Παίζουν τη ζωή τους “κορώνα-γράμματα” στις φοιτητικές εστίες!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς που ανήκουν.  σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται υπό την σκέπη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ( ίδρυμα νεολαίας και δια βίου μάθησης)  αλλά παράλληλα λειτουργούν από τα πανεπιστήμια.

Την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ, 29/10/2020”, οι φοιτητικές εστίες αποτελούν υγειονομικές βόμβες!

Οι διαμένοντες φοιτητές στις εστίες παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

Συγκεκριμένα οι φοιτητές δηλώνουν:

  • Νίκος Φάσας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο):  δηλώνει ότι  «τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα, όπως και τα αντισηπτικά, αφού όταν αδειάζουν δεν αντικαθίστανται, ενώ και η καθαριότητα είναι ανεπαρκής», συμπληρώνοντας ότι «η ζωή των οικότροφων παίζεται καθημερινά κορόνα – γράμματα».
  • Γιώργος Βιτζηλαίος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο):  περιγράφει: «Πέρυσι υπήρχαν ντουζιέρες που έτρεχαν κρύο νερό στην καρδιά του χειμώνα, ελλείψεις σε πυροσβεστήρες, ανεπαρκής φωτισμός κοινόχρηστων χώρων και ελλιπής φύλαξη».
  • Λένα Μπιλάλη (Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ζωγράφου) εξηγεί: «Τα κτίρια όπου μένουμε είναι παλιά. Πέρυσι έπεφταν σοβάδες κυριολεκτικά στα κεφάλια μας, υπάρχει μούχλα παντού. Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες». Όσον αφορά την καθαριότητα, επαναλαμβάνει ότι «τα αντισηπτικά γεμίζουν μία φορά τον μήνα, κρατάνε δυο ημέρες και δεν ξαναγεμίζουν», οι απολυμάνσεις είναι σπάνιες, ενώ το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και επωμίζεται υπερβολικό βάρος.
  • Χρήστος Θύμιος (ΑΠΘ) αναφέρει ότι: στις φοιτητικές εστίες της πόλης έγιναν απολυμάνσεις μόνο προ δεκαημέρου, όταν και προέκυψαν τα κρούσματα του κορωνοϊού. «Δεν έχουμε αντισηπτικά και συχνά στα δωμάτια υπάρχει υγρασία» . Ωστόσο, στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μεγαλύτερη φροντίδα και θέρμανση τον χειμώνα. Στην ερώτηση, όμως, αν νιώθει ασφαλής, απαντάει με ένα αφοπλιστικό «όχι».

Σύμφωνα με δηλώσεις των πρυτανικών αρχών οι εστίες έχουν να ανακαινιστούν από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων (16 χρόνια τώρα).

Όσον αφορά την εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε αυτήν θα ξεκινήσουν έργα συντήρησης τον Σεπτέμβριο με ένα κονδύλι του ύψους 18 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας κυρίου Διγαλάκη σύντομα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ΣΔΙΤ ( με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα)  για την ταχύτερη κατασκευή φοιτητικών εστιών.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα ήδη προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2021 και θα αφορά 2000 νέα δωμάτια.

Ο υπεύθυνος  από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναφέρει στο δημοσίευμα ότι διαχειρίζονται 17 εστίες σε όλη την Ελλάδα και ότι την περίοδο της πανδημίας τους δύο τελευταίους μήνες η προμήθεια αντισηπτικων,  μασκών, κ.α.  έγινε από τα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας. Ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα  προμηθεύσει τις εστίες με τα απαραίτητα απολυμαντικά υλικά το ίδιο το ίδρυμα.

Τον περασμένο Μάρτιο είχαν κλείσει οι φοιτητικές εστίες

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της χρήσης των φοιτητικών εστιών, εν μέσω του κορονοϊού. Τι θα γίνει με τους φοιτητές.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των φοιτητικών εστιών όλης της χώρας – για προληπτικούς λόγους.

Οι φοιτητές, οι οποίοι διέμεναν στις εστίες, θα μεταφερθούν σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής, όπου θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων.

Η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας σε ερώτηση  για τις φοιτητικές εστίες

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης  στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης, υπογράμμισε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να διαμορφώσει, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αποτελεσματική στήριξη των φοιτητών,  σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι αυτά  της στέγασης και της σίτισης.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και προφανώς δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν της τον ρόλο. Ταυτόχρονα, και με κατεύθυνση την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, σκοπός είναι τα Ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονους τρόπους επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Τέτοιες συμπληρωματικές εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης η οποία, όπως επανέλαβε, δεν θα μειωθεί, είναι και οι ΣΔΙΤ οι οποίες μπορούν να δώσουν ταχύτερες και αξιόπιστες λύσεις για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, ιδιαίτερα μάλιστα, στα Ιδρύματα της περιφέρειας, όπου και το πρόβλημα είναι εντονότερο.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password