Κεραμέως για θεματικά ΙΕΚ και τράπεζα θεμάτων

Κεραμέως για θεματικά ΙΕΚ και τράπεζα θεμάτων

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας στον “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής”

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Ελπίδα Οικονομίδη παραχώρησε η Υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως.

 Στη συνέντευξη η Υπουργός αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να συνδεθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με τις ανάγκες της αγοράς σε τοπικό επίπεδο.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη έχει προγραμματιστεί η λειτουργία πέντε θεματικών ΙΕΚ:

  • στη Δυτική Μακεδονία που θα αφορά τον τομέα της ενέργειας, 
  • στη Θεσσαλία για τον πρωτογενή τομέα, 
  • στην Κεντρική Μακεδονία για τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, 
  • στην Αττική για Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία (STEM) και 
  • στην Κρήτη για τον τουρισμό. 

Ισχυρίστηκε ότι η επαγγελματική εκπαίδευση αναβαθμίζεται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα ανέφερε:

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση από λύση ανάγκης για λίγους να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή για πολλούς. Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι το γεγονός ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε ποιοτικές θέσεις εργασίας και στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, αποτελώντας συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους την έχουν επιλέξει. Και αυτό φαίνεται ότι σταδιακά γίνεται κατανοητό στους μαθητές, καθώς ήδη παρατηρείται λελογισμένη αύξηση των μαθητών των ΕΠΑΛ φέτος σε σχέση, για παράδειγμα, με πριν από δύο χρόνια. Προχωράμε άμεσα στην αναμόρφωση των Οδηγών Κατάρτισης των ΙΕΚ, στην επικαιροποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και στην εξασφάλιση κονδυλίων για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.

Στη συνέντευξη Υπουργός απάντησε και στην ερώτηση για το εάν θα ισχύσει από φέτος η τράπεζα θεμάτων.

Στην απάντησή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής των πολιτικών αποφάσεων του Υπουργείου στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η Πανδημία, λέγοντας ότι:

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη χρονιά, με επιπτώσεις στη φυσιολογική ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παρά το γεγονός ότι η καθολική σύγχρονη τηλεκπαίδευση μας δίνει τη δυνατότητα να προχωράει κανονικά η ύλη, δεν θα διστάσουμε να προσαρμόσουμε πτυχές οποιοσδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τον σκοπό αυτόν“.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password