδας και της Γερμανίας στη βάση της μετάδοσης του πολιτισμού και της γλώσσας των δύο κρατών, η προώθηση της διαπολιτισμικής μάθησης και της αμοιβαίας γνωριμίας και κατανόησης, καθώς και η υποστήριξης της διαφορετικότητας και της ισότητας των ευκαιριών που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην εμπέδωση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών για τις επόμενες γενιές.

Αναπτυξιακό εργαλείο συνεργασίας

Δήμοι - Page 231 of 1224 - OTA VOICEΣελίδα 231

Η Θεσσαλονίκη είναι μια κατεξοχήν νεανική πόλη με 120.000 φοιτητές στα τρία πανεπιστήμιά της και 130.000 νέους, μόνιμους κατοίκους στο πολεοδομικό της συγκρότημα. Όλοι αυτοί απαρτίζουν μια ενεργή και δυναμική νεανική κοινότητα, που προσδίδει στη Θεσσαλονίκη όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης που κοιτάει το αύριο με αισιοδοξία και σιγουριά. Η πόλη έχει φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους νεανικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και πληθώρα θεματικών εκθέσεων και φεστιβάλ με προγράμματα σχεδιασμένα για τους νέους.

Η σύσταση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας θα αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο συνεργασίας, με ιδιαίτερα θετική προοπτική για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και των δύο χωρών.

Σκοπός του Ιδρύματος, μεταξύ άλλων, είναι να προωθήσει τη σχολική και εξωσχολική ανταλλαγή νέων και εθελοντών σε όλους τους τομείς, την ανταλλαγή επαγγελματιών στον τομέα της υποστήριξης της νεολαίας, σεμινάρια για παιδαγωγούς που συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής, δράσεις για την εκμάθηση και την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία και της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα, ξεναγήσεις σε τόπους και θεσμούς της εκατέρωθεν πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών.

Στην προσπάθεια να καταστεί η Θεσσαλονίκη έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ενεργό ρόλο είχε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Η ΚΕΔΗΘ, ως ένας φορέας με σημαντική δράση και εμπειρία σε θέματα νεολαίας αλλά και διευρωπαϊκών συνεργασιών, στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία από την αρχή και επιμελήθηκε τη σύνταξη φακέλου, ώστε να ενισχυθεί η θέση της Θεσσαλονίκης ως έδρας ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού οργανισμού», επεσήμανε η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ Ιωάννα Κοσμοπούλου

Η έδρα

Βίλα Πετρίδη: Αντιδράσεις και μία παραίτηση για την παραχώρηση της από το δήμο Θεσσαλονίκης - Parallaxi Magazine

Η πόλη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να αποτελέσει την έδρα του ελληνικού τμήματος του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας που είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γεώργιο Βούτσινο.

Η συμφωνία ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας πρόκειται να κυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων τους προσεχείς μήνες, ενώ ο σχετικός διμερής διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας έχει αρχίσει από το 2014.

Στη Βίλα Πετρίδη

Βίλα Πετρίδη: Αντιδράσεις και μία παραίτηση για την παραχώρηση της από το δήμο Θεσσαλονίκης - Parallaxi Magazine

Πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να παραχωρήσει ως έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας το αρχοντικό της οδού Αναγεννήσεως -την περίφημη βίλα Πετρίδη- το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει ανακαινιστεί πλήρως, αποτελώντας ένα «κόσμημα» για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητο. Ο σχεδιασμός αυτός πρόκειται να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Η σχεδιαζόμενη παραχώρηση της βίλας Πετρίδη ως έδρας του Ιδρύματος, πέρα από το γεγονός ότι κατατείνει στην αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτού του εμβληματικού κτιρίου υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη διαμόρφωση ακόμη ενός πόλου δημιουργίας και δραστηριότητας στη Δυτική Θεσσαλονίκη», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο κτίριο θα μπορούν να φιλοξενηθούν πολιτιστικές και άλλου είδους εκδηλώσεις, καθώς αυτή η προοπτική είναι συμβατή με τη λειτουργία του Ιδρύματος, συνδυασμός που θα αποδώσει τα μέγιστα στην προσπάθεια αξιοποίησης του κτιρίου. «Με τον τρόπο αυτό, η βίλα Πετρίδη εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια και βρίσκει τον ρόλο της εντός του αστικού περιβάλλοντος μετά από χρόνια αχρησίας», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Η βίλα Πετρίδη, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως, Καζαντζάκη και Ταντάλου, πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου, θεωρείται ότι αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα εκλεκτικιστικού ύφους και είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα αρχιτεκτονικής της πόλης πριν από την πυρκαγιά του 1917.

