Οι δυσκολίες χρήσης της μάσκας στην πράξη

Οι δυσκολίες χρήσης της μάσκας στην πράξη

Η εκκίνηση του νέου σχολικού έτους φαίνεται ότι θα βρει τους εμπλεκομένους στην εκπαιδευτική διαδικασία με ακόμη πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτά που υπήρχαν στις 30 Ιουνίου όπου έκλεισαν οι σχολικές μονάδες. Η εισήγηση των ειδικών προς το υπουργείο Παιδείας είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, όπως φυσικά και για τους εκπαιδευτικούς.

Βάσει των παραπάνω, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή διάθεση αμφισβήτησης των ειδικών, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, προβληματισμοί και αντικειμενικές δυσκολίες. Παιδάκια τεσσάρων και πέντε ετών, όπως και τα πιο μεγάλα σε ηλικία, δεν θα μπορούν καθόλου εύκολα να εφαρμόσουν τις οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας και είναι πολύ πιθανό να τη βλέπουν ως παιχνίδι, να την πιάνουν με λερωμένα χέρια, να τους πέφτει κάτω ή ακόμα και να την ανταλλάσσουν με τους συμμαθητές τους. Ακόμη, η συνεχόμενη εφαρμογή της μάσκας στα δυο πρώτα δίωρα, που έχουν διάρκεια μιάμιση ώρα το καθένα χωρίς διακοπή, θα καταστεί πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς ο συνδυασμός της κόπωσης με τον ιδρώτα θα δημιουργεί δυσφορία. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η έλλειψη, λόγω της χρήσης της μάσκας, της μη λεκτικής επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (ένα ζεστό χαμόγελο ενθάρρυνσης ή επιβράβευσης, για παράδειγμα), όπως και η δυσκολία των παιδιών της πρώτης δημοτικού στην εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής, καθώς κοιτάζουν τον εκπαιδευτικό στο στόμα για να επιβεβαιώσουν τον ήχο που ακούν.

Δε θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το ζήτημα που προκύπτει στην ειδική αγωγή, καθώς π.χ. τα κωφάλαλα παιδιά δεν θα μπορούν να διαβάσουν τα χείλη των εκπαιδευτικών και τα παιδιά με αυτισμό αντιδρούν σε οτιδήποτε διαταράσσει τη ρουτίνα τους. Οι μαθητές των παραπάνω κατηγοριών θα χρειαστούν και τη μεγαλύτερη στήριξη και βοήθεια για να ανταποκριθούν στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα.

Βασικό σημείο, στο οποίο πρέπει να εστιάσει το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί η αντιμετώπιση τυχόν αντιδράσεων γονέων μαθητών. Θα κληθούν πάλι οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του κάθε σχολείου να δώσουν λύση σε αυτό το ζήτημα; Τι θα γίνει εάν κάποιος μαθητής αρνείται να βάλει τη μάσκα του;

Και τελικά η χρήση της μάσκας παρέχει όντως προστασία, με παρουσία 25 μαθητών σε αίθουσα λίγων τετραγωνικών μέτρων, όπου φυσικά είναι αδύνατο να τηρείται η οποιαδήποτε απόσταση, ενώ την ίδια στιγμή σε οποιονδήποτε άλλο κλειστό χώρο επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων;

Ο θεόφιλος Λαμηρογιαννάκηε είναι δάσκαλος, αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ, 24/08/2020

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password