Απόλυτη προτεραιότητα η υγεία των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Άνοιγμα Σχολείων. Απόλυτη προτεραιότητα η υγεία των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους

 

Παρά το γεγονός ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφεται από τις αρχές Αυγούστου έως και σήμερα, στην κυβέρνηση θεώρησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί η έναρξη των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες.. Έτσι, με δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης η υπουργός Παιδείας, μας ενημέρωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σύμφωνα με τον προ διμήνου προγραμματισμό στις 7 Σεπτέμβρη. Οι μαθητές θα προσέλθουν στο σύνολό τους στις σχολικές τάξεις -με την εκ περιτροπής διδασκαλία να αποκλείεται- ενώ αυξάνονται τα μέτρα προστασίας μόνο με τη χρήση μάσκας η οποία πλέον γίνεται υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η καθολική επιστροφή των μαθητών στα σχολεία σημαίνει πως οι τάξεις θα λειτουργούν με έως και 30 παιδιά στα Γυμνάσια και Λύκεια και με έως 25 παιδιά σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά! Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι ξεκινούν τα μαθήματα νωρίτερα για να καλυφθεί η ύλη από την περσινή χρονιά. Τι μέτρα έχει πάρει όμως για να μην υπάρξουν κενά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς; Μακάρι να διαψευστούμε αλλά είμαστε δυστυχώς βέβαιοι ότι για άλλη μια χρονιά τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα καλυφθούν τον … Μάρτιο.

Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων είναι αναγκαίο για παιδαγωγικούς, μορφωτικούς και κοινωνικούς λόγους. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να ανακοινώνει η Κυβέρνηση μόνο την ημερομηνία έναρξης της σχολικής περιόδου. Όφειλε ταυτόχρονα να παρουσιάσει και τον ολοκληρωμένο προγραμματισμό της για την προστασία της υγείας των μαθητών, των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών και όλου του κοινωνικού συνόλου. Ένας προγραμματισμός, που αν και υπήρχε αρκετός χρόνος λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και του κλεισίματος των σχολικών μονάδων, δυστυχώς δεν έγινε ώστε να λυθούν επιμέρους προβλήματα που ήταν ήδη γνωστά στην κυβέρνηση! Δέκα ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία κανείς δεν έχει ενημερώσει γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με ποια μέσα και μέτρα προστασίας θα ανοίξουν.

Η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα το σχολείων ενώ :

  • Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά τάξη, όπως έκαναν έγκαιρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Δεν έχει προνοήσει για επιπλέον υγειονομικά μέτρα (π.χ. δωρεάν τεστ και μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς). Αλήθεια τι θα συμβεί εάν μαθητές προσέρχονται στο σχολείο χωρίς μάσκα ή η μάσκα κάποιου μαθητή καταστραφεί ή λερωθεί; Είναι σωστό ένας μαθητής να χρησιμοποιεί μια μάσκα για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων;
  • Δεν έχει υπάρξει καμιά πρόβλεψη για τον τρόπο λειτουργίας των Ολοήμερων που είναι υποχρεωτικός ο συγχρωτισμός μαθητών διαφορετικών τάξεων.
  • Δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός και εάν μπορεί να είναι εφικτή η χρήση μάσκας σε παιδιά μικρής ηλικίας και ιδιαίτερα του νηπιαγωγείου συνεχόμενα για τις ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
  • Δεν έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας για τα σχολεία (ούτε ένας διορισμός καθαριστριών όταν ήδη τα σχολεία πριν corvit19 αντιμετώπιζαν προβλήματα καθαριότητας) και ρίχνει το «μπαλάκι» της ευθύνης στο υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους.
  • Δεν έχει εξασφαλίσει άδειες ειδικού σκοπού για τους εκπαιδευτικούς 
  • Δεν έχει ακυρώσει και αποσύρει την εκτός πάσης λογικής αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 25, που είχε ξεκινήσει σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-19 και θα είχε ολοκληρωθεί το 2023-24.

Σε συνέχεια των παραπάνω ο προβληματισμός και οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στο χώρο των ειδικών λοιμοξιολόγων και οι καθημερινές δηλώσεις τους στα ΜΜΕ σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση και δημιουργούν ανησυχία σε εκπαιδευτικούς και γονείς, αντί να τους καθησυχάζουν. Άλλοι θεωρούν πως «το ιδανικό θα ήταν κάθε μαθητής να καθόταν μόνος του σε ένα θρανίο» άλλοι πάλι προτείνουν να ανοίξουν τα σχολεία «μόνο αν τα κρούσματα πέσουν στα 40, 50 , 60 σε όλη τη χώρα» . Κάποιοι θεωρούν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν καθολικά στα σχολεία και άλλοι εκ περιτροπής. Ακόμη και για την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, άλλοι μιλούν για καθολική χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές και άλλοι μιλούν για χρήση της μάσκας μόνο για τα παιδιά άνω των 10 ετών.

Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών θεωρούν πως πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να είναι η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους και εκφράζουν φόβους και επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας χωρίς τον στοιχειώδη προγραμματισμό και προετοιμασία.

Καλούμε τη ΔΟΕ να αναδείξει όλα τα παραπάνω προβλήματα και να πιέσει την Κυβέρνηση για την άμεση επίλυσή τους και πριν την προσέλευση των μαθητών στις σχολικές μονάδες.

 

Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη

0 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password