Σφοδρή σύγκρουση για την Cisco στη Βουλή (Βίντεο)

Νέα αντιπαράθεση για την παρεχόμενη τηλεκπαίδευση ξέσπασε χθες κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή με αφορμή την άρνηση υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να καταθέσει στο Κοινοβούλιο τη σχετική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας Cisco και της κυβέρνησης.

Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως

Η κ. Κεραμέως δεν αιτιολόγησε τους λόγους της άρνησής της, αλλά κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μεταβούν στο υπουργείο υπουργείο και να αναγνώσουν το περιεχόμενό της. Επίσης ανέφερε ότι έχει καταθέσει αντίτυπο της σύμβασης στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Απαντώντας η κ. Κεραμέως στη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τη σύμβαση:

«Η σύμβαση είναι αποδοχή δωρεάς. Δεν ξοδεύει ούτε 1 ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Έχει τεχνικά χαρακτηριστικά.» επέμεινε η Ν. Κεραμέως.

«Εδώ και δύο εβδομάδες έχω πει ότι η σύμβαση είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων. Τόσος ντόρος για τη σύμβαση, ξέρετε πόσοι εκπρόσωποι κόμματος ήρθαν να δουν τη σύμβαση; Ουδείς. Κανένας, δεν ήρθε, ούτε ένας. […] Αν είναι να κάνετε μόνο φασαρία στα κανάλια για το θεαθήναι, ελάτε λοιπόν να δείτε τη σύμβαση».

KINΑΛ και Χαρά Κεφαλίδου

Στον αντίποδα η ερωτούσα βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, διερωτήθηκε «τι περιλαμβάνει η σύμβαση που δεν αντέχει τη δημόσια συζήτηση».

Να σοβαρευτούμε. Δεν υπάρχει τίποτα να… πεταχτούμε, να του ρίξουμε μια ματιά. Υπάρχει μια σύμβαση που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ώστε να λάβουν γνώση κόμματα, φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων, και φυσικά ο Τύπος. Αφήνω κατά μέρος την ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που τη ζητά ανάλογο χρονικό διάστημα.

Είναι λυπηρό πόσο χαμηλά μπορεί να κατεβάσει τον κοινοβουλευτικό πήχη η υπουργός Παιδείας. Η απάντηση είναι μία: να αφήσει τα παιχνίδια και να καταθέσει τη σύμβαση στη Βουλή, όπως θεσμικά υποχρεούται, αφού της έχει ζητηθεί και σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Ώστε να διαπιστώσουμε και τι κρύβει τόσους μήνες, που την «έψηνε»».

«Να ζητήσετε μια συγγνώμη σε κάθε μαθητή, σε κάθε εκπαιδευτικό, στην ελληνική οικογένεια» είπε η Χ. Κεφαλίδου. 

ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταλόγισε στην υπουργό Παιδείας ότι «κρύβεται και ψεύδεται». «Τι φοβάται και τι αποκρύπτει εσκεμμένα;» διερωτήθηκε. «Εξάλλου γι’ αυτό λειτουργεί και η Διαύγεια», επισήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση και κάλεσε την υπουργό Παιδείας «να σταματήσει τα παιχνιδάκια», να δημοσιεύσει τη σύμβαση και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δεν αποτελεί κρατικό μυστικό

Η σύμβαση δεν αποτελεί κρατικό μυστικό και είναι υποχρέωση της υπουργού να την αναρτήσει ώστε να λάβουν γνώση τα κόμματα, οι εκπαιδευτικοί φορείς και ο Τύπος τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Φίλη:

«Η σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco για την τηλεκπαίδευση είναι ευνόητο ότι δεν αποτελεί κρατικό μυστικό και ήταν υποχρέωση της υπουργού να την αναρτήσει ούτως ή άλλως, από την πρώτη στιγμή. Πολύ περισσότερο όμως, όταν έχει αποτελέσει σημείο πολιτικής τριβής και τη ζητούν εδώ και 8 μήνες τα πολιτικά κόμματα για να τη μελετήσουν, να την ελέγξουν και να ασκήσουν με πληρότητα τον κοινοβουλευτικό και θεσμικό τους ρόλο.

ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Νίκη Κεραμέως να αφήσει τα «παιχνιδάκια» και να καταθέσει τη σύμβαση με τη Cisco στη Βουλή.

Η ανακοίνωση

«Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, έχοντας πλέον εξαντλήσει τις αντοχές της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Χαράς Κεφαλίδου (βουλευτής ΚΙΝΑΛ) για τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας δήλωσε αναφορικά με την κρυφή σύμβαση του υπουργείου με την εταιρία Cisco πως:

«Εδώ και δύο εβδομάδες έχω πει ότι η σύμβαση είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων. Τόσος ντόρος για τη σύμβαση, ξέρετε πόσοι εκπρόσωποι κόμματος ήρθαν να δουν τη σύμβαση; Ουδείς. Κανένας, δεν ήρθε, ούτε ένας. […] Αν είναι να κάνετε μόνο φασαρία στα κανάλια για το θεαθήναι, ελάτε λοιπόν να δείτε τη σύμβαση».

Εδώ και 8 μήνες, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων, πολιτικά κόμματα, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, όπως και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητούν τη δημοσιοποίηση της σύμβασης. Η Νίκη Κεραμέως κρύβεται και ψεύδεται για άλλη μια φορά. Τι φοβάται και τι αποκρύπτει εσκεμμένα;

Η δήλωση «έχω τη σύμβαση στο γραφείο, ελάτε να τη δείτε» αποτελεί ένα ακόμα σημάδι πολιτικού εκφυλισμού με την ανοχή -αν όχι με την παρότρυνση- του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύμβαση δεν αποτελεί ιδιοκτησία της υπουργού, είναι δημόσιο έγγραφο που πρέπει να κατατεθεί και να μελετηθεί. Εξάλλου για αυτό λειτουργεί και η Διαύγεια.

Για το λόγο αυτό, η Νίκη Κεραμέως να σταματήσει τα «παιχνιδάκια» και να δημοσιεύσει τη σύμβαση, καταθέτοντάς την στη Βουλή και δίνοντας επιτέλους τις απαραίτητες εξηγήσεις στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Τηλεκπαίδευση

Εν τω μεταξύ, η κ. Κεραμέως απέρριψε για μια ακόμη φορά τις επικρίσεις για τα προβλήματα που παρατηρούνται στην τηλεκπαίδευση και υποστήριξε ότι το εγχείρημα έχει επιτύχει. Προς επίρρωση του ισχυρισμού της αναφέρθηκε στον αριθμό των εγγεγραμμένων δημόσιων λειτουργών (83.000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 68.000 στη δευτεροβάθμια) και σημείωσε ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν 54.000 – 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις δημοτικών και νηπιαγωγείων και περίπου 39.000 γυμνασίων και λυκείων.

«Πείτε αλήθειες και μην ωραιοποιείτε την κατάσταση, γιατί αυτό δεν βοηθά κανέναν», απάντησε στην υπουργό Παιδείας η Χαρά Κεφαλίδου του ΚΙΝΑΛ.

Δείτε ακόμα:

Μπορούν να εντοπιστούν οι εισβολείς στις ηλεκτρονικές τάξεις!

Ενισχυτική διδασκαλία στα ΕΠΑΛ (Μ.ΝΕ.Α.)

Προκήρυξη Ι.Ε.Π. για την Τράπεζα θεμάτων: 4€ το θέμα!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password