Μεγάλη ανατροπή στις Πανελλαδικές

Η βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα των ΑΕΙ δεν θα είναι ένας απόλυτος αριθμός, αλλά θα είναι ένα βαθμολογικό όριο που θα επιλέγεται κατά περίπτωση και επιστήμη, σε συνάρτηση με τον γενικό μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων πανελλαδικά.

Όπως φαίνεται λοιπόν, η θεσμοθέτηση βάσης εισαγωγής του 10 μόνο σε ένα μάθημα βαρύτητας ανά τμήμα ΑΕΙ μένει πίσω.

Νέα δεδομένα

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το σενάριο που φαίνεται σήμερα το επικρατέστερο είναι το παρακάτω:

Η βάση εισαγωγής σε κάθε τμήμα των ΑΕΙ δεν θα είναι ένας απόλυτος αριθμός, αλλά θα είναι ένα βαθμολογικό όριο που θα επιλέγεται κατά περίπτωση και επιστήμη, σε συνάρτηση με τον γενικό μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων πανελλαδικά.

Δηλαδή, εάν ο μέσος όρος της επίδοσης όλων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις μιας χρονιάς είναι το 9, το κάθε τμήμα θα μπορεί να αναπροσαρμόζει τη βάση εισαγωγής στα μαθήματά του λίγο προς τα πάνω ή λίγο προς τα κάτω από αυτό, ανάλογα με τις επιλογές του και με τα δεδομένα της κάθε εξεταστικής περιόδου.

Βάση εισαγωγής

Η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, δηλαδή, δεν θα είναι ενιαία, αλλά ούτε και η ίδια κάθε χρονιά, θα βρίσκεται σε ευθεία σχέση και θα εξαρτάται από τις επιδόσεις των υποψηφίων την κάθε χρονιά, οπότε θα αποτελεί έναν βαθμό που καθορίζεται από αυτή.

Η πρόταση αυτή μοιάζει μια «σοφή» μέση λύση που θα αντιμετωπίζει και τις πιθανές παρενέργειες που θα προέκυπταν από μια γενική οριζόντια βάση σε ένα μόνο μάθημα βαρύτητας ανά τμήμα ΑΕΙ. Κι αυτό γιατί θα ισορροπεί το σύστημα, εάν π.χ. σε μια εξεταστική περίοδο προκύψουν πιο απαιτητικά ή πιο απλά θέματα, τα οποία θα ακολουθούνται αντίστοιχα από «στρατιές» αποτυχόντων ή αντίστοιχα αριστούχων.

Το θέμα απασχολεί τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου επί σειρά συσκέψεων που γίνονται αυτόν τον καιρό στο κτίριο του Αμαρουσίου, παρότι το ενδιαφέρον της ηγεσίας του είναι στραμμένο στην τηλεκπαίδευση.

Άλλες αλλαγές

Παράλληλα, μια από τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα είναι:

  • οι ανταποδοτικές υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, οι οποίοι συμβάλλουν επικουρικά στη διεξαγωγή φροντιστηριακών «τάξεων» την περίοδο της πανδημίας σε φοιτητές.
  • οι διατάξεις για σώμα «πανεπιστημιακής φύλαξης», το οποίο θα εποπτεύει τον χώρο και τα κτίρια των Ιδρυμάτων, θα απευθύνεται στις Αρχές όταν το κρίνει σκόπιμο, ενώ θα μπορεί να κάνει και «προανακρίσεις» εάν καταγγελθούν βιαιοπραγίες.

Πληροφορίες από την «Θεσσαλία», 21/11/2020

Δείτε ακόμα

Αλλαγές στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών στα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.)

Δεν ανοίγουν τα σχολεία την 1η Δεκεμβρίου

Με αυτοπρόσωπη παρουσία ψηφίζουν οι διοικητικοί του  Υπουργείου Παιδείας

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password