Κ.Κ.Ε. “Ανέκδοτο το μέτρο για 50 φοιτητές ανά μάθημα”

 

 Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για το άνοιγμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, στην οποία σημειώνει: «Διανύοντας ήδη τον δεύτερο μήνα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τα προβλήματα λειτουργίας έχουν συσσωρευτεί και τα περισσότερα ΑΕΙ δεν έχουν καν ανοίξει. 

Στο έδαφος της πανδημίας, ήδη προστίθενται στη λίστα της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς αδίδακτα μαθήματα, μη πραγματοποιημένες πρακτικές, εργαστήρια, κλινικές. 

Από το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα, κανένα διαπιστωμένο πρόβλημα δεν έχει λυθεί, όπως η δυνατότητα πλήρους και για όλους πρόσβασης στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, η εξασφάλιση υγειονομικών μέτρων για τη διά ζώσης διδασκαλία, η απαιτητή έκτακτη χρηματοδότηση για την πρόσληψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού, τον απαραίτητο εξοπλισμό αμφιθεάτρων και εργαστηρίων, τον συστηματικό καθαρισμό και απολύμανση των πανεπιστημιακών χώρων. 

Αντίθετα, με ευθύνη της κυβέρνησης που συνειδητά κωφεύει στα αιτήματα φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, ακόμα και στην καταγραφή των προβλημάτων από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, τα προβλήματα διογκώνονται, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατές ούτε καν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, οι Γραμματείες των ΑΕΙ, λόγω έλλειψης προσωπικού, να αδυνατούν να περάσουν βαθμολογίες εξεταστικών, να ανταποκριθούν στις δηλώσεις μαθημάτων των νέων εξαμήνων. 

Την ίδια στιγμή, παραμένουν αναξιοποίητοι χώροι και συνεδριακά κέντρα των ΑΕΙ για τις ανάγκες της διδακτικής λειτουργίας, ενώ παραχωρούνται αφειδώς σε επιχειρήσεις για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες και τις επιταγές της επιχειρηματικότητας. 

Το κυβερνητικό μέτρο για 50 φοιτητές ανά θεωρητικό μάθημα μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι ελάχιστοι αναγκαίοι όροι σε διδακτικό προσωπικό, ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ, αίθουσες και άλλες υποδομές, προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο. 

 Όλα τα παραπάνω συνιστούν ευθεία υποβάθμιση του παρεχόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου των ΑΕΙ, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, αποτελούν νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών».

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Ριζοσπάστης”

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password