Προβλήματα και Προβληματισμοί για την Τηλεκπαίδευση

Δεν έχουν λοιπόν εξασφαλιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις (σύμφωνα με την απαίτηση και της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων)  για τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης καθώς το Υπουργείο δεν έχει προμηθεύσει με υπολογιστές η τάμπλετ μαθητές και εκπαιδευτικούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ mathe.gr

Για την αντιμετώπιση της Πανδημία του Κορωνοιού ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Ένα από αυτά ήταν και το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία και Ειδικά Σχολεία παραμένουν ανοικτά

Υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε από την πρώτη στιγμή καθ’ όλα έτοιμο για την έναρξη της τηλεκπαίδευσης.

Αυτή θα εφαρμοστεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά. Και όσοι μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματα θα παίρνουν απουσίες.

Τα μαθήματα θα υλοποιούνται με βάση τα ισχύοντα ωρολόγια προγράμματα με κάποιες αναπροσαρμογές.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα είναι κυρίως σύγχρονη.

Θα ακολουθείται στην τηλεκπαίδευση το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Προβλήματα

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στην οποία προσέφυγαν  την περασμένη άνοιξη η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ  είχε υποχρεώσει  το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλους τους συμμετέχοντες ( εκπαιδευτικούς και μαθητές).

Aπό τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά εκτός ελάχιστων ηλεκτρονικών υπολογιστών που μοιράστηκαν στα σχολεία από κάποιες δωρεές ο μεγάλος αριθμός των  εκπαιδευτικών και ο μεγαλύτερος των μαθητών που δεν έχουν υπολογιστή παραμένει τεράστιο πρόβλημα.

Πώς θα γίνεται σε σπίτια που δεν έχουν κανέναν ηλεκτρονικό υπολογιστή οι μαθητές να παρακολουθούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

Πώς θα μπορούν ακόμη και σε σπίτια που έχουν έναν υπολογιστή 2 και 3  μαθητές, παιδιά της οικογένειας να παρακολουθούν την ίδια ώρα το ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους εκπαιδευτικούς προσπαθεί να το λύσει το υπουργείο καλώντας τους εκπαιδευτικούς αυτούς και υποχρεώνοντας τους  να υποστηρίζουν τις διαδικτυακές τάξεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά εργαστήρια των υπολογιστών.

Δεν έχουν λοιπόν εξασφαλιστεί οι όροι για τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης καθώς το Υπουργείο δεν έχει προμηθεύσει με υπολογιστές η τάμπλετ μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σχολεία

Θα είναι ανοικτά για διοικητικές εργασίες και υποχρεώσεις.

Θα παραμένουν ανοικτά για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν υπολογιστή και θα κάνουν χρήση των Εργαστηρίων των Υπολογιστών των σχολικών μονάδων.

Προβλήματα

Ενώ σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στους χώρους εργασίας  κατά το ήμισυ,  καθώς οι μισοι  θα παρέχουν υπηρεσίες δια ζώσης  και οι άλλοι μισοί με τηλεργασία,  στις σχολικές μονάδες οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεωθούν να βρίσκεται ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα στο σχολικό εργαστήριο για να παρέχουν την τηλεκπαίδευση επειδή το υπουργείο δεν μπόρεσε να προμηθεύσει με ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

Ενώ όλο το δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας θα λειτουργούν σε συνθήκες lockdown  οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία αντιμετωπίζονται με συνθήκες κανονικότητας.

ΙΕΠ

Έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των διαδικτυακών μαθημάτων.

Θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις από το Ινστιτούτο πριν την έναρξη της εξ αποστάσεως την Δευτέρα σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Προβλήματα

Και την περίοδο της άνοιξης αλλά και τώρα με τη λειτουργία της εξ αποστάσεως από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου το ΙΕΠ είναι “τελείως απών”!

Εγκύκλιοι από το Υπουργείο Παιδείας αναιρούν η μία την άλλη και τις περισσότερες φορές αφορούν ζητήματα της αρμοδιότητας του ΙΕΠ  χωρίς το Ινστιτούτο να αντιδρά ή να δείχνει στην εκπαιδευτική κοινότητα ότι αυτό δίνει τις κατευθύνσεις και οργανώνει το δύσκολο κομμάτι της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Μαθήματα τηλεκπαίδευσης

Οι διδακτικές ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου έχουν διάρκεια 45 λεπτών και αυτό θα αναπροσαρμοστεί.

