Καταργούνται δύο τμήματα της Γ Λυκείου

Καταργούνται δύο τμήματα της Γ Λυκείου

Απόσυρση της απόφασης ζητούν Λιακούλη-Γάτσας

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, να καταργήσει 2 τμήματα προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου Τσαριτσάνης (ένα Ανθρωπιστικών Σπουδών και ένα Θετικών Σπουδών), με αποτέλεσμα τη μετακίνηση των μαθητών στην Ελασσόνα, εξέφρασαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ελασσόνας παρουσία του δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας δήλωσε για το πρόβλημα που έχει προκύψει τα ακόλουθα: «Είναι πολύ δυσάρεστο ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι μαθητών, όπως αυτό της Γ’ Λυκείου να είναι αντιμέτωπο με μία τέτοια απόφαση της τελευταίας στιγμής, ενώ είναι στην τελική ευθεία για την επίτευξη του στόχου τους. Οι αντιδράσεις όλων είναι έντονες και δικαιολογημένες, καθώς φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι καταργούν φέτος τμήματα, ενώ οι μαθητές είναι περισσότεροι από παρελθόντα έτη. Είμαστε δίπλα στους μαθητές και τους γονείς τους και θα συντονίσουμε κάθε ενέργεια από πλευράς μας, ώστε να παρθεί εκ νέου άλλη απόφαση. Επιπλέον ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι φορείς και το Υπουργείο, ότι λόγω και του κορονοϊού δεν είναι απαραίτητη η μετακίνηση των μαθητών σε μεγαλύτερη σχολική μονάδα». Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δ. Κουρομπίναε, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Βακράτσαε, ο πρόεδρος της κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχ. Μητσιμπόναε και μέλη του Συμβουλίου, καθώς επίσης κι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ευ. Σαπουνάς και μέλη αυτού.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημόσια παρέμβαση και επείγουσα ερώτηση κατέθεσε η Λαρισαία βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την κατάργηση των δύο κατευθύνσεων της Γ’ τάξης του Λυκείου της Τσαριτσάνης, με αποτέλεσμα αναγκαστικά να μεταφέρονται τα παιδιά στα σχολεία της ΕλασσόΚαταργεί τις Λυκειακές Τάξεις στην Τσαριτσάνη ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ – Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ναε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πληροφορήθηκα από τη δημοτική αρχή, τους φορείς και τους πολίτες της Τσαριτσάνης, ότι αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση, καταργούνται δύο κατευθύνσεις της Γ’ τάξης του Λυκείου Τσαριτσάνης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεταφερθούν σε σχολεία της Ελασσόνας. Χωρίς καμία αιτιολόγηση, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά που φοιτούν φέτος είναι περισσότερα από πέρυσι, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε, μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να δημοσιοποιήσει μια απόφαση που έχει σαφώς τον χαρακτήρα τού «αποφασίζω και διατάζω»!

Όμως, σε ποιο σχολείο ακριβώς αναφέρεται η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας; Σε ένα κοινό σχολείο, που καταργείται και συγχωνεύεται, για να παρέχεται καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης στους λίγους μαθητές του; Σαφώς όχι! Αναφέρεται στην Οικονόμειο Σχολή της Τσαριτσάνης, για την οποία η ιστορία και οι ντόπιοι εκπαιδευτικοί, κατέγραψαν: «Ενώ η Τουρκοκρατία είχε απλώσει τα δίχτυα της σ’ όλη την Ελλάδα, στην ιστορική Τσαριτσάνη, τόπος διαλεχτός και πανελλήνια γνωστός, αναπτυσσόταν και ωρίμαζε η ιδέα της αναγέννησης, που σε λίγα χρόνια έμελε να γίνει πραγματικότητα. Το αποκορύφωμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η ανέγερση του Διδακτικού Σχολείου, ένα σχολείο που αργότερα θα ονομαζόταν Οικονόμειοε Σχολή και θα γινόταν ο «Φάρος» της πνευματικής αναγέννησης του τόπου.

