Τεράστια προβλήματα με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων

Το άνοιγμα των πανεπιστημίων εν μέσω της πανδημίας βρίσκει τα ίδια και τις τοπικές κοινωνίες σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Τα ίδια αντιμετωπίζουν την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση,  ελλείψεις στην καθαριότητα και στη συντήρηση τους.

Οι τοπικές κοινωνίες χωρίς τους φοιτητές, καθώς τα μαθήματα κατά ένα μεγάλο μέρος θα γίνονται διαδικτυακά, χάνουν όλους αυτούς που θα “κινούσαν” την τοπική αγορά με χρήση των εστιατορίων,  καφέ,  μπαρ και σούπερ μάρκετ δίνοντας ζωή και οικονομική βοήθεια σε αυτές τις κοινωνίες.

Διά ζώσης ή τηλεκπαίδευση; 

Με την τελευταία εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με αυτή είναι υποχρεωτική η:

  • τήρηση της απόστασης του ενάμισι μέτρου,
  •  απαγόρευση κάθε συνάθροισης πέραν των 9 ατόμων,
  •  δια ζώσης διδασκαλία  σε εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις,
  •  δια ζώσης διδασκαλία σε αμφιθέατρα μέχρι του αριθμού των 50 φοιτητών
  •  εξ αποστάσεως διδασκαλία όταν οι παρακολουθούντες φοιτητές είναι άνω των 50 ατόμων 

Εστίες

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το θέμα των φοιτητικών εστιών  κυρίως  με τά κτιριολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της παλαιότητας τους, τα ζητήματα καθαριότητας αλλά και ζητήματα απολυμάνσεων και ελλείψεων αντισηπτικων στις μέρες της πανδημίας.

Μετεγγραφές

Η τεράστια  μείωση που θα έχουμε φέτος στις μετεγγραφές λόγω του βαθμολογικού ορίου είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος  για το Υπουργείο Παιδείας και δεν υπάρχει εύκολη λύση για το οξύ κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.

Αντίθετα έχουν προταθεί διάφορες λύσεις όπως:

  • η αύξηση  του αριθμού των μετεγγραφών των φοιτητών,
  • κάλυψη του κενού αυτού με την εφαρμογή του συστήματος τις μετακινήσεις αντί της μετεγγραφής σε άλλες σχολές του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται ώστε επιστρέφοντας οι φοιτητές στον τόπο της μόνιμης τους κατοικίας να μειωθούν τα  έξοδα της οικογένειας αλλά και τα πανεπιστημιακά καθώς θα έχουν ελαττωθεί οι φοιτητές στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η τηλεκπαίδευση στην εποχή της πανδημίας πέτυχε στα πανεπιστήμια τα οποία  την χρησιμοποίησαν  όχι μόνο για την παράδοση των μαθημάτων αλλά και στην εξεταστική περίοδο καλοκαιριού και φθινόπωρο.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password