Επιστολή αγωνίας γονέα με υποκείμενο νόσημα

Επιστολή μητέρας με υποκείμενο νόσημα προς τα Υπουργεία παιδείας και υγείας ζητώντας την προστασία τη δικής όπως και όλων των άλλων γονέων με υποκείμενα νοσήματα από την πολιτεία.

Προς υπουργείο Παιδείας, την αρμόδια υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και

υφυπουργό κ. Σοφία Ζαχαράκη

Προς υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια

Ονομάζομαι Ευδοκία Παυλίδου, είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης και από το 201 0 έχω διαγνωσθεί με πολλαπλή σκλήρυνση σε υποτροπιάζουσα μορφή. Έχω 70% αναπηρία ενώ τα τελευταία 7 έτη λαμβάνω ισχυρή ενδοφλέβια ανοσοκαταστολή κάθε σαράντα ημέρες σε κλινική. Είμαι μαμά ενός μαθητή της Β’ Δημοτικού που φοιτά σε σχολείο 426 μαθητών.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας και έπειτα από το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων (την περίοδο του Ιουνίου) και τη ρύθμιση απουσιών των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (εφόσον έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ανήκει στην ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί από covid-1 9 -σύμφωνα με το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 1 4.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου -Α’ 64- και την υπ. αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/31 5/ οικ.8030/1 8.3.2020 κοινή απόφαση υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 928), ο γιος μου χρησιμοποίησε τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης προκειμένου αφενός να νιώθουμε ασφαλείς, αφετέρου να έχει ομαλή επαφή με τα μαθήματα.

Τον Σεπτέμβριο και παρά τις ακατάλληλες συνθήκες λειτουργίας που παρουσίαζαν στο σύνολό τους τα σχολεία της χώρας, το παιδί επανήλθε στην τάξη τηρώντας με ευλάβεια όλα τα μέτρα για την ατομική του υγεία αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στο σχολείο μας παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα (από μαμά μαθητή) και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκε απολύμανση χωρίς ωστόσο να επιβάλλεται το κλείσιμο του τμήματος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες τα κρούσματα αυξάνονταν τόσο στις τάξεις όσο και στα σχολεία του δήμου.

Τόσο η κατάσταση στις σχολικές κοινότητες όσο και το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρουσίασε η πόλη προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην οικογένειά μου.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να επαναλάβουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Προς έκπληξή μου όμως και παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε ως γκρι ζώνη ενημερώθηκα την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 12.25 από τη διοίκηση του σχολείου ότι δεν προβλέπεται η απαλλαγή της φυσικής παρουσίας του μαθητή εφόσον ο γονέας του ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Και ενώ προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω την πληροφορία αυτή, λαμβάνω στις 12.53 στο mail μου έκτακτη ανακοίνωση από το σχολείο όπου γνωστοποιεί την αναστολή λειτουργίας του σχολείου λόγω κρουσμάτων (αυξημένων) covid-19. Έπειτα από όλα όσα σας ανέλυσα αλλά και επειδή διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη δημόσια υγεία, ζητώ όπως επιληφθούν άμεσα οι αρμόδιοι υπουργοί την κάλυψη των απουσιών μετά το πέρας της αναστολής του σχολείου δίνοντάς μας το δικαίωμα στην τηλεκπαίδευση.

Επειδή τα κρούσματα στη χώρα παρουσιάζουν αυξητική πορεία, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την προστασία τόσο τη δική μου όσο και των υπόλοιπων ασθενών με υποκείμενα νοσήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση όπου είτε νοσήσω (στο επόμενο πενθήμερο) είτε δεν λάβετε υπ1 όψιν σας τα παραπάνω επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Με εκτίμηση Ε. Παυλίδου 

Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερία Των Συντακτών, 16/11/2020

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password