Τα προβλήματα της Τηλεκπαίδευσης στα μικρά χωριά

ΑΦΙΕΡΩΜΑ της «Π»: Τηλεκπαίδευση στα χωριά. Πώς πάει η τηλεκπαίδευση των μικρών μαθητών; Τι κλίμα υπάρχει στα χωριά; Πιάνουν σήµα; Μιλούν στην «Π» 6 πρόεδροι-κοινοτάρχες μικρών χωριών της Δυτ. Αχαΐας.

«Θέλουμε πιο καλό σήµα για τα παιδιά µας»!

Στην Αχαγιά δεν είχε και πολύ νόηµα να ρωτήσουμε. Θα ‘χει σχετικά καλό σήµα ίντερνετ και η πλειοψηφία των μαθητών (οι γονείς για την ακρίβεια…) θα ‘χουν είτε λάπτοπ είτε τάμπλετ. Είπαμε, λοιπόν, να ψαρέψουμε τι συμβαίνει στην άγονη γραμμή της Δυτικής Αχαΐας. Πώς πάει η τηλεκπαίδευση των μικρών μαθητών; Τι κλίμα υπάρχει στα χωριά; Πιάνουν σήµα; Και τι σήµα; Σήμα-καμπάνα ή το σύστημα «σέρνεται»; Έχουν όλα τα παιδάκια σπίτι τους λάπτοπ, pc ή τάμπλετ ή όχι; Και τι μηχανεύονται όσα δεν έχουν για να µη χάσουν το µάθηµα;

Α. ΖΑΜΠΕΤΑΣ «∆εν µπορώ να βγω έξω

 «Όχι απλά πρόβλημα, αλλά πολύ σοβαρό πρόβλημα έχουμε εδώ στο χωριό. Το ίντερνετ είναι άθλιο, πολύ αργό, κολλάει συνέχεια. Μόνο αυτό θα σας πω και θα καταλάβετε: ∆εν µπορώ να βγω έξω απ’ το σπίτι µου. Με το που θα µε δουν οι γονείς, αρχίζουν να µε ρωτάνε: Τι έκανες πρόεδρε µε το ίντερνετ;  Και µε το δίκιο τους οι άνθρωποι. Πριν από µια βδομάδα έστειλα επιστολή στα κεντρικά της Κοσμοτέ, µε υπογραφές από όλους σχεδόν εδώ στο χωριό, και τους ρωτάω πότε επιτέλους θα µας φτιάξουν τη γραμμή. Όπως καταλαβαίνετε, δεν µπορεί να γίνει έτσι µάθηµα στο δημοτικό. Όταν δεν υπάρχει ίντερνετ, πώς να γίνει µάθηµα;».

* Ο Ανδρέας Ζαμπέτας είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετροχωρίου.

Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ «Πάνε σε σπίτια άλλων

 «Καµιά δεκαριά παιδάκια έχουμε στο χωριό που πάνε σχολείο. Στα Λουσικά και στα Βραχνέικα, όχι εδώ. Το πρόβλημα, τώρα µε το µάθηµα εξ αποστάσεως, είναι ότι δεν έχουμε καλό ίντερνετ. Μερικές φορές καθόλου. Το µάθηµα γίνεται µε αρκετά εμπόδια. Και είναι και το άλλο. ∆εν έχουν όλα τα παιδιά υπολογιστή για να κάνουν µάθηµα από το σπίτι του το καθένα. Αναγκαστικά λοιπόν τα παιδιά συνεργάζονται. Αυτά που δεν έχουν, πάνε σε σπίτια άλλων που έχουν. Αυτά ακούω απ’ τους γονείς εδώ στο χωριό, αυτά σας λέω…».

* Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περιστέρας-Αγίου Στεφάνου.

Δ. ΚΑΤΡΙΜΠΟΥΖΑΣ «Μένουν πίσω τα παιδιά»

«Το δημοτικό σχολείο στο χωριό µας δεν λειτουργεί. Τα παιδάκια, δημοτικού και νηπιαγωγείου, πάνε σε διπλανά χωριά για σχολείο. Τώρα κάνουν µάθηµα σπίτι τους. Αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Το ίντερνετ είναι πολύ αργό, δεν έχουμε ακόμα εδώ οπτική ίνα. Και κάποιοι δεν έχουν λάπτοπ. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν γραμμή για ίντερνετ… . . Πάνε τη µια µέρα στο ένα σπίτι, την άλλη στο άλλο. Μαζεύονται σ’ ένα σπίτι, που έχει ίντερνετ και προσπαθούν να παρακολουθήσουν µάθηµα. Μερικές φορές εναλλάξ. Και κάποιοι απ’ ‘ το κινητό. Μένουν πίσω, όμως, στα μαθήματα αρκετά παιδιά υπό αυτές τις συνθήκες. Είναι άδικο…». . .».

