Επανέρχεται η βαθμολογική βάση 10 για τα ΑΕΙ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας  επανέρχεται η βάση του 10 για την είσοδο στα Πανεπιστήμια.

Υπάρχουν όμως έντονοι προβληματισμοί και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με προηγούμενες εφαρμογές αυτού του κριτηρίου αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με πανεπιστήμια που θα «ερημώσουν» αν εφαρμοστεί η βάση του 10!

Τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί:

  • Εφαρμόστηκε η βάση ως κριτήριο εισαγωγής και το 2006-2010 με μεγάλη κριτική και αντίδραση από την Δευτεροβάθμια αλλά και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Στην προηγούμενη εφαρμογή της βάσης (2006-2010) παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι ορισμένοι εκπαιδευτικοί από την Κεντρική επιτροπή Εξετάσεων να βάζουν εύκολα στα μισά από το σύνολο των θεμάτων ώστε οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν την πολυπόθητη βάση.
  • Υπάρχουν πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές που έχουν βάση κάτω από τις 10.000 μονάδες (οι μονάδες που αντιστοιχούν στον βαθμό του 10).
  • Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά ΑΕΙ, τα οποία παρότι έχουν μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές, είναι κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων διότι βρίσκονται σε μακρινές περιοχές της χώρας και δεν αποτελούν ελκυστικός προορισμός για τους υποψηφίους.
  • Φέτος μόνο, 34.000 περίπου εισακτέοι συγκέντρωσαν βαθμολογία κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων
  • Το 34% των σχολών ( 153 σχολές από το σύνολο των 459) είχε βάση εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια.

Αμφιβολίες και προτάσεις

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείο και του ΙΕΠ οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι εξετάσεις προόδου αλλά εξετάσεις κατάταξης γι’ αυτό και δεν πρέπει να επιβάλλεται κάποια βάση ως καθολικό κριτήριο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

Για όλους αυτούς τους προβληματισμούς λοιπόν εγκαταλείπεται η συνολική εφαρμογή του 10 (σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα) και προκρίνεται:

Βαθμολογική βάση του 10 μόνο σε ένα κρίσιμο μάθημα για την εισαγωγή σε ένα Πανεπιστήμιο ή μία Σχολή (αυτό θα ορίζεται από το κάθε ΑΕΙ και Σχολή χωριστά).

Αυτό το κριτήριο θα ψηφιστεί σε νόμο το 2021 και θα εφαρμοστεί στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2024. Δηλαδή θα εφαρμοστεί στους μαθητές που τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πηγαίνουν στην Α΄ Λυκείου.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή Της Κυριακής, 15/11/2020, Απόστολος Λακασάς

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password