Η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Του Ιωακείμ Γρυσπολάκη

Εάν η υπουργός Παιδείας επιθυμεί να μείνει στην ιστορία δίπλα στη Μαριέττα Γιαννάκου και στην Άννα Διαμαντοπούλου ως μεταρρυθμίστρια, δεν θα πρέπει να αρκεστεί στις μικρής εμβέλειας αλλαγές. Διότι η προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ανεμπόδιστης διδασκαλίας στα πανεπιστήμια είναι συνάρτηση όλων των παραπάνω αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης; της φύλαξης των ΑΕΙ και του ελέγχου εισόδου σε αυτά.

Μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση άργησε να προβεί σης αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια. Πέρασαν 1 6 μήνες με τα ιδρύματα να λειτουργούν με το νομοθετικό πλαίσιο που τους κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η υπουργός Παιδείας μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να επαναφέρει τον νόμο 4009/2011 με ας απαιτούμενες βελτιώσεις, όπως είχε υποσχεθεί και δεσμευτεί δημοσίως ο Πρωθυπουργός. Έπρεπε να ζήσουμε τον εξευτελισμό ενός πρύτανη και την πλήρη καταστροφή δύο πρυτανικών γραφείων (ΕΜΠ και ΟΠΑ), ώστε να ευαισθητοποιηθεί το πανελλήνιο. Να αντιληφθούν όλοι πλέον ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε πόλεμο με τη φαλλοκρατία, τον φασισμό και την τρομοκρατία που επιβάλλουν οι γνωστές ομάδες. Έπρεπε να φανεί το αληθινό πρόσωπο των φασιστικών ορδών που καταστρέφουν, τρομοκρατούν και εναντιώνονται στην αριστεία και στην αξιολόγηση, προκειμένου να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι έπρεπε να είχε προ πολλού υλοποιήσει το πρόγραμμά της από το 2019.

Νέα Συμβούλια

Πληροφορούμαστε ότι με νόμο θα επανέλθουν τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του Ν. 4009/2011. Η αδυναμία άσκησης του ηγετικού ρόλου από κάποιους πρυτάνεις απέδειξε ότι ένας καθηγητής, ακόμη και αν είναι άριστος ερευνητής και δάσκαλος, δεν είναι κατ’ ανάγκη σε θέση να αντέξει σης πιέσεις ώστε να διοικήσει ένα πανεπιστήμιο. Το Συμβούλιο Ιδρύματος θα πρέπει να είναι εκείνο που θα εκλέγει πρύτανη και κοσμήτορες, προκειμένου να μπορεί να τους ανακαλεί με αυξημένη πλειοψηφία, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αντιλαμβάνομαι ότι μια τέτοια διάταξη θα προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου ότι ο βαθμός πίεσης των πρυτάνεων και κοσμητόρων από οργανωμένα συμφέροντα μειώνεται στο ελάχιστο.

Ο νέος Νόμος

Όμως, ο νέος νόμος δεν πρέπει να περιοριστεί σε αυτό. Πρέπει να επανέλθουν οι διατάξεις του Ν. 4009/201 1 για περιορισμό του χρόνου φοίτησης σε ν+2, η δυνατότητα διακοπής της φοίτησης σε περίπτωση αδυναμίας παρακολούθησης του προγράμματος σπουδών και η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο τμήμα ή σχολή ή πανεπιστήμιο.

Νέες δυνατότητες

Πρέπει, επίσης, να επανέλθει το άρθρο 58, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε ένα πανεπιστήμιο να ιδρύσει ΝΠΙΔ, που θα διαχειρίζεται την έρευνα και την περιουσία του Ιδρύματος. Πρέπει, επίσης, να προβλέψει ότι ο φοιτητής εισάγεται σε σχολή, ενώ η ένταξή του σε τμήμα – πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να γίνεται μετά το πρώτο έτος, αναλόγως των ακαδημαϊκών επιδόσεων και των προτιμήσεων του φοιτητή.

“Κοινά Πτυχία”

Όσον αφορά τη δυνατότητα απονομής «κοινών πτυχίων», καθώς και τη δυνατότητα εσωτερικής μετακίνησης σε ένα Ίδρυμα μεταξύ ομοειδών αντικειμένων, εάν ο φοιτητής αποφασίσει να αλλάξει κατεύθυνση σπουδών, αυτό είναι κάτι που ισχύει στα περισσότερα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης, αποκτώντας πτυχίο με κύρια και δευτερεύουσα κατεύθυνση (major and minor).

Αλλαγές στα ΑΕΙ

Τέλος, ο νέος νόμος θα πρέπει να προβλέπει τη μείωση τμημάτων, σχολών και πανεπιστημίων ύστερα από αυστηρή αξιολόγηση. Αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από την αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης με την ένταξη πολλών τμημάτων σε τριετή Ιδρύματα Εφαρμογών και στη διετή επαγγελματική εκπαίδευση. Και όλα αυτά φυσικά με μια Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα διοικείται από επιστήμονες εγνωσμένης αξίας, αλλά και αποφασισμένους να προβούν σε αυστηρές και ριζοσπαστικές εισηγήσεις και όχι από ανθρώπους που εναντιώθηκαν στην αξιολόγηση.

Επίλογος

Εάν η υπουργός Παιδείας επιθυμεί να μείνει στην ιστορία δίπλα στη Μαριέττα Γιαννάκου και στην Άννα Διαμαντοπούλου ως μεταρρυθμίστρια, δεν θα πρέπει να αρκεστεί στις μικρής εμβέλειας αλλαγές. Διότι η προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της ανεμπόδιστης διδασκαλίας στα πανεπιστήμια είναι συνάρτηση όλων των παραπάνω αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης; της φύλαξης των ΑΕΙ και του ελέγχου εισόδου σε αυτά.

ΓΝΩΜΗ. ΤΑ ΝΕΑ, 19/11/2020. Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι καθηγητής του Πολυτεχνείου Kρήτης

Δείτε ακόμα

Σκληρό πορνό σε τηλεκπαίδευση Γυμνασίου

ΝΕΕΣ Οδηγίες για τη χρήση μάσκας στα Ειδικά Σχολεία

Νέα σενάρια για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password