“200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση” με τον Αριστείδη Χατζή και τη Μαρία Ευθυμίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στο πλαίσιο του προγράμματος “200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση”, το ΚΕΦίΜ ανακοινώνει  τη διεξαγωγή της σειράς podcasts με θέμα τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση της Επανάστασης του 1821.

Στη σειρά αυτή, ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συζητά κάθε μήνα για την Ελληνική Επανάσταση με κορυφαίους ιστορικούς.

Η σειρά των 12 podcasts ξεκινάει την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 19:30 με πρώτη προσκεκλημένη την Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Μαρία Ευθυμίου.

Μπορείτε  να παρακολουθήσετε ζωντανά το πρώτο podcast από τη σελίδα του ΚΕΦίΜ στο Facebook την ημέρα και ώρα διεξαγωγής του.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε με αυτή τη σειρά, άγνωστες στο ευρύ κοινό διαστάσεις της Επανάστασης με έμφαση στη δημοκρατική και τη φιλελεύθερη διάσταση των Συνταγμάτων αλλά και συνολικά του θεσμικού πλαισίου που εισάγεται κατά την περίοδο 1821-1832, στα νεωτερικά στοιχεία, στη δόμηση του επαναστατικού αλλά και του ανεξάρτητου κράτους, στις πολιτικές διαστάσεις των εσωτερικών συγκρούσεων, στον ρόλο του Τύπου, στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματική διάσταση, τη δημοσιονομική πολιτική, ακόμα και σε στρατιωτικά γεγονότα και σε προσωπικότητες που δεν είναι ευρύτερα γνωστά.

Ελπίζουμε ότι το σώμα των επεισοδίων/podcasts θα βοηθήσει όσες/ους τα παρακολουθήσουν να αποκτήσουν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις πολλές διαστάσεις της Επανάστασης, από αυτήν που ήδη έχουν.

Φιλοξενούμενοι στη σειρά των podcast που θα ακολουθήσουν είναι οι (αλφαβητικά):

 • Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
 • Roderick Beaton, Επίτιμος Καθηγητής στην έδρα «Κοραή» Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
 • Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ
 • Ελπίδα Βόγλη, Αν. Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
 • Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας των Νεότερων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.
 • Άννα Καρακατσούλη, Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας και Πολιτισμού της Ευρώπης και της Ελλάδας των Νεότερων Χρόνων στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.
 • Μαριλένα Κασιμάτη, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μονάχου, πρώην Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτζου
 • Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
 • Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
 • Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και προϊστάμενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 • Ιωάννα Πεπελάση, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 • Βάσω Σειρηνίδου, Επ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Διονύσης Τζάκης, Επ. Καθηγητής Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης στο Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Τα podcasts θα έχουν διάρκεια μίας ώρας, και θα είναι ανοιχτά στο κοινό.

Το πρόγραμμα της σειράς θα ανακοινώνεται μηνιαία στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ www.kefim.org.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπάχαλο σήμερα στο webex
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άλλαξαν βράδυ Κυριακής οι σύνδεσμοι των ηλεκτρονικών τάξεων! 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password