Μαθήτριες έφτιαξαν σκάφος που συλλέγει σκουπίδια από το νερό

Σκάφος που συλλέγει σκουπίδια από τη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες κατασκεύασαν τρεις μαθήτριες του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πληροφορικής και βασικού στελέχους της ΕΕΠΕΚ Ζήση Καρασίμου.

Στη διάρκεια της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου η ομάδα των κοριτσιών, Αφροδίτη Γκότση, Αλεξία Πατσιομύτη και Έλλη Μπομπόλα, έχοντας στο πλευρό τους τον καθηγητή τους, εργάστηκε ακατάπαυστα με στόχο να συμμετάσχει, στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, με κεντρικό θέμα την κλιματική αλλαγή.

Ο επιβλέπων καθηγητής περήφανος για τη σπουδαία δουλειά των μαθητριών του, τόνισε ιδιαίτερα την αξία τέτοιων διαγωνισμών που στοχεύουν στο να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και φαντασία των μαθητών και βοηθούν ιδιαίτερα στον διαμοιρασμό της γνώσης ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία.

Ο Διαγωνισμός

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 2.000 μαθητές και μαθήτριες και 260 εκπαιδευτικοί, οργανωμένοι σε 243 ομάδες από όλη την Ελλάδα.

Όλα τα έργα των ομάδων που ολοκληρώθηκαν ήταν εξαιρετικά.

Τα έργα των ομάδων που διακρίθηκαν, ξεχώρισαν για τη σύλληψη της ιδέας και την υλοποίησή της, για τις αναλυτικές οδηγίες κατασκευής, χρήσης και διδασκαλίας ώστε να μπορούν να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και από άλλα σχολεία.

Το πρόβλημα

Σήμερα στους ωκεανούς, στα ποτάμια και στις λίμνες συσσωρεύονται αμέτρητοι τόνοι σκουπιδιών από τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου-καταναλωτή με δραματικά αποτελέσματα για τη βιοποικιλότητα των υδάτινων περιβαλλόντων και στην τελική για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου γένους μακροπρόθεσμα.

Επομένως, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης καθαρισμού σημαντικού τουλάχιστον μέρους, των σκουπιδιών για την ανακούφιση των τεράστιων αυτών υδατικών λεκανών. Για τον σκοπό αυτόν προτείναμε ένα πρωτότυπο αυτοκινούμενο θαλάσσιο σκάφος που το ονομάσαμε «Oceans».

Η αποστολή του Oceans”

Πρόκειται για ένα ειδικού σκοπού σκάφος, το «Oceans», το οποίο κινούμενο πάνω στο νερό προς όλες τις κατευθύνσεις μέσω λογισμικού από κινητό/tablet, καταφέρνει να περισυλλέγει τα σκουπίδια της θάλασσας, των ποταμών και λιμνών σε έναν κάδο.

Παράλληλα, το «Oceans» επιτελεί επιστημονικό έργο μετρώντας τη θερμοκρασία του νερού και τη θολότητά του, στέλνοντας online αυτές τις μετρήσεις σε μια πλατφόρμα του διαδικτύου, όπου μας εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο οι γραφικές παραστάσεις αυτών των μεγεθών».

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το σκάφος σχεδιάστηκε από την αρχή μέσω ανοιχτού λογισμικού CAD (OpenSCAD) και εκτυπώθηκε στον διαθέσιμο 3D εκτυπωτή ULTIMAKER 3 του σχολείου. Το «Ocean^» κινείται στο νερό με τη βοήθεια δύο κινητήρων με δυνατότητα ελέγχου τους μέσω εφαρμογής με κινητό.

Για την εφαρμογή χρησιμοποιείται το ανοιχτό λογισμικό Applnventor και η επικοινωνία γίνεται με bluetooth.

Αυτό, στην τελική του εκδοχή θα κινείται μέσω ηλιακής ενέργειας αυτόνομα.

Υπουργείο παιδείας

Είναι πολύ σημαντικό το Υπουργείο Παιδείας που καταρτίζει τα νέα αναλυτικά προγράμματα να δώσει «χώρο» και κίνητρα για εκπαίδευση STEAM.

Είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των σχολικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Τέτοιου είδους καινοτόμες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις καθιστούν τη μάθηση, τη διδασκαλία, αλλά και την παραγωγή νέας γνώσης περισσότερο αποδοτικές και πιο ελκυστικές.

Οι μαθητές πρέπει να μάθουν νέους τρόπους να προσεγγίζουν τα προβλήματα, να αποκτούν δεξιότητες, να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν εργαλεία με καινοτόμους τρόπους, είπε ο υπεύθυνος καθηγητής.

Πληροφορίες από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, 15/11/2020, Νατάσα Πολυγένη

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password