Είχε προηγηθεί η εγκαινίαση των γραφείων του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Λειψία (13/10/2020)

Στην τελετή που λόγω κορωναϊού πραγματοποιήθηκε σε στενό κύκλο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Φρανσίσκα Γκίφαϊ, ο δήμαρχος της πόλης Μπούρκχαρντ Γιουνγκ, ο ΓΓ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Βούτσινος και ο Κώστας Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπου θα είναι και η έδρα του ελληνικού τμήματος. Γενικός Γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Γερμανία είναι ο 33χρονος ελληνογερμανός συγγραφέας Γεράσιμος Μπέκας.

«Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας θα συμβάλει στη βελτίωση της αλληλοκατανόησης των νέων ανθρώπων στις δύο χώρες, στην αποδόμηση προκαταλήψεων και στην κατανόηση του τρόπου ζωής, των παραδόσεων και της νοοτροπίας στην εκάστοτε άλλη χώρα», δήλωσε η υπουργός Γκίφαϊ στα εγκαίνια. «Αυτό είναι καλό για τους νέους και των δύο χωρών, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Για το μέλλον της Ευρώπης χρειαζόμαστε τις ιδέες τους, τη δύναμή τους και τις φωνές τους.»

Το ιστορικό

Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας προέκυψε στην πρώτη περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης και την ένταση που επικράτησε στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ως αντίδραση στους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που διατυπώνονταν για τους Έλληνες σε ένα μέρος των γερμανικών μίντια, στην Ελλάδα αναδείχθηκε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η ένταση με την οποία διεξάχθηκε αυτή η συζήτηση έδειξε στη γερμανική κυβέρνηση πόσο ζωντανή εξακολουθεί να είναι η μνήμη για την Κατοχή στην Ελλάδα και ότι αυτό το θέμα δεν έχει κλείσει.

Κατά το πρότυπο των κοινών ιδρυμάτων νεολαίας με τη Γαλλία και την Πολωνία, δύο χώρες με τραυματικές εμπειρίες από τη γερμανική κατοχή, το Βερολίνο πρότεινε στη Αθήνα την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Στόχος του είναι η γνώση για την ιστορία των δύο χωρών και κυρίως της γερμανικής κατοχής, η ανταλλαγή νέων, η γνωριμία τους, η σύσφιξη σχέσεων σε νεαρή ηλικία. Γεγονός είναι ότι η ελληνική πλευρά, αν και συμφώνησε στη δημιουργία αυτού του οργανισμού, διατηρούσε (και ενδεχομένως να έχει ακόμη) επιφυλάξεις.

Για την Αθήνα είναι σημαντικό το νέο ίδρυμα να μη συνδεθεί με το θέμα των αποζημιώσεων. Εξ ου και η κατ’ επανάληψη αναβολή της επικύρωσης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε.

Μεγάλη συμμετοχή στις ελληνογερμανικές συναντήσεις

Τα τελευταία χρόνια με γερμανική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκαν ελληνογερμανικές συναντήσεις στη Γερμανία και την Ελλάδα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 νέοι και άτομα που εργάζονται σε προγράμματα νεολαίας.

Μέσα από αυτές τις συναντήσεις προέκυψε ένα δίκτυο ατόμων και φορέων των δύο χωρών. Σε πέντε εξειδικευμένα φόρουμ, όπου συμμετείχαν κάθε φορά γύρω στους 150 νέους, συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν θέματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί το νέο ίδρυμα. Ένα από αυτά αφορά την ιστορική μνήμη.

Στη Λειψία ανακοινώθηκε ότι τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα γραφεία στη Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη.

Προηγουμένως θα πρέπει όμως η ελληνική πλευρά να επικυρώσει τη συμφωνία που ήδη έχει συνάψει με τη Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε ακόμα

Γεραπετρίτης: Έχουμε συγκριτικά τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρονικών τάξεων στην Ευρώπη

Ποιες άδειες χορηγούνται στους αναπληρωτές -Δ/νση προσωπικού ΥΠΑΙΘ

Παράταση έως 3 Δεκέμβρη για την υποβολή Αίτησης Δήλωσης μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password