Ευφροσύνη Μήτσιου: Συναισθηματική πείνα – Πώς να σταματήσεις να τρως..τα συναισθήματα σου

Το ξέρεις αυτό το έργο. Το έχεις δει αρκετές φορές. Με πρωταγωνιστή εσένα..

 

Είσαι εκεί στον καναπέ, να βλέπεις τηλεόραση, κάποια ταινία ή να κάνεις scroll ξανά και ξανά στις ενημερώσεις των social media. Και ξαφνικά θέλεις να φας κάτι συγκεκριμένο όπως το γλυκό που είναι εκεί στο ψυγείο ή τη σοκολάτα και τα αλμυρά μπισκότα στο μαγικό ντουλάπι. Τα τρως αλλά δεν είναι αρκετά. Και συνεχίζεις. Όταν σταματάς πλέον έχεις μπουκώσει.. από φαγητό, από τύψεις, από αρνητικές σκέψεις για σένα ή για τη ζωή σου γενικότερα. Και εκεί που υπόσχεσαι στον εαυτό σου αύριο να είναι μια άλλη μέρα, βρίσκεσαι πάλι θεατής στο ίδιο έργο.

Όπως καταλαβαίνετε ο τίτλος του έργου είναι η συναισθηματική πείνα [emotional eating] και σε αυτή την περίπτωση, αν το έχετε νιώσει, δεν πεινάμε για φαγητό αλλά για συναισθήματα.

Μπορεί να είμαστε κουρασμένοι, θυμωμένοι, στεναχωρημένοι, μόνοι, να μην έχουμε κάτι να κάνουμε και έτσι το φαγητό να λειτουργεί εκεί ανακουφιστικά [comfort food] ή να γίνεται η παρέα μας. Άλλες φορές μπορεί να έρχεται και ως ‘ανταμοιβή’ μετά από μια απαιτητική μέρα.

Οι παρενέργειες του συναισθηματικού φαγητού είναι ότι κάνουμε παρέα με επιπλέον βάρος σε σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο [τύψεις, ενοχές], απορρυθμίζεται το σύστημα πείνας και κορεσμού, η αίσθηση ελέγχου [δεν μπορούμε να σταματήσουμε], η εικόνα του εαυτού μας [μειώνεται η αυτοπεποίθηση] και αυξάνονται οι αρνητικές σκέψεις ή η επικριτική στάση προς τον εαυτό μας.

Πώς μπορείτε να το σταματήσετε

  1. Μπορείτε να παρατηρήσετε πότε ψάχνετε την παρέα του φαγητού, για ποιο λόγο [τι την πυροδοτεί] και να τα σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο καθώς θα σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε έγκαιρα τα ερεθίσματα που σας κάνουν σαμποτάζ και να μπορείτε στη συνέχεια να τα διαχειρίζεστε.

Για παράδειγμα, αν το άγχος είναι αυτό που πυροδοτεί το συναισθηματικό φαγητό μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε μια βόλτα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να ακούσετε μουσική, να χορέψετε, να μιλήσετε με κάποιο άτομο που η κοσμοθεωρία του σας ταιριάζει ή να αθληθείτε καθώς έτσι μειώνεται η κορτιζόλη [ορμόνη του άγχους] και αυξάνεται η σεροτονίνη [ορμόνη της χαράς, ευεξίας].

 

2. Μπορείτε να κάνετε μια παύση για 1 λεπτό και να ρωτήσετε τον εαυτό σας «τώρα πεινάω ή νιώθω κουρασμένος/θυμωμένος/στεναχωρημένος ή βαριέμαι ή είμαι μόνος, μόνη;». Αυτή η ερώτηση θα σας δώσει πολύτιμο χρόνο να αναβάλλεται αυτή την παρόρμηση έστω και για λίγα λεπτά [είναι μια μικρή νίκη!] και να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε αντί να λειτουργήσετε στον αυτόματο πιλότο.

 

3. Ακόμη και αν ενδώσετε στο συναισθηματικό φαγητό μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε ενσυνείδητα [mindfulness eating] με πιο αργές κινήσεις ενεργοποιώντας τις αισθήσεις σας για να παρατηρήσετε την υφή, τη μυρωδιά ή τη γεύση. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει, πότε μπορείτε να σταματήσετε και να νιώθετε ικανοποίηση με αυτό που τρώτε.

 

4. Σκεφτείτε την ιδέα να μιλήσετε ή να γράψετε για αυτά που σκέφτεστε και που νιώθετε αλλά παραμένουν μέσα σας και σας πιέζουν. Έτσι το φαγητό θα έχει θρεπτικό και όχι ανακουφιστικό ρόλο για την ψυχή σας.

 

Εύχομαι να είναι μια μικρή Φροντίδα για το μυαλό και την ψυχή σας!

Και να θυμάστε «Η ζωή αλλάζει όταν αλλάζουμε εμείς!»

 

Ευφροσύνη Μήτσιου

Mental Trainer ~ Ψυχολόγος

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password