ΟΙΕΛΕ: “Διορισμένους αιρετούς τοποθέτησε μόνον η Χούντα”

Με μία σκληρή ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ στρέφεται εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της Υπουργού Παιδείας προσωπικά.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ αναφέρεται στο πρωτοφανές στα εκπαιδευτικά χρονικά αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η αυθαιρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Με αφορμή τις ηλεκτρονικές εκλογές και την πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο σε σχέση με αυτό το ζήτημα η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για καταπάτηση των αρχών του διαλόγου και την επιβολή πολιτικών χωρίς ίχνος διαβούλευσης και αναζήτησης συναινέσεων.

Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει ότι στόχος του Υπουργείου είναι η αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών με διορισμένους από την πολιτική ηγεσία.

Σε σχέση με αυτό μάλιστα επισημαίνει ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει μόνον επί Απριλιανής δικτατορίας.

 Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιχειρούμενη με νομικίστικα τερτίπια αντικατάσταση της εκπροσώπησης των δημόσιων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια από «δοτούς» εκπροσώπους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σε περίπτωση που οι Ομοσπονδίες δεν συμμετάσχουν στις «ηλεκτρονικές» εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Ας μην ξεχνάμε ότι διορισμένους εκπροσώπους των συνδικάτων της εκπαίδευσης τόλμησε να τοποθετήσει μόνο η απριλιανή δικτατορία που αντικατέστησε το 1967 με «τοποτηρητές» τα ΔΣ σε ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ.

Η κρίση δημοκρατίας που έχει ξεσπάσει στο χώρο της εκπαίδευσης δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο αυταρχισμός της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας έχει οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές για τα εκπαιδευτικά χρονικά αδιέξοδο με το σύνολο των παρατάξεων στις δύο Ομοσπονδίες να έχουν αποσύρει τα ψηφοδέλτια από την εκλογική διαδικασία. Την καταπάτηση των αρχών του διαλόγου και την επιβολή πολιτικών χωρίς ίχνος διαβούλευσης και αναζήτησης συναινέσεων την ζήσαμε κι εμείς οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί κατά τη διαδικασία ψήφισης ενός νόμου υπαγορευμένου από μια ομάδα επιχειρηματιών, χωρίς καμιά έγνοια για την ποιότητα στην εκπαίδευση, για τη διαφάνεια στις διαδικασίες, για την προστασία στοιχειωδών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, για την ισονομία, την ισοπολιτεία και το δημόσιο συμφέρον.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση των φορέων της κοινωνίας σε θεσμούς της Πολιτείας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με αδιαλλαξία και αυταρχισμό. Είναι, επίσης, σημαντικό να τονιστεί, με γνώμονα την πλούσια εμπειρία των ευρωπαϊκών συνδικάτων, ότι οι ψηφιακές διαδικασίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις ζωντανές διαδικασίες μιας συλλογικότητας, αλλά μπορούν να αποτελέσουν απλώς έναν συμπληρωματικό παράγοντα, και τούτο μόνο υπό συνθήκες διαφάνειας, δημόσιου ελέγχου και υπό τους όρους αυτών που διενεργούν τις διαδικασίες, δηλαδή των συνδικάτων. Όχι του κράτους.

Ωστόσο, η κ. Κεραμέως συνεχίζει απτόητη την πολιτική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Τέτοιες πρακτικές όμως δεν μπορούν να έχουν θέση στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ταυτόχρονα η αδιαλλαξία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι εξαιρετικά πιθανό να «κρύβει» έναν σχεδιασμό απαλλαγής της διοίκησης της εκπαίδευσης από τον κοινωνικό έλεγχο, από την «ενοχλητική» παρουσία των εκπροσώπων των συνδικάτων.

Η μετωπική κόντρα της Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ίσως είναι μια πρόβα τζενεράλε για το μέλλον.  Υπογραμμίζουμε ότι την πρακτική εξοβελισμού των εκπροσώπων των συνδικαλιστών από υπηρεσιακά συμβούλια το ζήσαμε εμείς στην ΟΙΕΛΕ, πρώτοι από όλους, το Δεκέμβριο του 2013. Τότε, οι εκπρόσωποί μας αποβλήθηκαν από το ΚΥΣΔΕ, μετά από απαίτηση των νομικών συμβούλων του τότε Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για να απολυθεί εν ψυχρώ η συνάδελφός μας Φώφη Μπουλούτα… Θυμίζουμε έγκαιρα για να προειδοποιήσουμε τι έρχεται…

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password