* Ο Δημήτρης Κατριμπούζας είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φράγκας.

Π. ΔΡΙΜΑΛΑΣ: «Πού είναι η δωρεάν παιδεία;»

 «Πολλά τα προβλήματα. Και πριν την καραντίνα, πρόβλημα είχαμε, αφού τα παιδάκια πάνε µε ταξί για σχολείο στο Σαντομέρι και στις Βελιτσές. ∆εν έχουμε καθόλου καλές γραμμές ίντερνετ εδώ. Τα παιδιά μαζεύονται στο κτίριο του σχολείου, που δεν λειτουργεί φυσικά τον υπόλοιπο καιρό, και προσπαθούν να κάνουν µάθηµα, γιατί µόνο εκεί έχει κάπως υποφερτό ίντερνετ. Πολλές φορές όμως πέφτει σύστημα. ∆εν γίνεται να κάνουν όλα μαζί τα παιδιά µάθηµα από το σπίτι, για µια οικογένεια µε δύο ή τρία παιδιά. Και µε ένα λάπτοπ µόνο. Πρέπει να µας βάλουν δωρεάν ίντερνετ. Πού είναι η δωρεάν παιδεία; ; Και τα νήπια δεν μπορούν να κάνουν καθόλου µάθηµα».

* Ο Παναγιώτης Δριμάλας είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πορτών.

Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: «Δίνουν το κινητό τους»

«Σε γενικές γραμμές όλα πάνε καλά. Έχουμε ίντερνετ εδώ στο χωριό. ∆εν είχαν όλοι βεβαίως, αλλά τώρα µε την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, αναγκάστηκαν κι έβαλαν σχεδόν όλοι στο σπίτι τους. ∆εν ακούω ιδιαίτερα παράπονα. Για παράδειγμα, µια γειτόνισσά µου που έχει και παιδιά στο σχολείο, µου έλεγε τις προάλλες ότι εύκολα ή δύσκολα τα καταφέρνουν. ∆εν έχουμε σχολείο σε λειτουργία στο χωριό. Τα παιδιά πάνε στην Αχαγιά, στην Άρλα στα Λουσικά. Κάποιοι δεν είχαν υπολογιστές. Μερικοί αναγκάστηκαν να πάρουν, για χάρη των παιδιών, µερικοί δίνουν στα παιδιά τους το κινητό τους για να μπαίνουν στο ίντερνετ και να παρακολουθούν µάθηµα».

* Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαιοχωρίου.

Β. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Όχι τέλειο, αλλά έχουμε…»

 «∆εν έχουμε σχολείο εδώ να λειτουργεί. Στα Καρέικα πάνε τα παιδιά δημοτικό και στο Ριόλο γυμνάσιο και λύκειο. Τώρα µε την τηλεκπαίδευση γίνεται αγώνας απ’ όλους. Και από τα παιδιά και από τους γονείς τους. Τα καταφέρνουμε σε γενικές Τα περισσότερα παιδιά έχουν λάπτοπ ή τάμπλετ στο σπίτι τους. Το πρόβλημα είναι για οικογένειες που έχουν δυο ή τρία παιδιά. Οσο για το ίντερνετ, έχουμε σήµα. Οχι τέλειο, όχι ιδιαίτερα γρήγορο, αλλά έχουμε. ∆εν είναι και ό,τι ό,τι καλύτερο να γίνεται έτσι το µάθηµα, ούτε στα παιδιά αρέσει, αλλά δε γίνεται αλλιώς…». ..».

* Ο Βασίλης Σταυρόπουλος είναι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύρτου

Πελοπόννησος, 28/11/2020

Δείτε ακόμα:

Μπορούν να εντοπιστούν οι εισβολείς στις ηλεκτρονικές τάξεις!

Ενισχυτική διδασκαλία στα ΕΠΑΛ (Μ.ΝΕ.Α.)

Προκήρυξη Ι.Ε.Π. για την Τράπεζα θεμάτων: 4€ το θέμα!

Εικόνες ντροπής στο Ρέθυμνο: Μητέρα κάθεται σε πεζούλι με τα 2 παιδιά της για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password