Διαδικτυακά τα 55α Δημήτρια με 150 καλλιτέχνες

Με συναυλία- αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο που έφυγε από τη ζωή στις 11 Αυγούστου 2020 -αρχίζουν σήμερα διαδικτυακά τα 55α Δημήτρια, προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού. Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα μεταδοθεί στις 18.45′ και το 2ο το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 20.20′. Οι μελοποιήσεις ποιημάτων και στίχων του Χριστιανόπουλου από τον συνθέτη Νίκο Βίττη θα εκτελεστούν από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Συμεωνίδη. Τις μελοποιήσεις ερμηνεύει ο Γρηγόρης Κλιούμης, ενώ τις ενορχηστρώσεις των έργων υπογράφει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Παράλληλα, στη βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., θα βιντεοσκοπηθεί η ανάγνωση ποιημάτων του Ντίνου Χριστιανόπουλου με ταυτόχρονη προβολή τεκμηρίων από το προσωπικό του αρχείο, το οποίο δώρισε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Συμμετοχή της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ενεργά θα συμμετέχει στα φετινά Δημήτρια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαβάζοντας μέρος των επιστολών που συνθέτουν το βιβλίο του Λέοντα Σαλτιέλ “Μη με ξεχάσετε…”. Αποσπάσματα θα αφηγηθούν ακόμη οι ηθοποιοί, Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη.

Εκατόν πενήντα καλλιτέχνες

Στο πρώτο ψηφιακό φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα από τον ιστότοπο www.e-dimitria.gr θα συμμετέχουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 150 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πρωτότυπες παραγωγές, ειδικά σχεδιασμένες για τα 55α Δημήτρια, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Αποστολόπουλου, σε παραγωγές του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και σε μια συμπαραγωγή του TV5MONDE με την ΤV-100.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης χωρίζεται σε θεματικές ενότητες όπως μουσική, δραματοποιημένες αναγνώσεις, χορός κ.α. με δικό τους πρωτότυπο μουσικό θέμα η κάθε μια, που δημιούργησε για τα φετινά Δημήτρια ο βιολονίστας και συνθέτης Αντώνης Σουσάμογλου.

Η διαδικτυακή τελετή έναρξης θα γίνει σήμερα στις 16:20′ από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password