Με αφορμή το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα στο 9ο Δ.Σ. Κερατσινίου | ΣΕΠΕ “Ν. Πλούμπιδης”

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΓΝΩΣΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ( 9ο Δ.Σ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ)

Τα σχολεία ξεκίνησαν και από τις πρώτες μέρες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προσπαθούν να διαχειριστούν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ώρα που δίνεται από την κυβέρνηση πακτωλός χρημάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αποθεώνεται από την κυβερνητική προπαγάνδα η ατομική ευθύνη για να αποσιωπηθεί η εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης.

Αυτό βροντοφωνάζουν και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων.

Ως Σύλλογος υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή στα πλαίσια όμως της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουμε ότι το άνοιγμα του σχολείου πρέπει να συνδέεται με την πλήρη και επαρκή εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Έτσι, πριν από το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και κατά τη διάρκεια, σε συντονισμό με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά σωματεία και το γονεϊκό κίνημα της περιοχής αλλά και ευρύτερα αναδείξαμε το διεκδικητικό πλαίσιο που θα πρέπει να υλοποιηθεί, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να διεξάγεται απρόσκοπτα με όρους ασφάλειας.

Προβήκαμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Υπουργείο Παιδείας, Βουλή, Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πειραιά, σε κατά τόπους κινητοποιήσεις, σε συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές σε Κερατσίνι και Πέραμα.

Με την Υ. Απόφαση αριθμ.Δ1α/ΓΠ.οικ.55339 καθορίζεται το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους. Στην παράγραφο 1, του άρθρου 7, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων, ορίζονται υπεύθυνοι για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των μέτρων που περιγράφονται στην παρούσα απόφαση και για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας σχολικών μονάδων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, καθώς πολλά από αυτά που περιγράφονται, λόγω της ελλιπούς λήψης μέτρων από την πλευρά πρωτίστως της κυβέρνησης , αλλά και των δήμων, είναι ανεφάρμοστα.

Η αδυναμία ύπαρξης φυσικής απόστασης (1,5 μ) λόγω αυξημένου αριθμού μαθητών στις τάξεις, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, τα υλικοτεχνικά προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις, η ανυπαρξία μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να διασφαλίσουν, παρά την υπέρμετρη προσπάθεια εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας , την πολυπόθητη ασφαλή λειτουργία. Η χρήση μάσκας από μόνη της δεν αρκεί για τη μη διασπορά του ιού.

Τα εμφανιζόμενα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά κυρίως στην Αττική, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων μας. Αναπόφευκτο λοιπόν ήταν να συμβεί και σε σχολεία του συλλόγου μας. Το πρώτο θετικό κρούσμα βρέθηκε στο 9ου Δ.Σ. Κερατσινίου.

Απαιτούμε, εκτός από την απολύμανση και το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος που ήδη πραγματοποιήθηκαν (την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου), η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας να ενισχύσει το σχολικό συγκρότημα με δεύτερη καθαρίστρια πλήρους ωραρίου που μαζί με την ήδη υπάρχουσα θα καθαρίζουν αποκλειστικά στο 9ο Δ.Σ., και να διαθέσει και μία ξεχωριστή καθαρίστρια καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του 9ου Νηπιαγωγείου, που είναι μέρος του ίδιου σχολικού συγκροτήματος.

Δεν είναι δυνατόν για ένα σχολικό συγκρότημα τόσο μεγάλο, 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό και 2 Διθέσιο Ολοήμερο Ν/Γ, όταν μάλιστα σύντομα το Δημοτικό Σχολείο θα φιλοξενήσει και προσφυγόπουλα σε τμήματα υποδοχής, να απασχολούνται μία μόνο εξάωρη και μία 3ωρη καθαρίστρια.

Επιπλέον, έστω και τώρα, να γίνουν δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ σε όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και στους μαθητές του τμήματος.

Η πρώτη ευθύνη είναι της πολιτείας, αλλά θα πρέπει και η δημοτική αρχή να φροντίσει να γίνουν με δική της ευθύνη τα τεστ στους εκπαιδευτικούς.

Είναι τέτοια η ανησυχία της σχολικής κοινότητας και η ανυπαρξία μέτρων, που εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος του τεστ, να  γίνονται δηλαδή βορά  στα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

Ο Σύλλογός μας, απαιτεί η δημοτική αρχή να φροντίσει για την ενίσχυση της καθαριότητας και των υπόλοιπων σχολείων της πόλης, αφού και άλλα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα όπως το 5ο Δ.Σ. Κερατσινίου που φιλοξενεί και νηπιαγωγεία (20Ν/Γ, 12ο Ν/Γ) έχουν άμεση ανάγκη από επιπλέον προσωπικό καθαριότητας.

Το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων διεκδικούμε και για τα σχολεία του Περάματος.

Στη συνάντηση με τον σύλλογό μας (11/9) ο Δήμαρχος Χ. Βρεττάκος είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει την καθαριότητα με προσλήψεις που θα κάνει ο ίδιος. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει καλύψει ακόμα τις αυξημένες ανάγκες. Τον καλούμε να το πράξει άμεσα για να αποφύγουμε ακόμα πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Τέλος, να ενισχύσει τις σχολικές επιτροπές με επάρκεια καθαριστικών, αντισηπτικών, μασκών , ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Όλα τα παραπάνω θα επιδιώξουμε να τα ξαναθέσουμε ως Σύλλογος στο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία φορέων, ύστερα από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κερατσινίου, που έγινε αποδεκτή, τη Δευτέρα 28/9 στις 19.30.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password