Κάλεσμα σε Γενικές Συνελεύσεις | ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης»

Κάλεσμα του  ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» σε απεργειακές κινητοποιήσεις

Συνάδελφοι,

η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Στην παρούσα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλά είναι τα προβλήματα και τα ερωτηματικά που ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς αναφορικά με την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης απουσίας εκπαιδευτικού, με το ποιος θα καλύπτει το τμήμα, με το τι θα γίνεται όταν απουσιάζει μια ειδικότητα, με τα διαλλείματα, όταν στα τμήματα μπαίνουν διαφορετικοί εκπαιδευτικοί και πολλοί από αυτούς μετακινούνται σε περισσότερα σχολεία, με το ολοήμερα όπου συγχρωτίζονται μαθητές από διαφορετικά τμήματα. 

 

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις, που από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς τα εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις ενώσεις γονέων και τους μαθητές έχουν αναδείξει σε σχέση με την εξεύρεση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

 

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι να στριμώχνει μαθητές σε κοντέινερ, να ψηφίζει την αύξηση του αριθμού των μαθητών μέχρι και τους 25 ανά τμήμα, μια μάσκα, ένα παγουρίνο …… Για την υποστήριξη της πολιτικής της επιστρατεύει ακόμα και «ειδικούς» που προσπαθούν να μας πείσουν ότι κολλάει πιο δύσκολά ο ιός σε μια τάξη με 25 μαθητές απ΄ ότι σε μία τάξη με 15(!!).Την ίδια στιγμή που δίνουν 70 δις ζεστό χρήμα για την ενίσχυση  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είναι πρόκληση να λένε ότι τα μέτρα για τη στήριξη της υγείας και της μόρφωση αποτελούν «δημοσιοοικονομικό κόστος». Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν στη βασική επιλογή για στήριξη «πάση θυσία» των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των λαϊκών και μορφωτικών αναγκών.  

 

Οι 21.065 προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών δε φτάνουν ούτε για «ζήτω», ώστε να δουλέψουν τα σχολεία. Αυτές οι προσλήψεις ελαστικά εργαζόμενων δεν έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες προ κορωνοϊού, πόσο μάλλον τώρα. Επιπλέον, καταργούνται ολοκληρωτικά τα κοινωνικά κριτήρια στις τοποθετήσεις των συμβασιούχων, κάτι που συνιστά επίθεση σε κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Η επιλογή όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, να διατηρούν χιλιάδες συναδέλφους στην ομηρεία της αναπλήρωσης είναι βολική για το κράτος μια και μπορεί να έχει χιλιάδες εργαζομένους λάστιχο, να προσλαμβάνει όσους θέλει, όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει. Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να προσλάβει εκπαιδευτικούς με τρίμηνες συμβάσεις (για την κάλυψη κενών λόγω κορωνοϊού COVID-19) είναι αποκαλυπτική για το πώς στοχεύει να στελεχώνει τα σχολεία μελλοντικά…..ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι «τίποτα μονιμότερο του προσωρινού»!!!

 

Πιστό στις επιταγές του ΟΟΣΑ και των κατευθύνσεων της ΕΕ, το Υπουργείο «πιάνει το νήμα» από εκεί που το άφησε η προηγουμένη κυβέρνηση και «βάζει το λιθαράκι του», ώστε τα σχολεία να προσαρμοστούν όλο και περισσότερο στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων και της πολιτικής των περικοπών.

 

Η κυβέρνηση, σε συνθήκες πανδημίας και εγκλεισμού, προχώρησε στην ψήφιση του απαράδεκτου πολυνοµοσχεδίου, ν. 4692/2020. Ενίσχυσε το θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, που οδηγεί στην ταξική πολυκατηγοριοποίηση των σχολείων, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των συναδέλφων, στη λειτουργία του σχολείου µε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια και προοπτικά στο κλείσιμο σχολικών μονάδων. Η πείρα από όλες τις χώρες της ΕΕ, στις οποίες έχει εφαρμοστεί, είναι αποκαλυπτική. 

Ο δρόμος που άνοιξαν δεκάδες σωματεία σε όλη την Ελλάδα, με τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες, ξεπερνώντας τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι ελπιδοφόρος. Στο δρόμο των αποφάσεων δεκάδων σωματείων ενάντια στην ενδεχομένη εφαρμογή της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και εμπορευματοποίησης των σχολείων, πιο μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά συνεχίζουμε. 

 

Συνάδελφοι,

Τη νέα σχολική χρονιά, που θα είναι εντελώς διαφορετική, θα χρειαστεί περισσότερο από ποτέ να βρεθούμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας και συλλογικά να παλέψουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για τη στελέχωση των σχολείων με μόνιμους διορισμούς όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν στην εκπαίδευση για τη μόρφωση και τη ζωή που μας αξίζει. 

 

Συμμετέχουμε στις συνελεύσεις αγώνα του συλλόγου μας, με όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας:

 

Α) για τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Αχαρνών τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στο  3ο Δ.Σ Αχαρνών

Β) για τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Διονύσου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στις 6.00 μ.μ.  στο  1ο Δ.Σ Αγ. Στεφάνου

Γ) για τους εκπαιδευτικούς του Δήμου Ωρωπού την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στο  1ο Δ.Σ Ν. Παλατίων.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password