Άριστοι στο σχολείο κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές!

Σε σημερινό δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ γίνεται αναφορά στους αριστούχους στο σχολείο που γράφουν όμως κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές – Αναντιστοιχία στις σχολικές επιδόσεις

Υπερπαραγωγή αριστούχων καταγράφεται στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, όπου ένας στους τρεις μαθητές αρίστευσε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά. Η εικόνα είναι τελείως αναντίστοιχη με αυτή των αποτελεσμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τον υψηλό αριθμό υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση, υποδηλώνοντας έλλειμμα αξιοπιστίας του τρόπου αξιολόγησης και βαθμολόγησης των μαθητών. 

Αυξήθηκε ο αριθμός των αριστούχων. Ωστόσο, αμφισβητείται εάν αυτή η θετική είδηση οφείλεται στη βελτίωση του επιπέδου των μαθητών. Και αυτό διότι σταθερά σχεδόν ο ένας στους τρεις αποφοίτους λυκείου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχει μέσο όρο κάτω από τη βάση.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κατά το περασμένο σχολικό έτος οι αριστούχοι στα γυμνάσια και λύκεια αυξήθηκαν στις 227.100 (σε σύνολο περίπου 680.000 μαθητών), από 181.790 τη χρονιά 2018-2019. Επίσης, τα βραβεία προόδου αυξήθηκαν από 51.250 το σχολικό έτος 2018-2019 σε 53.180 το 2019-2020.

Η εκτίναξη κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά οφείλεται και στο γεγονός ότι τον Ιούνιο δεν πραγματοποιήθηκαν γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των μαθητών σε κάθε μάθημα να εξαχθεί μόνο με βάση τις προφορικές βαθμολογίες, που είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υψηλότερες των γραπτών.

Αυτό υποδηλώνει, πάντως, και έλλειμμα αξιοπιστίας του τρόπου αξιολόγησης και βαθμολόγησης των μαθητών από τους καθηγητές τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η βελτίωση των επιδόσεων έχει ξεκινήσει από το 2015-2016, όταν τα μαθήματα που εξετάζονταν γραπτώς στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε γυμνάσιο και λύκειο μειώθηκαν, από 12, 13 ή 14 (κατά περίπτωση τάξης), σε τέσσερα.

Από φέτος τα εξεταζόμενα μαθήματα έχουν αυξηθεί, ενώ πτώση των επιδόσεων αναμένεται να προκαλέσει και η θεσμοθέτηση της Τράπεζας Θεμάτων, από την οποία θα επιλέγονται τα μισά θέματα και τα υπόλοιπα από τον καθηγητή της τάξης.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password