Τι θα γίνει με τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια!

Εντείνονται οι  οι διαρροές από την πλευρά του Υπουργείου σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει μετά από τις ανακλήσεις των υποψηφιοτήτων που κατέθεσαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αλλά και γενικότερα της απόσυρσης των ψηφοδελτίων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο πανελλαδικά.

 Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές το Υπουργείο δεν προτίθεται να προβεί σε ανακοινοποίηση της ανακήρυξης υποψηφιοτήτων αλλά θα προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια των εκλογών στις 7/11/2020 με την ηλεκτρονική κάλπη  να έχει όλα τα  ψηφοδέλτια  που κατέθεσαν οι Παρατάξεις.

 Και αυτό διότι όπως λένε νομικοί κύκλοι του Υπουργείου το Π.Δ1/2003 που  ρυθμίζει τα των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν έχει πρόβλεψη για την ανάκληση υποψηφιοτήτων μετά από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει ισχυρίζονται   άλλοι νομικοί κύκλοι, αφού όπου σε ειδικό νόμο ελλείπει μία διάταξη τότε κατισχύει η γενικότερη διάταξη  νόμου.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς η νομοθεσία αλλά και η νομολογία σχετικά με την παραίτηση ή τη δήλωση ανάκλησης υποψηφιότητας παρέχει τη δυνατότητα απόσυρσης της  υποψηφιότητας σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Ενδεικτικά αναφέρουν το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το οποίο παρέχει την παραπάνω δυνατότητα στους υποψήφιους.

 Εξάλλου όπως υποστηρίζουν πουθενά στο νομικό πλαίσιο η δήλωση  υποψηφιότητας δεν ορίζεται ως ανέκκλητη.

Η δήλωση βούλησης του κάθε υποψήφιου για συμμετοχή του στις εκλογές – λένε οι ίδιοι κύκλοι – ,αποτελεί απαραίτητο και αναγκαίο όρο της έκδοσης της πράξης ανακήρυξης υποψηφίων που όμως στην προκειμένη περίπτωση ελλείπει, άρα είναι παράνομη και ακυρωτέα.

Στο Υπουργείο μελετούν όλες τις δυνατότητες που έχουν για να αντιδράσουν σε μία κατάσταση που φαίνεται αδιέξοδη μετά από την μαζικές  αιτήσεις απόσυρσης των ψηφοδελτίων.

 Στην περίπτωση που το Υπουργείο κάνει δέκτες τις ανακλήσεις τότε θα πρέπει:

α)  είτε να προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών με όσα ψηφοδέλτια παραμείνουν κεντρικά ή τοπικά. η επιλογή αυτή δεν φαίνεται να είναι καλύτερη για το Υπουργείο αφού τα ψηφοδέλτια και υποψήφιοι θα είναι ελάχιστοι.  θα δοθεί έτσι εντύπωση ότι η πολιτική ηγεσία επικρατεί και επιδοκιμάζει μία παρωδία εκλογών.

β)  είτε να αναβάλει τις εκλογές,  όπως άλλωστε  είχαν εξαρχής προτείνει και τα συνδικάτα.  Μία τέτοια επιλογή θα δείξει υποχώρηση και παραδοχή λάθους στη διαχείριση του θέματος.  Εξάλλου σε όλες τις δηλώσεις της η  Υπουργός Παιδείας είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στις εκλογές έτσι κι αλλιώς, είτε με είτε χωρίς τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων.  Για αυτό άλλωστε και προχώρησε στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη διενέργεια των εκλογών.

 Με βάση τα παραπάνω πιθανότερο λοιπόν είναι το σενάριο που διαρρέουν οι κύκλοι του Υπουργείου, να μη γίνουν δηλαδή δεκτές οι αιτήσεις ανάκλησης των υποψηφιοτήτων.

Απ΄ότι φαίνεται,  η σύγκρουση με τα συνδικάτα γίνεται πλέον μετωπική και ολοκληρωτική  με αβέβαιο αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές. 

 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password