Καταπέλτης το Πανεπιστήμιο Πατρών ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου

Το Πανεπιστήμιο Πατρών καταγγέλλει την προχειρότητα του νόμου Γαβρόγλου και ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει άμεσα μέτρα.

Ο νόμος 4610 του 2019 καταγγέλλεται ότι ήταν όχι μόνο πρόχειρος αλλά είχε και μικροκομματικά κριτήρια με βάση τα τοπικά συμφέροντα με αποτέλεσμα σήμερα με την έξαρση της πανδημίας και την επιρροή της στα ΑΕΙ, οι συνενώνεις αυτές να έχουν μεγαλύτερα προβλήματα ακόμα και αυτό της επιβίωσης.

Η Σύγκλητος στην επιστολή της αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή «είχε διατυπώσει, με απόφασή που ελήφθη από την ευρεία πλειοψηφία των μελών της, την έντονη αντίθεσή της» με τη συνέργεια του Ιδρύματος με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Καταγγέλλει επίσης ότι αυτή η συνέργεια «ήταν πρόχειρη, χωρίς ακαδημαϊκό σχέδιο και υποστήριξη. Ο Ν. 4610/2019 υπονόμευσε βαθιά την ακαδημαϊκή προοπτική και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και σε αυτήν την εκπαιδευτική του λειτουργία».

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «η αύξηση των Τμημάτων από 24 σε 35 με την παράλληλη υποστήριξη επιπλέον 14 παλαιών προγραμμάτων σπουδών (για τους φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας) και η λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών σε 6 πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα) δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά, που επιδεινώνονται στην περίοδο της πανδημίας του COVID19 που διανύουμε, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης».

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στην επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας προχωρά ακόμα παραπέρα και προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες οφείλει το Υπουργείο παιδείας όχι μόνο να λάβει υπόψη του αλλά και να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες για να σταματήσει η υποβάθμιση των σπουδών των ΑΕΙ.

Ένα από τα προβλήματα είναι η έλλειψη  σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και το χαμηλό ακαδημαϊκό επίπεδο λόγω των λίγων ερευνητικών δημοσιεύσεων των καθηγητών από το πρώην ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας.

Η Σύγκλητος για να παραμείνει το Πανεπιστήμιο Πατρών επώνυμο και διεθνώς αναγνωρισμένο προτείνει τα ακόλουθα:

«– Τη δραστική μείωση των εισακτέων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Τμημάτων, σε βάθος πενταετίας.

– Τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και την μεταφορά της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– Τη χρηματοδότηση για τον τακτικό προϋπολογισμό με βάση τις ανελαστικές δαπάνες και την υλοποίηση του ακαδημαϊκού έργου με ποιοτικά κριτήρια. Τη διάθεση πόρων για την ωρίμανση έργων και την χρηματοδότηση τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη κατασκευή φοιτητικών εστιών, κτιρίων τμημάτων, αμφιθεάτρων, αγορά εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού κλπ.

-Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και των Εταιρειών Αξιοποίησης Περιουσίας έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικά και αποτελεσματικά.

-Τον εξορθολογισμό της χρονοβόρας και γραφειοκρατικής υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών.

-Τη χρηματοδότηση από τη νέα προγραμματική περίοδο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Πανεπιστημίων, θα συνοδεύεται από τις κατάλληλες οργανωτικές αλλαγές (νέα οργανογράμματα και εσωτερικοί κανονισμοί) έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

– Την κάλυψη όλων των αποχωρήσεων και η διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ για τα νέα τμήματα και για να υπηρετηθούν νέα γνωστικά αντικείμενα στα παλαιά τμήματα του Πανεπιστημίου. Την αύξηση των θέσεων ΠΔ 407/80 και μεταπτυχιακών υποτροφιών για τις έκτακτες εκπαιδευτικές συνθήκες.

– Τη μεταφορά θέσεων από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Παιδείας για προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος.

-Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενδεχομένως ακόμα και με χρήση των ταμειακών διαθεσίμων, για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των προγραμμάτων σπουδών του πρώην ΤΕΙ, για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού καθαριότητας κλπ.

-Την άρση της αδικίας με τον οποία το πανεπιστήμιο Πατρών, με βάση το Ν.4610/2019, έχει αναλάβει σειρά δαπανών για το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι απολύτως απαραίτητη νέα νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αναλάβει κάθε ένα από τα δύο ιδρύματα τις λειτουργικές του δαπάνες και να μην τις επωμίζεται όλες μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών.

-Την κάλυψη σειράς οικονομικών υποχρεώσεων που το Πανεπιστήμιο Πατρών ως καθολικός διάδοχος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και των ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου έχει αναλάβει και τις οποίες αδυνατεί να καλύψει με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

-Τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να απελευθερωθούν τα δωμάτια στη Φοιτητική Εστία Πατρών από όσους τα κατέχουν χωρίς να τα δικαιούνται για να διατεθούν στους πρωτοετείς φοιτητές και σε όσους τα χρειάζονται.

Και καταλήγει λέγοντας: «η Πολιτεία οφείλει να αποφασίσει τι είδους πανεπιστήμιο θέλει να είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, να μιλήσει με ειλικρίνεια στους Πολίτες και στη συνέχεια να στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της. Ο χρόνος πιέζει. Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν άλυτα προβλήματα με συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password