Σ’ αυτό λοιπόν το πνευματικό κέντρο δίδαξαν οι σπουδαιότεροι λόγιοι και σοφοί. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Ν. Πεταλιάς, οι πατριώτες μας Χρυσάνθος Κουλούρης και Αθανάσιος θεμελήε, καθώς και ο Σεβαστός Λεοντιάδης, ο Ευγένιος Βούλγαρηε, μέγας διδάσκαλος του γένους, ο Κων/νος Μοναχός και ο διάσημος Ιωάννης Δημητριάδης Πέζαροε, θεμελιωτής της ελληνικής παιδείας. Όμως τη δόξα και τη φήμη, τη μεγάλη ακμή της τη γνώρισε κατά τη διάρκεια της Σχολαρχίας του πατριώτη μας Κων/νου Οικονόμου Εξ Οικονόμων στις αρχές του 19ου αιώνα και του Λαρισαίου λόγιου Κ. Κούμα… Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι ήταν η μοναδική σχολή στη θεσσαλομακεδονία, την περίοδο της Τουρκοκρατίας».

Πρόκειται για ένα ιστορικό σχολείο παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο μετά την απελευθέρωση του Ί2, εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην επαρχία Ελασσόνας. Όλοι εμείς, δάσκαλοι και μαθητές αυτής της σχολής, την αγαπάμε, την πονάμε και τη φροντίζουμε σα δεύτερο σπίτι μας. Είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας και διαμορφώνει με την περιρρέουσα ιστορική της ατμόσφαιρα τις προσωπικότητες δεκάδων εφήβων κάθε χρόνο. Μας εμπνέει να δημιουργούμε, να παράγουμε, να μαθαίνουμε. Και ελπίζουμε μ’ όλη μας την καρδιά να τη βλέπουμε όχι ως ιστορικό απολίθωμα, αλλά ανοιχτή στην κοινωνία και ζωντανή να μας προσφέρει πάντα τα πλούσια πνευματικά της δώρα,/Παρασκευή Κων. Μαντζώκα, εκπαιδευτικός/ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ», φύλλο 117- ΙΟΥΛΙΟΣ 2010.

Δεν μπορεί μετά από όλα αυτά, να ισχύσει η ανιστόρητη αυτή απόφαση, που μόνο ως παραδρομή κάποιου τμήματος, μιας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μπορεί να δικαιολογηθεί.

Αυτό που περιμέναμε, μετά μάλιστα την πρόσφατη εκδήλωση που ο Δήμος Ελασσόνας μαζί με την Unesco πραγματοποίησε στην Οικονόμειο Σχολή, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δήλωναν εντυπωσιασμένοι και υπόσχονταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό της Οικονομείου Σχολής, ήταν ακριβώς το αντίθετο: πρωτοβουλίες για την άνθηση της ιστορικής σχολής και επανατροφοδότησή της, ώστε να πρωταγωνιστήσει ξανά στην Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι αίτημα αυτονόητο, της μαρτυρικής Τσαριτσάνης, που σαν σήμερα, 20/08/1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, έκαψαν το χωριό, σκότωσαν αμάχους και έκαψαν το ιστορικό της Γυμνάσιο.

Είναι αίτημα αυτονόητο της ιστορικής Τσαριτσάνης με την πολιτιστική κληρονομιά που μας κάνει πλούσιους και περήφανους, να περιφρουρήσουμε το παρόν και το μέλλον του ιστορικού σχολείου της Τσαριτσάνης, που δεν πρέπει να καταντήσει ένα ιστορικό απολίθωμα. Κυρία υπουργέ Παιδείας. Είναι καθήκον, απέναντι στην Ιστορία και στον Πολιτισμό, απέναντι στην Τσαριτσάνη, στην Ελασσόνα και στον νομό μας, να πάρετε αυτή την απόφαση πίσω, τώρα».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, 21/08/2020

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password