Μεγάλο μαθητικό ενδιαφέρον για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οικονομίας

Άρχισε την περασμένη Δευτέρα η πρώτη φάση του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Οικονομικών που πραγματοποιείται από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Μέχρι τώρα ενημέρωση

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού Λουκά Ζαχείλα, η πρώτη φάση του διαγωνισμού, που θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα έως και την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, είναι αναγνωριστική. «Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι εξοικειωμένοι με μαθήματα οικονομικών αφού είναι πολύ διαφορετικά από τα μαθηματικά.

Τα περισσότερα παιδιά φτάνουν στη Γ’ Λυκείου για να συναντήσουν το μάθημα της Οι Οικονομίας. Για αυτό λοιπόν η πρώτη αυτή εβδομάδα είναι αναγνωριστική. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, να μάθουν περισσότερα για αυτόν και να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικά τεστ. Πρόκειται για έναν δύσκολο διαγωνισμό για αυτό και χρειάζεται αυτή η πρώτη αναγνωριστική φάση ώστε να είναι σίγουρος κάποιος ότι μπορεί και θέλει να συνεχίσει στην επόμενη φάση».

Ήδη τις δύο πρώτες μέρες, 40 μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση στον διαγωνισμό σχέση με πέρυσι δεδομένου του ότι οι μαθητές βρίσκονται αυτή την περίοδο στο σπίτι και καταπιάνονται με την τηλεκπαίδευση.

Γιατί να συμμετέχω στο διαγωνισμό;

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να σας κάνει να ασχοληθείτε περισσότερο με τις έννοιες των Οικονομικών, και να μπορείτε να έχετε σαφέστερη άποψη με τα όσα συμβαίνουν γύρω σας στην αγορά, στα χρηματιστήρια, στην Ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας.

Συμμετέχοντας στον διαγωνισμό θα γνωρίσετε καλύτερα τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί ο σύγχρονος οικονομολόγος, καθώς θα σας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσετε περισσότερο και βαθύτερα με τους δασκάλους σας, αλλά και με τους καθηγητές των Πανεπιστημίων.

Και τέλος… (δεχθείτε το σαν πρόκληση), θα σας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχετε στην Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών (μετά την επιτυχία σας στις τρεις φάσεις του διαγωνισμού). Στην Ολυμπιάδα θα γνωρίσετε την αφρόκρεμα των μαθητών που διακρίθηκαν στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς και θα ανταλλάξετε εμπειρίες και θα συναντήσετε ανθρώπους που έχουν φτάσει μέχρι και στο Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών!

Οι φάσεις του διαγωνισμού

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός φέτος θα διεξαχθεί δεδομένων των συνθηκών, διαδικτυακά, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η δεύτερη φάση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 23 Ιανουαρίου 2021, ενώ η τελευταία στην οποία θα προκριθούν 30 μαθητές θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν και υφίσταται διά ζώσης εκπαίδευση, η τρίτη φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Ματσάγγου.

Γνωστικά αντικείμενα του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός εξετάζει γνώσεις από τις παρακάτω θεματικές περιοχές

Μακροοικονομία Θεωρία και Πολιτική (συναθροιστική ζήτηση/προσφορά και πολιτικές, χρήμα και πληθωρισμός, πληθωρισμός και ανεργία, εισοδηματικές ανισότητες)

Μικροοικονομία Θεωρία Καταναλωτή, Παραγωγού και Αγορών, Θεσμοί, Επιχειρήσεις (ανταγωνισμός, αγορές και αποτυχίες τους, παίγνια, ισορροπία)

Χρηματοοικονομικά χρονική αξία του χρήματος, χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτίμηση τίτλων, αποταμίευση και επενδύσεις, πίστη

Έπαθλα χρηματικά & Ολυμπιάδα Οικονομικών

Οι πέντε πρώτοι πέραν των χρηματικών επάθλων που θα λάβουν (ύψους από 100 έως 300 ευρώ) θα συμμετέχουν και στην 4η Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Καζακστάν.

Αιτήσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές Λυκείου που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να απαντήσουν δοκιμαστικά στα θέματα προς εξέταση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού

contest.econ.uth.gr

μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου. 

Δείτε ακόμα

Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη: Σύνδεση αξιολόγησης με αμοιβή, εκπαιδευτικό προσωπικό στους Δήμους

Μάνος Παυλάκης: Για την Πιστοποίηση των Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Από σήμερα η υποβολή της Αίτησης–Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Συνεχίζουν με άλλο τρόπο το “φύγε εσύ έλα εσύ” των αναπληρωτών

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password