Τι σημαίνει με απλά λόγια το ΦΕΚ για τις εφορευτικές επιτροπές!

Οι αλλαγές του ΦΕΚ για τις εφορευτικές επιτροπές με απλά λόγια.

Δημοσιεύτηκε σήμερα κάτ΄ εξουσιοδότηση της τροπολογίας για τις ηλεκτρονικές εκλογές που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή,  η Υπουργική Απόφαση για τη συγκρότηση, τη σύνθεση και τη λειτουργία των εφορευτικών επιτροπών.

Η ταχύτητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης (την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή)  δείχνει δύο πράγματα:

Πρώτον ότι Υπουργός Παιδείας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πάση θυσία στη διενέργεια των εκλογών την οποία έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα και σε προσωπικό στοίχημα  στην αναμέτρηση με τα εκπαιδευτικά  συνδικάτα.

Δεύτερον ότι οι επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας έχουν προσχεδιάσει και προδιαγράψει τις κινήσεις τους, πράγμα που φαίνεται από το ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ήταν προφανώς έτοιμη πριν ακόμη και από την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή. 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το πρώτο που αλλάζει η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση  είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο είναι δυνατή η συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών.

Έτσι ενώ το Π.Δ.1/2003 όριζε ότι αυτό γίνεται 10 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών η υπουργική απόφαση ορίζει το διάστημα αυτό σε 5 ημέρες  προκειμένου να προλάβουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις  να ορίσουν επιτροπές.

 Το δεύτερο που αλλάζει, είναι ότι προβλέπει διαδοχικούς τρόπους αντικατάστασης και αναπλήρωσης των μελών των εφορευτικών,  επειδή προφανώς  εκτιμούν ότι θα υπάρξει δυσκολία στην εύρεση  εκπαιδευτικών που θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις επιτροπές.

Ενδιαφέρον έχει ότι ορίζονται αντικαταστάσεις των μελών των εφορευτικών επιτροπών σε διάστημα τριών και δύο ημερών μετά από το ορισμό τους με νέα απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται αμελλητί!

Μάλιστα σε περίπτωση αδιεξόδου ακόμα και με  αυτούς τους τρόπους,  η Υπουργική απόφαση ορίζει ως υπεύθυνη για τον διορισμό των μελών της εφορευτικής επιτροπής, την  Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής.

Προβλέπει  επίσης ότι η επιτροπή λειτουργεί νόμιμα ακόμη και με δύο μέλη.

Το τρίτο που αλλάζει, είναι ότι καταργεί τις νομαρχιακές επιτροπές εκλογών καθώς αυτές δεν έχουν νόημα, αφού οι αρχαιρεσίες γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονική  κάλπη.

Τέλος ορίζει επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση που ακυρωθεί ή δεν περατωθεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και καθορίζει ως  νέα ημερομηνία διεξαγωγής της σ το τρίτο Σάββατο του μηνός Νοεμβρίου.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password