Προτάσεις ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής

Προτάσεις ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής για Υπεύθυνο Covid-Σύμβουλο Σχολικής Ζωής-Ευπαθείς Ομάδες

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο παιδείας στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα στην κοινωνία και την εκπαίδευση επιδιώκουν λύσεις που θα είναι οι πιο τσιγκούνικες, αλλά και επικοινωνιακές για τα μάτια του κόσμου και των φιλικών τους ΜΜΕ. Για παράδειγμα, άθλιες δωρεάν μάσκες, πολλές καθαρίστριες με κομμένο ωράριο και μισθό, άρνηση των 15 μαθητών/τμήμα που ίσχυαν πριν το καλοκαίρι για να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά σχολεία και να γίνει οικονομία, όπως και στην υγεία με τις ελάχιστες προσλήψεις υγειονομικών, που παρά την κρίση είναι χιλιάδες λιγότεροι από ό,τι πριν 1,5 χρόνο, παρατημένα μέσα μεταφοράς με τον κόσμο να κινδυνεύει ιδιαίτερα και να στοιβάζονται σαν σαρδέλες κ.λπ. κ.λπ. Αντίθετα, δίνουν πλουσιοπάροχα μεγάλα ποσά εκεί όπου μπορούν να εμπλακούν ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσω ποικίλων αναθέσεων και συνεργασιών… π.χ. πολλές χιλιάδες ευρώ σε διαπλεκόμενα ΚΕΚ για τους μηχανικούς τον Απρίλιο, εξωφρενικός διπλασιασμός της κρατικής αμοιβής για τις ιδιωτικές ΜΕΘ, 22 εκατομμύρια ευρώ σε ποικίλα ΜΜΕ, που τους λιβανίζουν, πάνω από 10 εκατομμύρια δώρο στις εταιρίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης για τις  εγκληματικές καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι κυβερνητικές επιλογές κ.λπ. κ.λπ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο μας καλούν να γίνουμε και υγειονομικοί με τον υπεύθυνο Covid και ψυχολόγοι με τον σύμβουλο σχολικής ζωής και ό,τι άλλο γουστάρουν!… αλλά να γίνουμε και υπεράνθρωποι που δεν χρειάζεται να ανήκουμε  πλέον σε ευπαθείς ομάδες, όπως συνέβαινε ως τον Σεπτέμβριο, ούτε να τύχουμε ιδιαίτερης προστασίας από τον κορονοϊό, αν το έχουμε ανάγκη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θεωρεί ότι επιβάλλεται να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις και οι διαφωνίες στα θέματα αυτά από τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων. Για τον λόγο αυτό στη συνέχεια παρατίθενται αποσπάσματα με πλάγια γράμματα που μπορούν να υιοθετηθούν αυτούσια ή με αλλαγές ατομικά από συναδέλφους ή συλλογικά από τους συλλόγους διδασκόντων.

Για τον Υπεύθυνο Covid

Οι εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι Covid αναλαμβάνουν ευθύνες που μπορεί να έχουν πρακτικές, ηθικές και νομικές επιπτώσεις πολύ αρνητικές για τους ίδιους και τη σχολική κοινότητα. Αν και δεν είναι γιατροί, νοσηλευτές ή λειτουργοί της υγείας θα πρέπει να εντοπίζουν, να απομονώνουν και να διαχειρίζονται τα εν δυνάμει κρούσματα κορονοϊού. Αυτό έχει ως  συνέπεια να κινδυνεύουν να υποδιαγνώσουν, να υπερδιαγνώσουν και να χειριστούν με λανθασμένο τρόπο μαθητές και εκπαιδευτικούς με Covid.

Αν και έχουν δοθεί οδηγίες, η χρήση ειδικού εξοπλισμού από μη πιστοποιημένα πρόσωπα είναι επικίνδυνη. Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία έχουν υποβληθεί σε πολυετή εκπαίδευση και πρακτική δοκιμασία από ειδικούς, πριν μπορέσουν να πιστοποιηθούν για την ανάληψη τέτοιου είδους καθηκόντων.

Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας, καθώς κάθε παράλειψη ή υπερβολικός ζήλος μπορεί να εκθέσει τους εν λόγω εκπαιδευτικούς στους μαθητές, τους γονείς και το νόμο. Προτείνουμε την άμεση πρόσληψη ή τον ορισμό υγειονομικού σε κάθε σχολείο για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κορονοϊό καθώς και την κατεπείγουσα λειτουργία σχολιατρικών υπηρεσιών.

Για τον σύμβουλο σχολικής ζωής

Καλούμαστε να υιοθετήσουμε τον θεσμό αυτό στα σχολεία “για το καλό των μαθητών μας”, όταν εδώ και καιρό με αφορμή τις καταλήψεις, τον κορονοϊό κ.λπ. παρατηρείται άμεση και έμμεση αδιαφορία και συκοφάντηση των μαθητών και της νεολαίας από την κυβέρνηση. Και αντίστοιχα είναι υποκριτική η δήθεν παιδαγωγική ευαισθησία μιας υπουργού παιδείας που νομοθετεί το αντιπαιδαγωγικό και αντισυνταγματικό αποκλεισμό των μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία, τους στοχοποιεί και ποινικοποιεί την αγωνιστική δράση τους.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναθέτει ρόλους και ευθύνες που προϋποθέτουν ειδική κατάρτιση και προπάντων πολύ χρόνο εκτός διδακτικού ωραρίου, τον οποίο δεν διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί σε ένα ήδη εντατικοποιημένο εργασιακό περιβάλλον.  Επομένως, θεσμοθετεί εντελώς προσχηματικά τον σύμβουλο για επικοινωνιακούς λόγους και για να μεταθέσει άδικα και αυτές τις ευθύνες της πολιτείας στην πλάτη μας, καθώς είναι αδύνατο να αναλάβει όλες αυτές τις αρμοδιότητες ένας εκπαιδευτικός με ωράριο 18, 20, 23 ωρών.

Το πνεύμα που διέπει τον νεοεισαγόμενο θεσμό ακυρώνει και αμφισβητεί τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών που εκ των πραγμάτων είναι σε διαρκή παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής και σχολικής διαδικασίας.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι  η θέση του συμβούλου σχολικής ζωής ή όποια ανάλογη θέση πρέπει να καλύπτεται από εξειδικευμένο επιστήμονα στα θέματα αυτά. Αυτός με αποκλειστικό αντικείμενο αυτά τα ζητήματα στον χώρο του σχολείου θα μπορεί να συμβάλει πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά στην αντιμετώπισή τους πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία του συλλόγου διδασκόντων.

Για τις ειδικές άδειες ευπαθών ομάδων

Με πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. της 20/9/20 επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της ειδικής άδειας απουσίας στις ομάδες αυτές, σε μια προσπάθεια που έχει ως προφανή σκοπό τον περιορισμό των εργαζομένων που θα δικαιούνται την άδεια αυτή.

Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας, που μέχρι τώρα υπάγονταν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δικαιούνταν ειδική άδεια, με την πρόσφατη εγκύκλιο χάνουν το συγκεκριμένο δικαίωμα και υποχρεούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι πρέπει να υπάγονται σε δύο τουλάχιστον κατηγορίες (π.χ. άνω των 65 + ΧΑΠ), ώστε να δικαιούνται την ειδική άδεια. Συγχρόνως καθίσταται πιο γραφειοκρατική και δυσλειτουργική η διαδικασία χορήγησης των αδειών αυτών.

Με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και τον αριθμό των κρουσμάτων στα σχολεία να αυξάνει συνεχώς, μπορεί να φανταστεί κανείς τον κίνδυνο στον οποίο τίθεται η υγεία των συγκεκριμένων συναδέλφων μας. Και πάλι το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει  εκπαιδευτικούς και μαθητές ως αναλώσιμους, αδιαφορεί για τα εργασιακά δικαιώματα των πρώτων, τα μορφωτικά δικαιώματα των δεύτερων και παίζει με την υγεία και των δύο.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την συγκεκριμένη εγκύκλιο, να μην ανακληθεί η άδεια κανενός εργαζόμενου,  να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό σε κάθε υπηρεσία, ώστε να καλυφθούν όλες οι σημαντικές ανάγκες που υπάρχουν.

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Οι προτάσεις σε αρχείο word 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password