Δεν ανοίγουν τα σχολεία την 1η Δεκεμβρίου

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι δεν θα ανοίξει η χώρα την 1η του επόμενου μήνα και ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία. Άλλωστε όλα θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο που θα έχει όλη η χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Μη ρεαλιστική η άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τι προβλέπεται

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι:

 «Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου».

Σταδιακή άρση

«Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας και αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, να ακολουθήσει το λιανεμπόριο και εν συνεχεία η εστίαση.

Βέβαια, όπως τόνισε, «το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει με προσεχτικά βήματα και θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Για χρονοδιαγράμματα

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου. Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά λέγαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μιας μορφής κανονικότητα μέσα στο Δεκέμβριο. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, η πρώτη εβδομάδα του lockdown, κύλησε μάλλον χαλαρά. Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουμε διαπιστώσει ότι τα κρούσματα  επιμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλές περιοχές ήταν στο «κόκκινο», εδώ και αρκετές εβδομάδες, πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown. Που σημαίνει ότι, δυστυχώς, υπήρξε μια χαλάρωση, η οποία τροφοδότησε για ένα ικανό χρονικό διάστημα τα κρούσματα και δεν είδαμε τόσο γρήγορα την επιπέδωση της καμπύλης, όπως περίμεναν οι ειδικοί μας. Αυτό που βλέπουμε τώρα, με τα χθεσινά και προχθεσινά στοιχεία, είναι ότι υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση, ενδεχομένως, στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως δεν προχωρά τόσο γρήγορα στην αποκλιμάκωση. Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πίεση και την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός -επαναλαμβάνω- για σταδιακή άρση αυτών των μέτρων. Αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη να περιορίσουμε τον κορονοϊό.

Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη έχουν ληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Θυμίζω ότι στο «κόκκινο» έχει μπει η Θεσσαλονίκη από τις 29 Οκτωβρίου. Υπήρχαν άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά, που ήταν στο «κόκκινο» ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου. Άρα, ελήφθησαν πολλά μέτρα που  συστήνουν οι Ειδικοί να εφαρμοστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως η μάσκα. Υπήρξε όμως μία γενικότερη χαλάρωση και ένας εφησυχασμός που οδήγησαν ξαφνικά σε ένα μεγάλο κύμα το οποίο πήγαινε να γίνει τσουνάμι. Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση για το lockdown.

Η συζήτηση για χρονοδιαγράμματα όταν δίνουμε τη μάχη είναι σε μεγάλο βαθμό άκαιρη. Έχουμε πει πολλές φορές και έχουμε δώσει μία ορατότητα σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι ξεκινάμε από το πεδίο, το οποίο έχει χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και μετά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η εστίαση. Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί επικεντρωνόμαστε στη μάχη.

Για την τηλεργασία

Πρώτον η Ελλάδα έχει μία δομή οικονομίας που δεν επιτρέπει να εφαρμοστεί παντού η τελεργασία. Δεύτερον, εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί έχουν δοθεί όλες οι σχετικές οδηγίες και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα. Γίνονται παντού έλεγχοι αν εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αυτή τη στιγμή, δεν είναι το ποσοστό της τηλεργασίας, όσο η χαλάρωση στους χώρους εργασίας. Το είχαμε δει και πριν το lockdown και το επισημαίναμε συνεχώς ότι άνθρωποι που είναι κάθε μέρα μαζί, επειδή νιώθουν μία οικειότητα, στο γραφείο, στον χώρο της βιομηχανικής παραγωγής, οπουδήποτε, χαλαρώνουν, δεν τηρούν όσο πρέπει τα μέτρα, όπως η απόσταση ή η μάσκα, με αποτέλεσμα να έχουμε διασπορά στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι βασικό στοιχείο που το ξέραμε και από πριν. Τώρα -ιδίως στις περιοχές της Βορείου Ελλάδος που έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο-   ενισχύουμε τα εκεί Ελεγκτικά Σώματα, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ώστε να έχουμε πιο στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλους χώρους εργασίας και σε σημεία που μπορεί να υπάρχουν περιττές μετακινήσεις.

Για την τηλεκπαίδευση

Χθες, για πρώτη φορά στην ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες που  το δοκίμασαν  -και δεν δοκίμασαν παντού αυτό το οποίο κάνουμε εμείς- είχαμε περίπου 47.000 τάξεις για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 36.000 τάξεις ψηφιακές για Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτό είναι μία επανάσταση. Πριν από λίγο καιρό θα ήταν αδιανόητο. Φυσικά και θα υπάρχουν προβλήματα τις πρώτες ημέρες. Σιγά-σιγά θα λυθούν. Τα προβλήματα με την πλατφόρμα ήταν θέμα του παρόχου, αφορούσαν όλη την Ευρώπη και αντιμετωπίστηκαν. Τα  θέματα που παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα για τα Δημοτικά επίσης ήταν ξανά θέμα της Ευρώπης, όπως  στην Ολλανδία.  Σιγά-σιγά και αυτά λύνονται. Χρειάζεται υπομονή όταν έχουμε μία επανάσταση που εξυπηρετεί βασικούς σκοπούς  μας καθώς η τηλεκπαίδευση διατηρεί τον μαθητή σε μία επαφή με τον συμμαθητή και  τον δάσκαλό του και εξοικειώνει τον μαθητή  με τις νέες τεχνολογίες. Ζούμε πρωτοφανείς συνθήκες και πρέπει να αφήσουμε πίσω την μεμψιμοιρία. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα αφήσουμε πίσω την κριτική. Η κριτική είναι καλή, όταν βοηθά να γίνεται βελτίωση στο Σύστημα.

Όσον αφορά την πρόσβαση η σύνδεση με τα μαθήματα είναι δωρεάν. Όσον αφορά τα θέματα του εξοπλισμού, πάνω από 90.000 tablet έχουν δοθεί δωρεάν. Προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά θα επιλύονται. Δεν πρόκειται για μαθήματα μηνών, αλλά λίγων εβδομάδων. Συντελείται μία ψηφιακή επανάσταση και μακάρι με τις δυσκολίες, με τα προβλήματα, σιγά-σιγά να την αγκαλιάσουν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό μας, στους οποίους φυσικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσαρμοστικότητά τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Όλη η συνέντευξη

Δείτε ακόμα

Με αυτοπρόσωπη παρουσία ψηφίζουν οι διοικητικοί του  Υπουργείου Παιδείας

Πρόβλεψη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στον προϋπολογισμό του 2021

Τροποποίηση τοποθέτησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών των Τμημάτων Ένταξης (Τ.Ε.)

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password