Μετά την Κ.Υ.Α. για τις ηλεκτρονικές εκλογές: Το μετέωρο βήμα της Υπουργού

 Και τώρα τι;

 Μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διεξαγωγή εκλογών  για την ανάδειξη των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών με ηλεκτρονική κάλπη  στις 7/11/2020,  ο κύβος ερρίφθη.

 Υπουργός Παιδείας και Συνδικάτα βρίσκονται πλέον  σε μία κρίσιμη για το μέλλον και των δύο αναμέτρηση.

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η ΟΛΜΕ για να καθορίσει τη στάση της μετά από την οριστική πλέον απόφαση να διεξαχθούν οι εκλογές ηλεκτρονικά που επισφραγίστηκε από την   χθεσινή K.Υ.Α.  που υπογράφεται από τους υπουργούς Παιδείας Νίκη Κεραμέως και επικρατείας Κ. Πιερρακάκη.

 Θυμίζουμε ότι με ομοφωνία των παρατάξεων το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είχε αποφασίσει να αποσύρει τα ψηφοδέλτια για τα υπηρεσιακά συμβούλια στην περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας επέμενε   στη διεξαγωγή εκλογών με ηλεκτρονική  κάλπη και μάλιστα ημέρα Σάββατο.

 Στην ανακοίνωση της εκείνη,  η ΟΛΜΕ ζητούσε παράταση της θητείας των μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων και αναβολή των εκλογών, επικαλούμενη και την ανάλογη απόφαση της Κυβέρνησης για τα σωματεία,  των οποίων τη θητεία παρέτεινε  μέχρι και 31-12-2020.

Στη ΔΟΕ  συνέβη κάτι ανάλογο με την ΔΑΚΕ εκεί,  να βγάζει μάλιστα ξεχωριστή σκληρή ανακοίνωση κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή

Όλες οι παρατάξεις έχουν καταθέσει τα ψηφοδέλτιά τους στο Υπουργείο για το ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ, στις περιφέρειες για τα ΑΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΠΕ, και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τα ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ.

Υπάρχουν παρατάξεις που ήδη έχουν εκφράσει την θέση ότι θα συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία. Συγκεκριμένα η ΔΗΣΥ (πρ. ΠΑΣΚ) στην ΔΟΕ έχει “κατεβάσει” σε όλες τις περιοχές της χώρας ψηφοδέλτια και δεν τα αποσύρει.

Το ίδιο αναφέρουν και ανεξάρτητες παρατάξεις και στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ.

Επίσης και η Νομαρχιακή ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσύρει ούτε αυτή τα ψηφοδέλτιά της σε Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη και ΑΠΥΣΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις ενστάσεις ότι υπάρχει απόφαση ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για απόσυρση, οι συγκεκριμένες παρατάξεις δηλώνουν ότι τα ΔΣ των Ομοσπονδιών καλούν τις παρατάξεις να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους. Και αυτή την πρόσκληση δεν την αποδέχονται.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας οι παρατάξεις που θα συμμετάσχουν κανονικά στις εκλογές θα καταλάβουν και τις αντίστοιχες θέσεις στα υπηρεσιακά συμβούλια. Έτσι όσες παρατάξεις δεν αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους θα καταλάβουν και τις θέσεις των αιρετών σύμφωνα με τις ψήφους τους.

Σε όσες περιοχές δεν κατέβουν υποψήφιοι τα υπηρεσιακά συμβούλια θα λειτουργήσουν με τα διορισμένα μέλη τους.

Θα επιμείνουν οι παρατάξεις σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ  στην απόσυρση των ψηφοδελτίων τους;

 Τα μάτια είναι στραμμένα στη ΔΑΚΕ  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 Αν και χθες  με ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ δημόσιου τομέα τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική  κάλπη,  αυτό δεν δεσμεύει τις αντίστοιχες συνδικαλιστικές παρατάξεις των εκπαιδευτικών.

Αυτή η ανακοίνωση, λένε οι πληροφορίες μας, ότι έγινε με στόχο

 Εάν η ΔΑΚΕ  διαφοροποιήσει τη στάση της θα είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογήσει στον κόσμο των εκπαιδευτικών αυτή τη μεταστροφή.

Πέραν αυτού όμως θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση να κατεβάσει μόνη  αυτή ψηφοδέλτια  και να γίνουν εκλογές σε πανελλήνια κλίμακα με υποψηφίους μόνον από μία παράταξη.

 Κάτι τέτοιο λοιπόν δεν φαίνεται πιθανό.

 Το πιθανότερο είναι οι παρατάξεις να επιμείνουν στην αρχική τους τοποθέτηση και να αποσύρουν τα ψηφοδέλτια τους.

Υπάρχει και το ενδεχόμενο η μία παράταξη να παρασύρει την άλλη και να συμμετάσχουν κανονικά στις εκλογές μη αποσύροντας τα ψηφοδέλτιά τους, καθώς το κόστος της μη παρουσίας των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια θα είναι μεγάλο για την εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών σε αυτά απέναντι σε τυχόν αυθαιρεσίες της εκάστοτε Διοίκησης.

 τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;

Στην πρόσφατη συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με αντιπροσωπεία του Δ.Σ.  της ΟΛΜΕ,  όταν ρωτήθηκε η υπουργός τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση,  απάντησε ότι με ευθύνη της Ομοσπονδίας δεν θα υπάρχουν αιρετοί των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια.

 Δηλαδή δεν θα γίνουν εκλογές;   ρωτήθηκε η υπουργός. “ Εάν υπάρχουν κάποια ψηφοδέλτια θα γίνουν με όσα υπάρχουν”  απάντησε.

Ότι και αν είπε όμως η  Υπουργός  το γεγονός είναι ότι είτε θα αναγκαστεί να κάνει εκλογές με ψηφοδέλτια ανεξάρτητων και μεμονωμένων υποψηφίων που μπορεί να υπάρξουν – σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο κυρίως-, χωρίς τη  συγκροτημένη συμμετοχή  των παρατάξεων και προφανώς με μηδενική έως ελάχιστη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε μία τέτοια εκλογική διαδικασία.

 Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία θα είναι απονομιμοποιημένη  και το Υπουργείο θα βρεθεί στην τουλάχιστον δυσχερή θέση να χρίσει ως αιρετούς των εκπαιδευτικών άτομα τα οποία δεν έχουν νομιμοποιηθεί μέσα από μία μαζική και αυθεντική εκλογική διαδικασία.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μη γίνουν εκλογές και τα υπηρεσιακά συμβούλια να λειτουργούν μόνον με  τα διορισμένα  από τη διοίκηση μέλη τους.

Στην περίπτωση αυτή  το Υπουργείο  αφενός μεν θα βρεθεί απέναντι σε μία μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών,  αφετέρου θα πρέπει να δικαιολογήσει  το γιατί δεν προχωράει σε εκλογές με όσα ψηφοδέλτια (έστω λίγα)  δεν αποσυρθούν.

 Το τρίτο ενδεχόμενο είναι κάτω και από την πίεση αυτή, το Υπουργείο να προχωρήσει τελικά σε παράταση της θητείας το μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων και σε αναβολή των εκλογών.

Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μία έμμεση ομολογία ήττας της υπουργού απέναντι σε αυτή την αναμέτρηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η ομοφωνία των παρατάξεων στις ομοσπονδίες φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Συνδικαλιστές σχολιάζουν ότι με την αυθαίρετη και αυταρχική πρακτική της η Υπουργός Παιδείας κατόρθωσε το ακατόρθωτο: Να ενώσει Κάτω από μία κοινή γραμμή  τις παρατάξεις σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

  

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password