Εκπαιδευτικός- Επιστημονικός Τουρισμός: Τα οφέλη, τα «βαρίδια» και η ανάγκη υπέρβασης

Χρειάζεται ένα νέο, στοχευμένο και σαφέστατο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει τους ενδιαφερομένους, με προγράμματα εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη (Καθηγητής Δερματολογίας-Νομικός, Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και του Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας)

Ο Εκπαιδευτικός, ως Μαθητικός και Φοιτητικός, Τουρισμός αφορά μαθητές και φοιτητές που αναζητούν τον εμπλουτισμό της γνώσης τους, των εμπειριών τους, καθώς και τον συνδυασμό αυτών με την ψυχαγωγία. Ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός είναι ειδική μορφή τουρισμού που συνδυάζει την εκπαίδευση με την αναψυχή, στο πλαίσιο της οποίας οι επισκέπτες τουρίστες, είτε ατομικά είτε συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς, συγγενείς ή φίλους, επιλέγουν τουριστικούς προορισμούς, με βάση τα παρεχόμενα εκεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνδυάζοντας τις διακοπές τους με τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και εθελοντικές δράσεις και προγράμματα κάθε κύκλου σπουδών οποιουδήπστε επιπέδου. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής κατά τη διάρκεια του έτους και αφορούν τουριστικά εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με εκμάθηση ξένων γλωσσών, με επισκέψεις σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Η τόνωση του εσωτερικού μαθητικού τουρισμού, η αντιμετώπιση της εποχικότητας του τουρισμού, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού, του ξενοδοχειακού τομέα, των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας είναι μερικά από τα οφέλη του Εκπαιδευτικού-Επιστημονικού Τουρισμού.

Ο Επιστημονικός-Μορφωτικός Τουρισμός αφορά συμμετέχοντες που έχουν ως κύριο ή δευτερεύοντα στόχο την επιστημονική ενημέρωση και επιμόρφωση σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, την απόκτηση ειδικών γνώσεων, την συμπλήρωση της ακαδημαϊκής μόρφωσης και κοινωνικής συγκρότησης, καθώς και την διερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Τουρισμός Νεολαίας είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού, που αξιοποιεί την χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην αναζήτηση και επιλογή τουριστικού προορισμού, ενισχύοντας την διαδικτυακή επιχειρηματικότητα και παρέχοντας ελκυστικές και ανταγωνιστικές τουριστικές επιλογές. Έτσι, άτομα νεαρής ηλικίας επισκέπτονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους προορισμούς για να αποκτήσουν ταξιδιωτικές εμπειρίες ζωής, για εκπαιδευτικούς λόγους, για συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, καθώς και για διαμονή σε κατασκηνώσεις και άλλου είδους δραστηριότητες αναψυχής.

ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής μεταρρύθμισης είναι καθοριστικής σημασίας να κατέχει κάποιος, όχι μόνο διπλώματα, πτυχία κ.α. (hard skills), αλλά να αναπτύσσει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του και συμπεριφορές, τις λεγάμενες δεξιότητες (soft skills) που θεωρούνται πολύ in-demand. Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) ως soft skill δεξιότητα, μας καθορίζει το πόσο εύκολα μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με άλλους ανθρώπους, να μπούμε στη θέση τους και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς αισθάνονται και τελικά προσδιορίζει και το πόσο εύκολα κερδίζουμε τη συμπάθεια των άλλων.

Οι διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα να ακούμε και να παρατηρούμε προκειμένου να κατανοήσουμε πραγματικά, να συζητάμε, να μεταφέρουμε αποτελεσματικά τις σκέψεις και τις ιδέες μας προφορικά ή γραπτά, να συσχετίζουμε και να εκφράζουμε ιδέες με ξεκάθαρο και αποτελεσματικό τρόπο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ

Σοβαρά μειονεκτήματα αποτελούν η πολυνομία και το πλήθος υπουργικών αποφάσεων, νομοθετικών ρυθμίσεων, εγκυκλίων, διευκρινιστικών οδηγιών, με αποτέλεσμα την σύγχυση και την απροθυμία εμπλεκόμενων φορέων στην κατάρτιση και συμμετοχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκδρομών.

Προτεινόμενα μέτρα είναι η δημιουργία ενός νέου, άρτιου, στοχευμένου και σαφέστατου νομοθετικού πλαισίου, που θα κατατοπίζει, καθοδηγεί, διευκολύνει και προστατεύει τους ενδιαφερομένους, δηλαδή καθηγητές, μαθητές, φοιτητές, φορείς και άλλους, σε προγράμματα αφενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου και αφετέρου εκπαίδευσης και γνωριμίας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Περαιτέρω προτείνονται η χορήγηση δελτίων (εισιτηρίων) προγράμματος μαθητικού τουρισμού όλων των μεταφορικών μέσων, σε αρχαιολογικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους και σε αγορές πάσης φύσεως κατά τη χειμερινή περίοδο με τοπικές εκδρομές, αλλά και επισκέψεις της ευρύτερης περιοχής για ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Επίσης, προσφορά δελεαστικών πακέτων, που εκτός των εκπαιδευτικών σκοπών, μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πιο υψηλές απαιτήσεις, και κάλυψη της δαπάνης των ξεναγήσεων από τα κατά τόπους επαγγελματικά επιμελητήρια.

Επιβάλλεται, επομένως, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της τουριστικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου η υγειονομική κρίση έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της ταξιδιωτικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Επενδύοντας στον ποιοτικό και όχι στο μαζικό τουρισμό, με την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και της ανταγωνιστικότητας του σύγχρονου τουριστικού προϊόντος.

DEAL NEWS, 9/10/2020

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password