Ο Διγαλάκης μιλά για τη “βάση του 10”, τους “αιώνιους” φοιτητές και την κινητικότητα που έρχεται

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Υφυπουργός παιδείας κ. Διγαλάκης στον Κυριακάτικο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (25/10/2020) . Εκεί ανέφερε όλα όσα απασχολούν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτή τη στιγμή όπως οι μετεγγραφές και οι μετακινήσεις των φοιτητών αλλά και τα νομοσχέδια που είναι στα σκαριά και αφορούν τους αιώνιους φοιτητές, τη βάση του “10” και την κινητικότητα μέσα στα επιστημονικά πεδία.

 Κινητικότητα

 Στο πλαίσιο της κινητικότητας φοιτητές οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται πλέον να παρακολουθήσουν τη σχολή στην οποία πέρασαν θα μπορούν μετά το δεύτερο έτος να μετακινηθούν σε σχολή με χαμηλότερη βάση από τη σχολή στην οποία εισήχθησαν και αυτό θα γίνεται μέσα από ένα αξιοκρατικό σύστημα.

Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των “αιωνίων φοιτητών” οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί για χρόνια σε μία σχολή είτε γιατί δεν μπορούν ακαδημαϊκά να ανταπεξέλθουν είτε γιατί δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη συγκεκριμένη επιστήμη.

“Βάση του 10”

Στο τραπέζι της συζήτησης έχουν πέσει διαφορά σενάρια και προτάσεις, τόνισε ο Υφυπουργός, σχετικά με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.  Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση καθώς υπάρχουν και διαφορές από Πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο και από σχολή σε σχολή.

Μετεγγραφές

Στη συνέντευξή του ο κ Διγαλάκης εξέφρασε  τη διαπίστωση ότι φέτος θα έχουμε λιγότερες μετεγγραφές,  κυρίως στις περιζήτητες σχολές. Ο κύριος λόγος αυτής της μείωσης είναι το βαθμολογικό όριο που μπήκε φέτος ως κριτήριο για τη μετεγγραφή ενός φοιτητή από τη μία σχολή σε άλλη.

Μετακίνηση

Για να δοθεί λύση στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της μείωσης των μετεγγραφών ο κύριος Διγαλάκης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι δίνεται το δικαίωμα φέτος της μετακίνησης. Λέει χαρακτηριστικά ότι αν δεν μπορεί ο φοιτητής να  μετεγγραφεί  σε ένα αντίστοιχο τμήμα στον τόπο της μόνιμης του κατοικίας θα μπορεί  να μετακινηθεί αυτός ο φοιτητής σε ένα τμήμα του ίδιου  επιστημονικού πεδίου με χαμηλότερη βάση εισαγωγής.

Πρώτα οι μετεγγραφές

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μετεγγραφών & των μετακινήσεων θα γίνουν μαζί και η δήλωση ταυτόχρονα. Θα ολοκληρωθεί όμως πρώτα ο κύκλος των μετεγγραφών και στη συνέχεια θα καλυφθούν οι θέσεις από τις μετακινήσεις μέχρι το 15% επιπλέον του αριθμού εισακτέων.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password