Συνιστάται από το Υπουργείο το διαδικτυακό μάθημα να διάρκεια σαράντα (40) λεπτά, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα ανά τύπο σχολείου:

ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Ώρα Από Έως

1 η 8:00 8:40

2 η 8:50 9:30

3 η 9:40 10:20

4 η 10:30 11:10

5 η 11:20 12:00

6 η 12:10 12:50

7 η 13:00 13:40

ΓΥΜΝΑΣΙΑ Ώρα Από Έως

1 η 8:30 9:10

2 η 9:20 10:00

3 η 10:10 10:50

4 η 11:00 11:40

5 η 11:50 12:30

6 η 12:40 13:20

7 η 13:30 14:10

Προβληματισμοί

Δεν είναι επίσης δυνατόν η διαζώσης ώρα στη σχολική αίθουσα να έχει διάρκεια 45 λεπτά και η διαδικτυακή αίθουσα μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή να έχει διάρκεια 40 λεπτά.

Θα πρέπει να υπάρξει και άλλη αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος καθώς δεν είναι δυνατόν να είναι μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή οι μαθητές του Λυκείου για 5,5 ώρες και οι μαθητές του Γυμνασίου για 6 ώρες!

Οι κύριοι λόγοι αυτής της αναπροσαρμογής του ωρολογίου προγράμματος είναι καθαρά παιδαγωγικοί καθώς είναι αντιπαιδαγωγικό να βρίσκονται οι μαθητές, ιδίως των ηλικιών του Γυμνασίου, μπροστά με μία οθόνη υπολογιστή τόσες πολλές ώρες ημερησίως!

Εκπαιδευτικοί

Το δύσκολο έργο της τηλεκπαίδευσης που δεν έχει να κάνει μόνο με την παρουσίαση του μαθήματος αλλά κυρίως με την προετοιμασία θα αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί.

Προβληματισμοί

Όσοι από αυτούς έχουν υπολογιστή και μπορούν να ανταπεξέλθουν από μόνοι τους στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης θα παραδίδουν τα μαθήματα μέσω υπολογιστή από το σπίτι τους.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν υπολογιστή ή χρειάζονται τη βοήθεια άλλων συναδέλφων πιο έμπειρων, θα μετακινούνται με ειδικές άδειες που θα εκδίδουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων τους, και θα προετοιμάζουν και θα παραδίδουν τα μαθήματα μέσω των Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής.

Χωρίς καμία επιμόρφωση όλα αυτά τα χρόνια το απαιτητικό κομμάτι της συμβουλής και της βοήθειας στους εκπαιδευτικούς που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ιδιαιτερότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα αναλάβουν οι πιο έμπειροι συνάδελφοι τους.

Σχολικό Δίκτυο

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το ΠΣΔ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερες της μίας διαδικτυακές τάξεις!

To μήνυμα που στάλθηκε:

«Αξιότιμες/οι κυρίες/κύριοι, φίλοι εκπαιδευτικοί χαίρετε,

Με το μήνυμα μας αυτό θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τον αριθμό των ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων webex που μπορούν να  διεξαχθούν από το σχολείο σας. Ο αριθμός των ταυτόχρονων τηλεδιασκέψεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν ικανοποιητικά περιορίζεται από την ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο του σχολείου σας.

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Τύπος σύνδεσης με το διαδίκτυο

Επιτρεπτός Αριθμός ταυτόχρονων
WebEx Meetings ανά σύνδεση

ADSL 24/1Mbps (Download/Upload)

1

VDSL 50/5 Mbps (Download/Upload)

5

VDSL 100/10 Mbps (Download/Upload)

10

Οπτική ίνα

50+

Τι θα πρέπει να γίνεται

Θα πρέπει την ώρα που πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις στις σχολικές μονάδες να μην απασχολείται η γραμμή με λειτουργίες που καταναλώνουν τη χωρητικότητα της γραμμής, όπως κατέβασμα αρχείων, παρακολούθηση ζωντανών εκπομπών ή/και καμερών ή ιστοτόπων με βίντεο. Μπορεί η γραμμή να απασχολείται μόνο για απλές λειτουργίες όπως π.χ. η αποστολή και λήψη e-mails.

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που αφορούν τις τηλεδιασκέψεις webex στον ιστότοπο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου για την υπηρεσία https://webex.sch.gr και ειδικότερα στις οδηγίες https://webex.sch.gr/docs.php και στις Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις, FAQ. (pdf)

Με εκτίμηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ»

Προβλήματα

Τι θα γίνει όταν την ίδια ώρα θα πρέπει να είναι ανοικτές και να παραδίδονται μαθήματα σε περισσότερες της μίας διαδικτυακής τάξης;

Όταν όλοι οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω του διαδικτύου με όλες τις τάξεις και όλα τα μαθήματα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό είναι αδύνατο!

Γρήγορο ίντερνετ δεν έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο, ως όφειλε, στις σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα ταλαιπωρούνται επί ώρες μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους για να παράξουν έργο.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password