Κατάληψη στο Δημαρχείο Χανίων από αλληλέγγυους της Rosa Nera

Σε κατάληψη βρίσκεται, από το πρωί, το κεντρικό κτίριο του δημαρχείου Χανίων επί της οδού Κυδωνίας, από πολίτες που διαμαρτύρονται για την εκκένωση από τις αστυνομικές δυνάμεις του πρώην κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, στον λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων που τελούσε υπό κατάληψη επί 16 χρόνια από τη συλλογικότητα «Ρόζα Νέρα».

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης χρήσης στην εταιρεία Belvedere για την ξενοδοχειακή εκμετάλλευση του που έγινε το 2017 από τον Β. Διγαλάκη πρώην πρύτανη και νυν υφυπουργό Παιδείας και πρόεδρο στην εταιρεία αξιοποίησης περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Έξω από το δημαρχείο έχουν υψωθεί δύο πανό, μεταδίδονται συνθήματα από μεγαφωνική εγκατάσταση, ενώ οι συμμετέχοντες μοιράζουν φυλλάδια σε διερχόμενους πολίτες.

Σε μικρή απόσταση από την είσοδο του δημαρχείου υπάρχουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, ενώ οι συμμετέχοντες στην κατάληψη προαναγγέλλουν συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας

Να σημειωθεί ότι έχει η δημοτική αρχή Χανίων είχε ταχθεί επίσης κατά της κατασκευής ξενοδοχείου στο Λόφο Καστέλι και της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης του πρώην κτιρίου της 5ης Μεραρχίας.

Μάλιστα κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τάχθηκε υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας ενώ αποφασίστηκε να ακολουθήσει εκτενής συζήτηση της πρότασης του δημάρχου Π. Σημανδηράκη- να λειτουργήσει Δημοτική Βιβλιοθήκη στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας και ο δήμος να καταβάλει μίσθωμα στο Πολυτεχνείο και όποιας άλλης πρότασης στο επόμενο συμβούλιο.
Ο Αντώνης Παπαδεράκης, αντιπεριφερειάρχης αντίθετος με την ανανέωση της σύμβασης

Επίσης με σημερινή του ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης εκφράζει την αντίθεσή του στην ανανέωση της σύμβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης με την εταιρεία Belvedere.
Θεωρεί «την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, να ανανεώσει την από το 2017 σύμβαση παραχώρησης χρήσης στην εταιρεία BELVEDERE των ιστορικών ακινήτων στο λόφο Καστέλι δεν συνάδει ούτε με την Ακαδημαϊκή αντίληψη αλλά ούτε και με το γενικότερο πνεύμα που γνωρίζω ότι διαπνέει τις Πρυτανικές αρχές για το ρόλο του Πολυτεχνείου ως Δημόσιου Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού Ιδρύματος.

Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή είναι προϊόν εγκλωβισμού προγενέστερων δεσμεύσεων και διεργασιών.

Δεν θα σταθώ σε ενστάσεις και τυχόν κενά στις διαδικασίες με σημαντικότερη την συμφωνία σε χρήσεις που δεν επιτρέπονται.

Θέλω να επισημάνω όμως ότι, εκτός από την ιστορική σημασία τους για τη πόλη και την ιδιαίτερη σημασία τους λόγω της θέσης τους ,τα κτίρια στο Καστέλι είναι μέρος και της ιστορίας του ίδιου του Πολυτεχνείου μιας και στέγασαν τις πρώτες Ακαδημαϊκές και Εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ιδρύματος. Συνεπώς η μετατροπή τους σε ξενοδοχείο με συναφείς εμπορικές δραστηριότητες θα αποτελεί, πέρα των άλλων και προσβολή στην ιστορία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ας φανταστούμε, στο όνομα κάποιων εσόδων, την μετατροπή των κτιρίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων σε ξενοδοχείο ή Εμπορικό Κέντρο .

Οι χρήσεις πρέπει να είναι εντός του ρόλου ενός Δημόσιου Ακαδημαϊκού , Ερευνητικού Ιδρύματος. Στο πνεύμα αυτό είχα διατυπώσει ,στα τέλη του 2019, ως Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας στις Πρυτανικές αρχές και σε άλλους καθηγητές την ιδέα της δημιουργίας μιας θερμοκοιτίδας καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων σε τομείς νέων τεχνολογιών ,πολιτισμού και δημιουργικής βιομηχανίας και ευρύτερα την δημιουργία ενός Πόλου καινοτομίας στα Χανιά πράγμα που θα δώσει ώθηση στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Ακρωτήρι. Είναι υπόθεση πρωτίστως του Πολυτεχνείου αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων η επεξεργασία και υιοθέτηση και άλλων ρεαλιστικών και αναγκαίων χρήσεων.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς είναι πιστεύω έτοιμοι να στηρίξουν και τώρα, όπως έγινε και στα πρώτα του βήματα, το Πολυτεχνείο Κρήτης σε κάθε προσπάθεια ακαδημαϊκής ανέλιξης αλλά και συμβολής του στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης των Χανίων και γενικότερα της Κρήτης.

Η Περιφέρεια Κρήτης και σε αυτή τη φάση, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, είναι έτοιμη να κάνει ,όπως και μέχρι τώρα ,αυτό που μπορεί και πρέπει, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές.

 

 

 

Πηγή: airetos.gr

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password