Γ. Βούτσινος: Το υπουργείο Παιδείας αλλάζει

Γ. Βούτσινος: Το υπουργείο Παιδείας αλλάζει

Άρθρο του Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας Γ Βούτσινου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

Στο άρθρο που έχει  τίτλο “το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει”  ο κ. Βουτσίνος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “στη χώρα μας, στα χρόνια χαρακτηριστικά της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης συγκαταλέγονται η αδυναμία της κοινωνικής της καταξίωσης, η μειωμένη ελκυστικότητά της και η συνεχώς αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητά της”.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ., αν κοιτάξουμε κάποιους απλούς δείκτες της ελκυστικότητας και της αποτελεσματικότητας της ΕΕΚ, θα δούμε ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τρεις τελευταίες θέσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στη διά βίου μάθηση φιγουράρουμε σχεδόν στην τελευταία. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι στη χώρα μας λίγοι ακολουθούν αυτές τις εκπαιδευτικές διαδρομές και από αυτούς τους λίγους ακόμα πιο λίγοι τοποθετούνται στην αγορά εργασίας.

Επόμενο είναι αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχει παντελής έλλειψη συνάρθρωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με το σύστημα κατάρτισης και ότι η σύνδεσή της με την αγορά εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οι ειδικότητες σχεδιάζονται επί σειράν ετών χωρίς διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, ενώ παράλληλα χαρακτηριστική είναι η παντελής απουσία συστήματος και δομών παραγωγής επαγγελματικών προσόντων σε επίπεδο τεχνίτη, στερώντας από την αγορά κρίσιμες ειδικότητες και ταυτόχρονα μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους κατά το παρελθόν έχουν διαρρεύσει από το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι ενήλικοι και θέλουν να μάθουν μια τέχνη, προκειμένου να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Τις παραπάνω παθογένειες καλείται να αντιμετωπίσει η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, μέσω μιας συνολικής μεταρρύθμισης στις δομές, στη λειτουργία και στη διακυβέρνηση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης.

Το άρθρο κλείνει με την παράθεση του αποφθέγματος του   Henry Ford «Τα πτυχία ενός ανθρώπου δεν μου λένε απολύτως τίποτε μέχρι να διαπιστώσω τι είναι ικανός να πετύχει». Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο είναι η ανατροπή των στερεότυπων της ελληνικής κοινωνίας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα”ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password