Γενική Συνέλευση ΕΛΜΕ | Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΡΑ!

15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ  – ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ 

 

Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 23/9, στις 7.00, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης.

 

Όλοι στη συγκέντρωση των ΕΛΜΕ

Πέμπτη 24/9, 1.30 μ.μ., Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης

 

Την Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, χωρίς να έχει παρθεί από την κυβέρνηση ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιβεβαιώνεται η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας ειδικότερα για τη ζωή και την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και για την παροχή εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά  σε ασφαλείς και παιδαγωγικά κατάλληλες συνθήκες. 

 

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία και προωθεί τα αντιεκπαιδευτικά του σχέδια, συνθλίβει εργασιακά δικαιώματα και αποδομεί το δημόσιο σχολείο (3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών, σχολείο της τηλεκπαίδευσης, προσοντολόγιο, κ.ά.) Η κ. Κεραμέως προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει και νέα νομοσχέδια (Τεχνική Εκπαίδευση, στελέχη εκπαίδευσης, αξιολόγηση, αλλαγή της εισαγωγής στα ΑΕΙ, κ.ά.). 

 

Τα σχολεία άνοιξαν με 27-28-29 μαθητές ανά τμήμα, σε ακατάλληλες αίθουσες, ακόμα και σε υπόγεια, χωρίς εξαερισμό, ελάχιστων τ.μ. που δεν αντιστοιχούν στον αριθμό των μαθητών, με τις ευθύνες να πηγαινοέρχονται από δήμο, σε διευθύνσεις, υπουργείο και το αντίστροφο χωρίς προσωπικό καθαριότητας, καθαριστικά προϊόντα και αντισηπτικά, με μάσκες που δεν έχουν φτάσει παντού, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητά τους.  Στις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δημοτικές αρχές και Διεύθυνση τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα χωρίς κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και να δώσει λύσεις, ενώ συνεχίζουν να μεταθέτουν τις ευθύνες της διαχείρισης των προβλημάτων στους εκπαιδευτικούς. 

 

Οι εκπαιδευτικοί επιφορτίζονται με καθήκοντα που δεν τους αναλογούν, αλλά φορτώνονται και με ευθύνες παντελώς άσχετες με τον ρόλο και την ειδικότητά τους, σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος. Αντί να διορίσουν υγειονομικό προσωπικό, οι οδηγίες του Υπουργείου ζητούν το κάθε σχολείο να ορίσει ως  «υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19» κάποιο εκπαιδευτικό, ο οποίος αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, διάγνωση και διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, διαμόρφωση χώρου απομόνωσης, εκπαίδευση, αρχείο, έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων, ιχνηλατήσεις και τεστ!!! 

 

Καθώς πλέον, υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ο τρόπος αντιμετώπισής από τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, υπουργείο, ΕΟΔΥ), εντείνει την ανησυχία και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ίδιων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Όχι μόνο δεν έγιναν προληπτικά διαγνωστικά τεστ, αλλά ο ΕΟΔΥ αρνείται να κάνει ιχνηλάτηση σε σχολείο με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και τεστ στο προσωπικό του σχολείου. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης δηλώνει άγνοια για επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο, καθώς και σε  ενδείξεις ύπαρξης κρούσματος και τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, αντί να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιες αρχές.

 

 Συνάδελφοι/ισσες,

η κυβέρνηση μεταθέτει την πλήρη ευθύνη για ό,τι προκύψει στα σχολεία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η δική μας ευθύνη πρωτίστως είναι να αντιδράσουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες πριν να είναι αργά. Για: 

 • μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ώστε να μη ξεπερνούν τους 15 
 • εξεύρεση κατάλληλων χώρων για να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα
 • μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας
 • χορήγηση καθαριστικών και απολυμαντικών και μασκών στα σχολεία
 • δωρεάν προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • ιχνηλάτηση, δωρεάν τεστ και απολύμανση των σχολικών χώρων σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος σε σχολείο! 
 • Να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την ίδρυση του σχολείου της τηλεκπαίδευσης.
 • Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄3882/12-09-2020) για τη «Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2020-21» που εκτός των άλλων επιβάλλει τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος του μαθήματος με κάμερες μέσα από την τάξη.
 • Να προκηρύξει άμεσα η ΟΛΜΕ Απεργία – Αποχή από την εξ αποστάσεως «εκπαίδευση».
 • Εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δίχως αστερίσκους. Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές.
 • Να δοθεί τώρα έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές και στους δήμους

Όλοι στη συγκέντρωση των ΕΛΜΕ Πέμπτη 24/9, 1.30 μ.μ., Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και σε νέες κινητοποιήσεις που θα καθορίσουμε σε Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 23/9, στις 7.00, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης. 

Καλούμε σε συνάντηση συντονισμού τις ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Ομοσπονδία, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, καθώς και συλλογικότητες αναπληρωτών. Η μέρα και ο τόπος θα συγκεκριμενοποιηθούν μετά από συνεννόηση με τις ΕΛΜΕ.  

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password