Η εκπαιδευτική πλατφόρμα: “Μνήμες κατοχής στην Ελλάδα”

Την Τετάρτη, 02.12.2020 και ώρες 17.00-19.00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας δίγλωσσης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας “Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα”.

Η Πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας Memories of the Occupation in Greece“ (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο για μη κερδοσκοπική χρήση.

Το πρόγραμμα MOG διενεργείται στο Center für Digitale Systeme (CeDiS) του Freie Universität Berlin. Τα διδακτικά σενάρια που περιέχονται στην Πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιηθούν με τρόπο πολυμεσικό και διαδραστικό και βασίζονται στο υλικό του ομώνυμου αρχείου προφορικών μαρτυριών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάνω σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες έχει ως αντικείμενό της μια διαφορετική πτυχή της ναζιστικής Κατοχής. Τα σενάρια, έχοντας στο επίκεντρό τους τις προφορικές μαρτυρίες, δημιουργούν ένα πλαίσιο μάθησης που βασίζεται στην εκμάθηση μέσω έρευνας και επίλυσης προβλημάτων. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG είναι δίγλωσση και κατάλληλη για το μάθημα τόσο σε γερμανικά όσο και σε ελληνικά σχολεία. Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υβριδικό περιβάλλον.

Στην δίωρη online εκδήλωση θα παρουσιαστούν το αρχείο και η εκπαιδευτική πλατφόρμα του MOG με live επίδειξη της χρήσης τους στους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους.

Ημερομηνία: 02.12.2020 Ώρα: 17:00-19:00 (ώρα Ελλάδας) Χώρος: WebEx [Link της εκδήλωσης] Event number: 121 655 6011 Event password: 2PPqKnFxj24

Πρόγραμμα

Συντονιστής: Καθηγητής Άγγελος Παληκίδης (Πανεπιστήμιο Θράκης)

– Καθηγητής Νικόλαος Αποστολόπουλος (Freie Universität Berlin): Το έργο MOG

– Καθηγητής Χάρης Αθανασιάδης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / ΕΑΠ): Φωνές από την Κατοχή. Προτάσεις για μια εναλλακτική σχολική Ιστορία

– Damian Thönges (Freie Universität Berlin): Το αρχείο MOG

– Δρ. Αρχοντία Μαντζαρίδου (6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής): Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG

– Δρ. Ζέτα Παπανδρέου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): Το διδακτικό σενάριο “Αντiποινα”

Προκειμένου να λάβετε μέρος στην εκδήλωση ακολουθήστε αυτόν το σύνδεσμο.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η εγγραφή σας με καταχώρηση του ονοματεπώνυμου και της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

Θα υπάρξει παράλληλη προβολή streaming για το ευρύτερο κοινό. Ο σύνδεσμος θα κοινοποιηθεί τριάντα λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης .

Θέλουμε επίσης να σας ειδοποιήσουμε ότι η αντίστοιχη παρουσίαση της γερμανικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας του MOG θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 25.11.2020 και ώρα Ελλάδας 17.00, στα Γερμανικά.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Freie Universität Berlin University Library – Center for Digital Systems (CeDiS) Project „Memories of the Occupation in Greece“ (MOG) <info@occupation-memories.org> www.occupation-memories.org

Θεοδώρα Μπέτσου

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password