Ένα «Όσκαρ» για Ηρακλειώτισσα μαθήτρια

Πρώτο βραβείο στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για την Εύα Μακρή, από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου.

«Ακόμα και αν ξεχάσω το όνομά μου, δε θα σε ξεχάσω ποτέ, πατέρα…»
Μία γιαγιά με Alzheimer και μία έφηβη εγγονή που ανακαλύπτει ένα ημερολόγιο. Όσο και αν το μυαλό της είναι «χαμένο», όταν η αφήγηση φτάνει στη μέρα του θανάτου του πατέρα της, εκείνη καταφέρνει να θυμηθεί και τηρεί την υπόσχεσή της, δεν τον ξέχασε ποτέ.

Η μαθήτρια της Γ’ τάξης του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου, Εύα Μακρή, με την ταινία της «Αλησμόνητος» κατέκτησε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Δευτεροβάθμια εκπαίδευση – Ταινία μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών», στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών, σχολικού έτους 2019-20 (https://blogs.sch.gr/dertv/?p=1793).

Η ταινία αναφέρεται σε γεγονότα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και εστιάζει στην Μάχη της Κρήτης, η οποία παρουσιάζεται μέσα από τα βιώματα ενός κοριτσιού, που ζει τον πόλεμο. Η ταινία προβάλει την γνωστή σε όλους ιστορία της μάχης αυτής, μα από μια άλλη οπτική γωνία. Προσεγγίζει το γεγονός, μέσω του ημερολογίου μιας τότε έφηβης κοπέλας, που πλέον είναι μια γιαγιά που έχει ξεχάσει σχεδόν τα πάντα, εξαιτίας της άνοιας. Ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί και να “ζήσει” και αυτός τις στιγμές εκείνες, να συναισθανθεί, ένα μέρος του πόνου, του φόβου, της τραγικότητας και του ηρωισμού εκείνης της περιόδου.

Η ταινία αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας και οργανώθηκε στις ακόλουθες φάσεις: Αρχικά αποτελούσε θεατρικό δρώμενο, που δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και παρουσιάστηκε από μαθητές Β’Λυκείου, στην μαθητική γιορτή για την επέτειο του ‘ΟΧΙ’ και έπειτα διασκευάστηκε και προσαρμόστηκε στις ανάγκες μιας ταινίας μικρού μήκους συνοδευόμενη με τα αναγκαία αρχεία της ΕΡΤ από την μάχη εκείνη. Το σενάριο έγραψε η μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Εβελίνα (Εύα) Μακρή.
Σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αφηγήτρια είναι η ίδια ενώ παίζουν, ακόμα, η αδελφή της, Ηλιάνα Μιχαέλα Μακρή, και ο Αλέξανδρος Παπατζανάκης.

Ο ετήσιος διαγωνισμός διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Σκοπός του είναι η αξιοποίηση και χρήση των οπτικοακουστικών τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών μικρού μήκους, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών.

Μπορείτε να δείτε την ταινία στο κανάλι της Εύας στο YouTube, ή στο Φωτόδεντρο, ενώ σύντομα θα προβληθεί και στην ΕΡΤ και θα είναι διαθέσιμη και στο ΕΡΤflix.

Πηγή: cretalive.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ματαίωση Μαθητικού Διαγωνισμού για την Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Παίζουμε; 11 Παιχνίδια για την Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση και όχι μόνο

Ευφροσύνη Μήτσιου: Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να συγκεντρωθούν στην τηλεκπαίδευση

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password